Напишете дума/думи за търсене

Весела Ламбер: Действайте сега, за да влезете в добра форма

Весела Ламбер

Здравословното хранене е инструмент, с който да се справяме успешно в ежедневието си

 Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация. Повече за нея може да намерите на www.veselalambert.com

 В началото на пролетта повечето от нас търсят варианти за бързо влизане във форма след зимните месеци. Като експерт „Здравословно хранене“ каква е Вашата препоръка за разтоварващ, но балансиран хранителен режим? 

Желанието за бързо влизане във форма може да бъде подвеждащо и да доведе до нереалистични очаквания и разочарование. Най-бързите резултати идват, когато хранителният режим е съобразен с особеностите на организма и начина на живот. За да отслабваме, трябва да сме в калориен дефицит – да изразходваме повече калории, отколкото приемаме, но дефицитът не трябва да е прекалено голям, за да не забавяме метаболизма, така че да се стига до йо-йо ефект след това. Освен това хранителният режим трябва да бъде наситен с много витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, да съдържа здравословни мазнини и достатъчно протеин – животински и растителен. За сметка на това може да се откажем от висококалоричните рафинирани захари. Най-прекият път – основно голямо разнообразие от растителни сезонни храни, балансиране на макронутриентите и предимно приготвена у дома храна.

Вашият личен съвет към дамите, които искат да свалят трайно натрупаните през зимата 3-4 килограма?

- Като майка и жена – не чакайте твърде дълго, действайте сега. Няма най-подходящ момент за начало на по-здравословно хранене, има само по-късен момент, свързан с повече трудности. Не чакайте да имате повече време и първо да свършите с важните ангажименти.

Като експерт – именно когато сте под стрес и живеете на бързи обороти, имате още повече нужда да обърнете внимание на храненето. Мислете за него като инструмент, чрез който тялото ви ще се справя по-адекватно в ежедневието – по-добра концентрация, продуктивност, ясен фокус и енергия са само част от ползите. Изберете информирано хранителен режим, който е съобразен с личната ви история, предпочитания и начин на живот.

Напоследък се заговори за флекситарианството. Какво представлява този стил на хранене и какви са неговите предимства?

- Флекситарианството предлага много удобен начин за увеличаване на растителните храни в менюто – буквално думата означава „гъвкаво вегетарианство“. Преобладават предимно храни от растителен произход – богатите на фибри, минерали и витамини зеленчуци и плодове; предпочитат се растителните протеини от бобови, пълнозърнести, ядки, семена и соя. Флекситарианството позволява в менюто да присъстват умерено животинските продукти като яйца, млечни, масло и месо/риба. Лично за мен най-хубавото на този начин на хранене е, че се фокусира върху храните, с които да обогатим менюто си, а не се гради на строги ограничения и не създава негативно отношение към цели групи храни. Чисто психологически това е важно, когато говорим за дългосрочна промяна в храненето. Строгите ограничения рядко могат да се изпълняват дълго.

Като жена, която съчетава професионалните със семейните ангажименти, бихте ли споделили примери за бързо и удобно приготвяне на разтоварващо вегетарианско меню, което да пести време, но и да е подходящо и за всеядни членове на домакинството?

- Основното и най-важно за мен правило е редовното хранене и започването на деня със сутрешен ритуал. Това не значи да не се насладим на любимата чаша кафе, а да не разчитаме само на нея до обяд. Важен фактор за успех е добрата организация още от пазаруването, за да може в дома ви да има достатъчно продукти, с които лесно и бързо да приготвите храната си. Удобен и балансиран вариант за работещи жени, като мен, са продуктите от серията Garden Gourmet на Нестле, които са от 100% растителни съставки. Приготвят се изключително бързо и лесно и са подходяща алтернатива за хората, които не консумират месо или искат временно да разтоварят хранителния си режим, получавайки необходимите нутриенти. Освен това вкусът на растителните кюфтенца, бургери и хапки им може да изкуши дори месоядците.

 Закуска

Чаша билков чай или хладка вода с лимон

  • Овесени ядки, поляти с топла вода, лъжичка мед и лъжичка кокосово масло и парчета киви
  • Кисело мляко със сурови бадеми и ягоди

Обяд

  • Голяма салата с различни видове зелени листа, краставица, репички, авокадо с варено яйце и филийка пълнозърнест хляб. Яйцето може да се замени с малка чаша сварен нахут, боб, киноа или някой от продуктите на Garden Gourmet
  • Питка тортиля с нахут, авокадо и разнообразие от зелени листа

Следобедна закуска

  • Намачкан банан с 2 ч.л. тахан
  • Плод

 Вечеря

  • Печен сладък картоф с натрошено сирене и подправки със салата
  • Пълнозърнест ориз с броколи, сушени домати и пармезан
  • Ключови думи:
X