Напишете дума/думи за търсене

Емоционална декомпресия - техника, която ни спасява от "пръскане"

Понякога имате чувството, че ще избухнете. Вие сте като балон, който се надува все повече и повече с всяко разочарование, страх, мъка или притеснение и е готов да се пръсне.
Техниката за емоционална декомпресия може да помогне да преодолеете това състояние.
Тя се използва за подпомагане при състояния на интензивен и продължителен стрес във времето.

Идва момент, когато вашата несигурност, нервност и объркване се натрупват все повече и повече. Ставате „подути“ от мълчаливо страдание, което ви пречи да реагирате и да бъдете себе си. Имате нужда от инструменти и нови подходи, за да се справите с този емоционален товар.

Техниката за емоционална декомпресия може да помогне.

Много от неизразените емоции, натрупвани във вас, увеличават общия ви дискомфорт и страдание. Техниката на емоционална декомпресия ви позволява да канализирате и разбирате тези вътрешни реалности.


Ариел Леве е американска журналистка, известна с книгата си „Съкратен живот”. В тази творба тя обяснява спомените си и особено детството си. През 70-те години тя живеела с майка си в апартамент в Манхатън, където Анди Уорхол и други знаменитости от онова време често организирали своите бурни партита.

Тя прекарвала тези нощи заключена в стаята си, уплашена и неспособна да заспи. В допълнение към това Ариел майка й била известна художничка с нарцистична, непостоянна, безгрижна, а също и насилствена личност. Страданията през тези години накарали Леве да натрупа поредица от емоции, които действали в ущърб на физическото и психическо й здраве.

Тя била наясно как това негативно и неравномерно настроение „заразява“ и нейната среда. Натрупването на неблагоприятни преживявания, сложни емоции и спомени се превръщат в травма.

Техниката на емоционална декомпресия може да бъде полезна в тези случаи.

Канал за пускане
Основният закон на Вселената отговаря на принципа, че енергията не се създава или унищожава, тя се трансформира. Тази фраза всъщност е формулирана от Антоан Лавоазие и въпреки че се отнася за областта на термодинамиката, тя е полезна и в света на емоциите.
Затова техниката на емоционалната декомпресия е изключително полезен ресурс в контекста на посттравматичния стрес.

Доктор Стивън Регал, експерт по травма, провежда проучване, което потвърждава ефективността на този ресурс в психотерапията.

Емоционалната декомпресия се състои в работа върху емоциите, обръщане на внимание на менталните схеми и освобождаване на това, което не е полезно за вас, оставяйки място за благополучието да влезе.
Потиснатата емоционална енергия, която трупате през годините, е заровена в мазето на ума ви. Този емоционален прах в крайна сметка ви разболява, без да го осъзнавате.

Визуализация и асоцииране: назоваване на това, което боли
Емоционалната декомпресия изисква да направите упражнение за визуализация.
• Затворете очи и се отпуснете. Дишайте дълбоко и когато се почувствате спокойни, визуализирайте лабиринт, в който постепенно и спокойно навлизате.
• Докато напредвате, ще откривате неща, които ви тревожат и нараняват. Оставете ума си да тече сам и да ви отведе към тези сложни и дори болезнени измерения. Свържете се с тях.
• Когато се сблъскате с тези вътрешни реалности, опишете ги и обяснете как ви карат да се чувствате. Облечете ги в думи. Използвайте първите, които ви хрумват, дори и да нямат особен смисъл. Например болка, страх, тъмнина и т.н. Също така не се колебайте да изливате емоциите си, като плачете, ако имате нужда.

Емоционалната декомпресия включва освобождаване на вашите скрити чувства и емоции на открито, за да ги излекувате и трансформирате в по-здравословни състояния.

Ключът към емоционалната декомпресия е да приемете емоциите си такива, каквито са, такива, каквито идват при вас.

Емоционална декомпресия: разбиране и трансформиране към освобождаване
След упражняването на визуализация и освобождаване може да се случи нещо конкретно. Когато освобождавате емоциите, е обичайно да претърпите емоционален срив. Цялата ви натрупана енергия е оголена и вие се чувствате претоварени. Освен това има излишък от тъга и дори гняв.

Емоционалната декомпресия изисква да продължите да се прочиствате и да работите върху тези емоции. Не е достатъчно просто да ги премахнете, трябва да ги разберете и трансформирате.
• Намерете причините и произхода на вашата болка, мъка и безпокойство. Ако помага, запишете ги.
• Сега е време да трансформирате тези емоции. Това, което чувствате, не може просто да изчезне. Спомнете си закона за термодинамиката, който споменахме по-рано. Никой не може магически да изпари своята мъка или вина. Трябва да изградите отново мислите си и да трансформирате емоциите си, което ще ви доведе до по-спокойно и хармонично състояние.
• Правилният начин да направите това е да преформулирате идеите си, да говорите състрадателно на себе си и да приложите по-рационален и по-малко емоционален подход.
• Преформулирайте своите вредни мисловни модели и нагласи, освободете вината си, изключете негодуванието си и си простете, ако е необходимо. Приемете, че има неща, които не могат да бъдат променени или контролирани, но че може да контролирате реакциите си към всичко, което се е случило.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X