Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на тъжен човек да се почувства по-добре

Когато някой близък до вас се почувства тъжен, може да изпитате някои съмнения, когато става въпрос да го подкрепите.
Да помогнеш на тъжен човек, не е лесна задача и понякога е необходима помощта на квалифициран специалист. Освен това понякога тъгата е необходима.

С две думи, когато изпълнява някаква цел, не трябва непременно да бъде прогонвана.

Според психолога Пол Екман тъгата е една от шестте основни (ненатални) емоции на човешкото същество. Другите са страх, гняв, отвращение, щастие и изненада. Тези основни емоции са необходими, тъй като всяка от тях има функция. Когато става въпрос да помогнете на тъжен човек, трябва да окажете адекватна емоционална подкрепа. Това обаче не означава непременно да се опитвате незабавно да му попречите да се чувства тъжен.

"Емоциите бяха като диви коне и се изискваше мъдрост, за да може да ги контролираш."
-Пауло Куелю-


Отказът от изпитване на „отрицателни“ емоции
В социално отношение тъгата има негативна конотация.
Нашите социални директиви по отношение на тъгата обикновено са по линия на „Мъжете не плачат“, „Тъгата означава слабост“ и „Трябва да си силен“. Ето защо, ако някой ви види да изглеждате тъжен, вероятно ще ви каже да се развеселите. Тъгата е емоция, която не харесваме. Наистина, ако имате някого до себе си, който е постоянно тъжен, е възможно да се почувствате емоционално изтощени.

Всичко това показва, че значението на тъгата на социално ниво е отрицателно. Но какво ще стане, ако копаем малко по-дълбоко? Изразяването на това, че се чувстваме тъжни, означава, че получаваме помощ. Ние също така придобиваме определени ресурси и умения, за да преодолеем тъгата си. Това насърчава както размисъл, така и самопознание.

„Емоцията не причинява болка. Съпротивата или потискането на емоция причинява болка”.
-Фредерик Додсън-

Какво трябва да знаем, преди да помогнем на тъжен човек
Тъгата изпълнява няколко функции. Тази емоция сигнализира, че е настъпила загуба. Това ни мотивира да изискваме помощ от другите и повишава нивото ни на интроспекция, за да може да анализираме по-добре ситуацията. Тъгата засяга нашата енергия и ентусиазъм за жизненоважни дейности.

Интроспекцията ни дава възможност да скърбим за загуба или разочарована надежда, да претеглим последствията от нея и да планираме ново начало. Това намаляване на енергията по всяка вероятност е задържало примитивните човешки същества в близост до тяхното собствено местообитание. Там те се чувствали най-безопасно.

„Понякога е необходима тъга, за да познаеш щастието. Шум, за да оцениш тишината, и отсъствие, за да оцениш присъствието.”
-Анонимен-

Може да видите тъгата и болката в израженията на тези, които страдат от тях. Въпреки това еволюционно погледнато тези изрази действат като призив за помощ.
Подкрепата и грижата за вашите приятели и семейство може да помогне за тяхното излекуване.

Изразите на тъга са неволни, а не преднамерени. Независимо от това, тяхната еволюционна функция е да накарат другите хора да видят как се чувстват изразяващите ги, така че околните да предложат помощ.


Ако не искат помощта ни
Струва си да се отбележи, че не всеки иска да му се помогне, когато се чувства тъжен или разстроен. Някои хора предпочитат да бъдат оставени сами и другите да не ги виждат в това конкретно състояние. Може да се срамуват, че се чувстват слаби или безпомощни, или че са толкова зависими от околните.

Може дори да се гордеят, че никога не показват никакви негативни емоции, като винаги предпочитат да показват смело лице.
Но това, че някой е изключително резервиран в изразяването на чувствата си, не прави тези емоции по-малко интензивни или дори инвалидизиращи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X