Напишете дума/думи за търсене

5 физиологични реакции при раздяла

Знаете ли, че когато преминаваме през раздяла, химичните реакции протичат на няколко нива и могат да причинят болка, подобна на счупване на кост?

Ако някога сте приключвали дадена връзка, вероятно сте изпитали петте физиологични реакции, които ще обсъдим в този текст.
Обикновено на тях им отнема между шест месеца и две години, за да преминат. Всеки човек обаче реагира различно.

Тревожност и безсъние
Това са най-честите симптоми, които следват след раздяла. Дължи се на факта, че хората се чувстват сигурни, когато имат контакт с други индивиди. След като човек остане съвсем сам, той може да започне да изпитва болка. Според няколко научни изследвания тази болка активира същите части на мозъка, които стимулират пристрастяването към кокаина.

Болка в гърдите
Това е друг симптом, който се появява, когато претърпите раздяла. Невронните сигнали на хора, които наскоро са излезли от връзка, са идентични с тези, които причиняват физическа болка след изгаряне.
Ето защо усещането за болка в гърдите след раздяла не е изненада. Това се случва, защото сърдечната ви функция всъщност се влошава, когато претърпите това травматично преживяване. Може да е опасно за човек, който има сърдечно заболяване. По същия начин адреналинът може да причини неравномерен пулс.

В няколко проучвания ядрено-магнитни резонанси на мозъците на хора, които преминават през раздяла, разкриват, че има мозъчна активност в региони, които контролират стреса и физическата болка.

Въпреки че мозъчният сектор, който възприема болката, свързана с външния свят, е неактивен, системите, отговарящи за контролиране на реакцията на тялото към болката, причиняват на човек много мъка. Това се случва, защото мозъкът отделя хормони на стреса, които от своя страна оказват пряко въздействие върху сърцето, храносмилателната система и имунната система.

Петна по кожата
Кожни проблеми като акне са друг симптом на стрес, който идва от раздялата. Това е така, защото през това време се грижите по-малко за себе си. Освен това хормоните на стреса всъщност влошават здравето на кожата ви, което може да причини петна и дори загуба на коса.

Мускулна болка
Когато изпитвате стрес, ставате по-уязвими към наранявания. Може дори да получите мускулни спазми. Това може да доведе до стягане или крампи на мускулите и да предизвика болка в цялото тяло.

Ненормален хранителен режим
След раздяла много хора са склонни да преяждат или да спрат да се хранят напълно. Разлъката може да причини хранително разстройство. Това е така, защото стресът прави клетките по-малко чувствителни към инсулин, което кара тялото да произвежда по-големи количества от този хормон и започва да съхранява мазнини.
Наднорменото тегло също може да бъде свързано с безсъние и липса на движение. Стресът нарушава правилната функция на храносмилателната система. Всичко това може да причини стомашна болка и диария.


Защо раздялата боли?
Ако някога сте се чудили защо раздялата причинява толкова много болка, отговорът вероятно е свързан с химичните реакции, които се задействат в тялото. Раздялата може дори да промени отношенията ви с други хора, защото ставате тревожни, когато взаимодействате с тях. Може да изпитате болка, подобна на счупване на кост, когато бившата ви половинка откаже да ви види.

Други видове социално отхвърляне действат повече на когнитивно ниво, но романтичното отхвърляне е свързано със същите системи, които ви карат да се чувствате гладни или жадни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X