Напишете дума/думи за търсене

Какви са ползите от яденето на боб?

Доказано е, че консумацията на бял боб, както и на други сортове, може да бъде полезна за организма. Организации като Организацията по прехрана и земеделие на ООН споменават положителните ефекти от включването им в хранителния ни режим.

Бобовите растения имат нисък гликемичен индекс – тоест консумацията им помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Това е така, защото съдържат диетични фибри, които регулират нивата на инсулин.

Белият боб има изключително съдържание на калций. В 100 г от тази храна има 128 милиграма от този минерал.

От друга страна, желязото и витамините от В комплекс са микроелементите, които се открояват в тази група храни. Те са отлични за предотвратяване на желязодефицитна анемия.


Друго положително действие е, че фибрите, които имат, улавят частиците на „лошия“ холестерол. Поради това редовната консумация на бобови растения спомага за поддържането на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Бобовите растения имат и биоактивни съединения. Това са вещества, които защитават клетките и поддържат тяхната здрава структура.

Затова, ако се чудите какво да сготвите за довечера, отговорът е пред вас. От нас и лесни и оригинални рецепти за приготвянето на боб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X