Напишете дума/думи за търсене

Комперсия - привилегия за малцина

Думата комперсия се отнася до състоянието на щастие, произведено от възприемането на щастието на друг човек.
С две думи, става дума за радост от добруването на другите, съпричастност в най-добрия вид.
Да чувстваш удовлетворение от щастието на друг, е като да си щастлив два пъти. Поради тази причина това е изключително положително и вдъхновяващо състояние.

Някои биха казали, че комперсията е обратното на ревността.
Може би типът връзка, който най-добре ви позволява да оцените комперсията, е между родител и децата му. Мама и тате са склонни да изживявате щастието на децата си като свое собствено. Дори се чувстват по-щастливи от постиженията на децата си, отколкото от собствените си.

Страхът и другото
Склонни сте да отхвърляте щастието или постиженията на другите само ако видите някаква заплаха в това. Ако го направите, тогава не само чувствате отхвърляне, но и тъга и гняв, или дори и двете емоции едновременно, като реакция на щастието на друг. Защо обаче благополучието на някой друг може да създаде страх у вас?

Това се случва само ако заемете позицията да виждате отсрещния като огледало. С други думи, когато се идентифицирате с него. В този случай неговото постижение или щастие веднага предизвиква сравнение и вие усещате, че той притежава благополучие, което вие нямате.

Тогава алармите се включват. Сякаш неговото щастие действа като начин да се изправите срещу вашите собствени недостатъци или ограничения. Става отровно битието за вас, защото гледате себе си през него.

Когато се почувствате застрашени, може също да приемете погледа на трета страна, вид авторитарен човек, който съди и сравнява.

Ако сте автономен човек с добро психично здраве, знаете, че вашият път, както и този на другите, е уникален и неповторим. Разбирате, че еволюцията или щастието на околните не е лична обида за вас и не излага на риск собственото ви израстване. За да се случи комперсията, не е нужно просто да признаете и легитимирате щастието на друг, трябва да сте щастливи от него. За да се случи това, трябва да притежавате любов и зрялост.

Понякога щастието на един човек е нещастие на друг. Това се случва в състезателни ситуации, когато има само един победител. Въпреки това не е нужно да причинява дискомфорт, когато „губещият“ притежава способността да оценява усилията и талантите на другите. Всъщност те признават, че другият се е справил по-добре и затова заслужават своя триумф.


Идеализация и реалност

Всичко звучи много цивилизовано. Да се радваш за колегата си, когато го повишат, когато в действителност сте се надявали вие да получите позицията. Или се чувствате в екстаз, защото партньорът ви е правил секс с човек, различен от вас, докато вие умирате от скука в леглото. Или да танцувате от радост, когато съседът ви спечели от лотарията, дори ако всеки ден се мъчите да плащате собствените си сметки.

На теория всичко това може и се случва. Въпреки това имате нужда от правилната перспектива за комперсия. Никой не би отрекъл, че това е най-разумният вид поведение и дори най-печелившият. Проблемът е, че не е лесно да се осъществи, поне не във връзка, която не включва родител и дете.

Може би е по-реалистично да предложим идеята за култивиране на собствената независимост.
Напредъкът на другите наистина няма нищо общо с вас – въпреки че в определени случаи околните могат да служат като вдъхновение. Не забравяйте, че да бъдете щедри, както и заслугите на другите ви правят по-щастливи. Това винаги е добра отправна точка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X