Напишете дума/думи за търсене

6-те основни правила за подреждане на Мари Кондо

Може би си мислите, че вече знаете всичко за реда... и може да сте прави. Въпреки това има толкова много информация по темата, че може да бъде сложно да се установи метод, който най-много ви пасва. Искаме да ви улесним. Затова решихме да споделим шестте основни правила на японското гуру Мари Кондо за подреждане, за да може да организирате дома си за нула време.

1. Редът е дългосрочен ангажимент
Всичко е свързано с интегрирането на тези рутинни практики в начина ви на живот и промяната на навиците си. Няма да е добре да подреждате дома си днес, ако утре отново ще бъде хаотична бъркотия.

2. Мечтайте за живота, който искате
Вярвате или не, визуализирането на живота, който искате, ви помага да постигнете целите си.
Едно от основните правила на Мари Кондо за подреждане е, че преди да започнете да организирате дома си, да отделите няколко минути, за да си представите живота, който искате. Бъдете възможно най-конкретни и не спестявайте да описвате как ще изглежда всяко от пространствата, след като изпълните целта си.
Това е един от начините да останете мотивирани.

3. Изхвърляйте вещи
Едно от основните правила на реда, които това японско гуру учи, е, че трябва да се научите да се отървавате от всички ненужни неща, които имате. И не става дума само за това, което сте съхранявали в килера. Това работи и на умствено ниво.

Методът KonMari ви приканва да извадите всичко, което имате, преди да започнете да подреждате. След като направите това, ще бъдете изненадани от броя на нещата, които имате в дома си.
Това е единственият начин да разпознаете вещите, които вече не използвате и които може да рециклирате, подарите или изхвърлите.


4. Подреждане по категория, а не по местоположение
Когато става въпрос за организиране на къщата ви, правите ли го стая по стая и имате ли чувството, че няма край?
За японците трябва да се подрежда по видове обекти, а не по местоположение. Например може да подредите храната, след това дрехите и накрая книгите.

5. Ред на организацията
Въпреки че препоръката е да подреждате по категории, методът ви приканва да не го правите на случаен принцип. Вместо това направете го в определен ред – дрехи, книги, хартии, комоно (това е терминът, използван за обозначаване на различни обекти) и сантиментални вещи.
Още нещо – Мари Кондо съветва да нямате повече от 30 книги. Освен това трябва да извадите снимките от албумите си и да запазите само тези, които харесвате най-много. Да, знаем, че това изглежда много трудно да се направи. Но тя уверява, че е напълно постижимо.

6. Радостта е ключът към всичко
Философията, която Мари Кондо иска да предаде с тези шест основни правила за подреждане, е да се чувствате в мир със света и със себе си. Ето защо тя ви предлага да се запитате за радостта, която ви носи всеки един от предметите, които притежавате.
Това е от съществено значение, за да избегнете ненужни покупки и да имате дом, който наистина да отговаря на вашите вкусове и нужди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X