Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да изразяваме правилно емоциите си?

Когато се чувствате щастливи, е лесно да се усмихнете и да покажете на другите, че сте в положително настроение. Когато обаче сте сериозни, тълкуването става много по-субективно. Другите смятат ли, че сте уморени? Тъжни? Раздразнени? Ето защо е толкова важно да познавате най-добрия начин за изразяване на емоциите.

Даването на глас на чувствата позволява на другите да ви съчувстват. Това им позволява да ви опознаят по-добре. Освен това им помага да знаят какво да правят и да избягват недоразумения или гняв. Изразяването на емоции ви помага да се справите с трудни ситуации и подобрява самопознанието.
Как изразявате чувствата си?

Търсете произхода
Много пъти не осъзнаваме какво първо е причинило лошото ни настроение. Затова трябва да се запитаме какво се случи, което промени настроението ни толкова много. Какво ни накара да се чувстваме така, както се усещаме?

Опитайте се да се отпуснете за няколко минути и да изчистите ума си, за да може да идентифицирате какво е генерирало промяна във вас. Намерете какво ви е накарало да изпитате всички тези емоции.

Увеличете емоционалния си речник
Да кажеш просто „Чувствам се зле“ или „Добре съм“ е по-добре от нищо, но помага малко при изразяването на емоции. Опитайте се да бъдете по-конкретни и точни с думите, които използвате, за да назовете това, което чувствате. Колкото по-пунктуални сте, толкова по-добре ще разберете какво чувствате.

Представете си, че сте ядосани на шефа си, защото ви е накарал да изглеждате зле пред колегите си. Когато го обяснявате на друг човек, може да използвате прилагателни като „смутен“, „ядосан“ или „унизен“. Това ще улесни отсрещния да ви разбере и как да ви помогне.

Използвайте емоционални глаголи като „забелязвам“, „виждам“ или „чувствам“, вместо „мисля“, „според мен“ или „вярвам“. Вторите не се отнасят до вашето вътрешно състояние, а до вашата психическа обработка.


„Опитай се да не мислиш за това“ не работи
Представете си, че вашата половинка не обича да й пипате косата. Всеки път, когато го правите, това я вкарва в лошо настроение. Ако не ви каже, че не й харесва, нормално е да продължите да правите това като жест на привързаност, а тя да се почувства раздразнена. Най-накрая нещо дребно обръща каруцата и партньорът ви избухва, а вие дори няма да разберете защо.

Ще си помислите, че преувеличава и ще отдадете причината за дискомфорта на човека до вас на друга ситуация.

Последствията няма да бъдат според очакванията и неговият страх, гняв или досада ще се обърнат срещу вас.
Затова мълчанието не е най-добрият вариант. Избягването на дадена тема само удължава нашия дискомфорт, безпокойството на хората около нас и дори може да породи конфликти.

Комуникирайте чувствата, а не мислите
Когато искаме да изразим чувства, използваме глагола „чувствам“. Ако предаваме мисли, използваме „почувствай това“. Разликата е фина и се състои във включването или не на думата „това“. Например „Изпитвам страх” (усещане) или „Чувствам, че страхът ме парализира” (мисъл).

В последния случай ние рационализираме емоция или как сме реагирали на дадена ситуация. Това означава, че вече сме обработили когнитивно първоначалното събитие на нашите чувства. Вече не обясняваме ефектите, които дадена ситуация има върху нас, а възможните последствия.

Практикувайте емоционална отговорност
Ако започнете да се обяснявате с „ти ме караш да се чувствам“, вие не само обвинявате другия, но и му давате власт над чувствата си. Отговорността над чувствата е лична и не може да се прехвърли. Да искаш да я прехвърлиш на околните, не е нито етично, нито наистина е възможно.

Говорете свободно
Как се чувствате, след като кажете нещо, което обмисляте дълго време? Все едно нещо е пуснато, нали? Говоренето е терапевтично и изкупително. Според многобройни проучвания хората, които се опитват да избягват да споделят как се чувстват, могат да имат по-висок риск от рак (Chapman, Fiscella & Kawachi 2013).

Като човешки същества, ние не може да не изпитваме емоции. Това е в нашата природа. Най-добрият начин да уважаваме себе си е да се научим да живеем с емоциите. Приемете ги и се опитайте да ги разберете.

Изразяване на емоции по здравословен начин
Когато изразяваме това, което чувстваме на глас, интензивността на дискомфорта, който емоцията може да ни причинява, намалява. Това е така, защото чрез изразяване на чувствата нашата амигдала намалява активността си. Това от своя страна намалява емоционалната реакция.

Освен това, знаейки как да изразявате чувствата си, увеличавате психологическата си сила и способността ви да се справяте с трудни моменти и ситуации. Психически ви подготвя да знаете как да реагирате на странни събития.

Въпреки че не е проста задача, инвестирането на време в изразяване на емоции подобрява качеството на вашите междуличностни отношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X