Напишете дума/думи за търсене

Защо мозъкът на самотника е различен?

"Който се наслаждава на самотата, е или див звяр, или бог."
Аристотел

Проучвания показват, че хората, които предпочитат да бъдат сами, са склонни да виждат нещата по различен начин. Те вземат решения по различен начин от другите. Самотниците изпитват по-малко активност в областта на мозъка, свързана със системата за възнаграждение. Все още обаче не е известно какво се случва първо - изолацията или промяната в активирането.

Според доклад в Journal of Cognitive Neuroscience областта на мозъка, известна като стриатум, е по-малко активна при самотниците. Тази зона е свързана с определени ежедневни награди като пари и храна.

"Най-силните хора са най-сами."
Хенрик Ибсен

Експертите твърдят, че самотниците са по-малко зависим от обществото. Следователно наградите, свързани с този контекст, не предизвикват голям ентусиазъм в тях.


Самота, интровертност и възприятие
Доказано е, че има тясна връзка между интровертност, креативност и оригиналност. Освен това самотниците се радват на по-голямо удоволствие или удовлетворение, когато получат резултати от своите умствени усилия.

Според Аманда Гайер, психолог от Националния здравен институт в Мериленд, социално дистанцираните хора са по-чувствителни към сетивни и емоционални взаимодействия. Това означава, че взаимодействието има по-голям ефект върху тях.

Понякога самотниците се оказват на среща, парти или събитие, което включва близост до други хора. В тези моменти определени области на мозъка значително увеличават притока на кръв, причинявайки вид превъзбуждане. Това може да е една от причините срамежливите хора да не обичат да общуват.

„Казват, че съм герой. Аз съм слаб, плах, почти незначителен. След като съм такъв, какъвто съм, направих това, което направих, представете си какво може да направите всички заедно."
Махатма Ганди

От друга страна, проучванията показват, че мозъкът на самотника има способността да се адаптира към различни преживявания благодарение на допълнителната си чувствителност. Поради това самотниците могат да реагират по-бързо в моменти, когато има голямо социално търсене. Например в някои извънредни положения.

Освен това тези хора са добри в възприемането на тънкостите или детайлите, които останалите от нас са склонни да игнорират. Ето защо те обикновено са добри писатели, художници или свидетели, тъй като мозъкът им ги подготвя за това. Всъщност гениалността, освен че е свързана с известна степен на лудост, е свързана и със самотата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X