Напишете дума/думи за търсене

7 причини за болка зад коляното

Болката зад коляното има различни причини и всички изискват медицинска оценка за правилна диагноза и лечение. Анатомично задната част на коляното се нарича подколенна ямка. Съдържа подколенната артерия, подколенната вена и различни сухожилия и мускули.
Повечето от причините за болка в тази област произхождат от проблеми, произтичащи от опорно-двигателния апарат.
Поради това ортопед и травматолог могат правилно да ги определят.
Ето някои от най-честите причини за болка зад коляното.

1. Разширените вени могат да причинят болка зад коляното
Те се причиняват се от неспособността на клапите да улеснят венозното връщане към сърцето, което от своя страна причинява задържане на кръв. Когато се намират в подколенната област, те могат да причинят болка зад коляното. Разширените вени могат да бъдат придружени от усещане за тежест в краката или дори да предизвикат усещане за сърбеж.

2. Остеоартроза
Остеоартрозата се причинява от износването на хрущяла, който омекотява краищата на костите. Може да засегне всяка става, но най-често се среща в ръцете, коленете, бедрата и гръбначния стълб.
Когато засяга колянната става, задната част на коляното е най-увредена. Така че това е много честа причина за болка зад коляното.

Свързана е и със следните фактори:
• Напреднала възраст
• Предишни наранявания на ставите
• Повтарящ се стрес върху ставата
• Наднормено тегло

3. Киста на Бейкър
Кистите са пълни с течност разширения или подутини под кожата. Кистата на Бейкър се нарича още подколенна киста поради анатомичното си местоположение.

Тя съдържа синовиална течност и е свързана и с други заболявания на коляното, като артрит, нараняване на менискуса или износване на хрущяла. Кистите на Бейкър се проявяват с болка зад коляното заедно с наличието на осезаема и подвижна маса. В допълнение често има ограничение на движението, стягане, подуване и повишена
чувствителност.


4. Тендинит или бурсит на мускулите на подколенното сухожилие
Тендинитът е възпаление на сухожилията, докато бурситът е възпаление на синовиалната торбичка на ставата.
И двете състояния са по-чести при спортисти. Поради това, когато се излагате на интензивна физическа активност, вие сте по-податливи на разтягане на сухожилията и последващо възпаление.
Много е важно да загреете преди всякакъв вид физическа активност, за да предотвратите наранявания на коляното.

5. Нараняване на менискуса може да причини болка зад коляното
Менискусите са С-образни хрущяли, които омекотяват пространството между пищяла, пателата и бедрената кост. Внезапните движения, особено страничните или ротационните, могат да причинят разкъсване на тези тъкани.

В зависимост от зоната на нараняване често се появява болка. Може да се генерира зад коляното, отстрани, отпред и при ходене или слизане нагоре и надолу по стълби.

Има и скованост при мобилизирането на ставите, подуване, усещане за нестабилно коляно и невъзможност за мобилизиране на крака, когато нараняване на менискуса е причина за болка в коляното.

6. Увреждане на страничните и кръстните връзки
Има четири връзки, които са отговорни за прикрепването на бедрената кост към пищяла.
• Медиалният страничен лигамент
• Външният страничен лигамент
• Предна кръстна връзка
• Задна кръстна връзка

Нараняването на тези структури може да бъде резултат от удари в коляното, преразтягане на ставата или промяна на посоката при бягане или завъртане. Тези видове наранявания са често срещани и при хора, които играят футбол, баскетбол или карат ски.

Нараняванията на връзките често идват с усещане за нестабилност, болка зад коляното и подуване.

7. Тендинит на подколенния мускул
Подколенният мускул е къс, сплескан и триъгълен мускул. Когато има пренапрежение или мускулно претоварване, може да възникне възпаление на сухожилието, което причинява тендинит на подколенника.

Този тип нараняване често се получава при бягане по наклонена надолу повърхност или при много изпънат крак. Също така може да възникне при рязко завъртане на коляното.

Лечение на болка зад коляното
Лечението на болката зад коляното ще зависи от причината. Обикновено включва противовъзпалителни лекарства, кремове или гелове за намаляване на локалното възпаление и кортикостероидната инфилтрация, ако болката не се подобри. Често е придружено от физическа рехабилитация и дори моментно обездвижване.

Болката зад коляното обикновено е от мускулен или сухожилен произход и често е свързана с интензивно физическо натоварване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X