Напишете дума/думи за търсене

Здравословно хранене при артроза на коляното

Когато правите план за справяне с артрозата на коляното, не пренебрегвайте силата на храната. Няма конкретна диета, която да третира проблема ви, но може да се радвате на страхотно подобрение, ако започнете да съобразявате храненето си с нуждите на здравословния ви проблем. Ще държите теглото си под контрол, ще изградите здрав хрущял и ще намалите възпалението.

1. Намалете калориите

Коленете ви ще се чувстват по-добре, ако спазвате форма. Защото, когато намалите килограмите, ще намалите стреса върху ставите си. Един добър начин да съкратите броя на калориите: откажете се от сладки храни и напитки, яжте предимно растителни храни и пийте много вода и истински чай.

2. Яжте повече плодове и зеленчуци

Чувствайте се свободни да ядете много плодове и зеленчуци. Голяма част от тях са заредени с антиоксиданти - вещества, които могат да помогнат за защитата на клетките ви от увреждане.
Някои антиоксиданти, които се намират в плодовете и зеленчуците като ябълки, лук, шалот и ягоди, също могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в ставите.

3. Добавете Омега-3 мастни киселини

Омега-3 могат да помогнат за облекчаване на болките в ставите и да намалят сутрешната скованост. Те действат, като намаляват възпалението в тялото ви.
Един лесен начин да ги добавите към вашата диета е да ядете поне два пъти седмично мазна риба. Някои от най-добрите източници на омега-3 са пъстърва, сьомга, скумрия, херинга, риба тон и сардини.

4. Използвайте зехтин вместо други мазнини

Едно проучване показва, че съединение в зехтина, наречено олеокантал, има същите противовъзпалителни ефекти като ибупрофена. Най-голямо количество се съдържа в маслиновите масла с най-силен вкус.
Хапвайте смело зехтин и забравете за маслото, олиото и другите мазнини.

5. Приемайте достатъчно витамин С

Като ключов елемент за здравето на ставите витамин С помага за изграждането на колаген и съединителна тъкан. Много вкусни храни могат да ви дадат това хранително вещество. То се съдържа в цитрусовите плодове, червените чушки, ягодите, броколито, шипката, зелето. Препоръчителното количество е 75 милиграма на ден за жените или 90 милиграма на ден за мъжете.

6. Избягвайте високи температури на готвене

Месото, приготвено при високи температури, образува съединения, които могат да причинят възпаление в тялото ви. Те се наричат разширени крайни продукти за гликиране (AGEs) и са свързани с болести като артрит, сърдечни заболявания и диабет.
Може да намалите нивата си на AGEs, ако съкратите консумацията на месо на скара, пържено, печено и т.н. Също така е полезно да ограничите преработените храни, тъй като те често се приготвят при високи температури.

Храни, борещи възпаленията и мазнините

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X