Напишете дума/думи за търсене

По какъв начин името влияе на нашата личност?

Вашето име е първото нещо, което хората обикновено научават за вас.

Родителите често прекарват известно време в избора на име за бебето си. Това не е изненадващо, тъй като имената са с нас за цял живот и са изключително важни.
Освен това името ви може да повлияе на вашата личност.
Тук не говорим за магьосничество или езотерика, а за хипотеза, която е подкрепена с определени доказателства. Идеята е, че вашето име оформя вашата представа за себе си, житейски опит и начин на съществуване.

Защо името ви влияе на личността ви?
Вашето име е едно от първите неща, които ще свържете с вашата самоличност. Чрез името си разпознавате себе си и е част от основата на представата, която имате за вас. В зависимост от това дали харесвате името си или не и дали го свързвате с отрицателни или положителни характеристики, ще развиете съответен образ за себе си.

На несъзнателно ниво хората свързват имената с желани или нежелани атрибути. Те правят това въз основа на различни параметри. Например културният произход на името, колко популярно или различно е то, звукът при произнасянето му или личните характеристики, които предизвиква.

Според проучване, водено от Жан Твендж, хората, които не харесват името си, може да имат по-лоша психологическа адаптация.

Как вашето име може да повлияе на вашата личност?
Има много интересни изследвания в това отношение. Ще споделим основните констатации на някои от тях. Това ще ви помогне да разберете как вашето име може да повлияе на вашата личност.

Самочувствие и психологическо приспособяване
Психологическото приспособяване е степента, до която знаем как да се изправяме пред обстоятелствата и да се адаптираме към тях, да функционираме правилно, да избягваме конфликти и да постигаме благополучие. Проучване, публикувано през 2006 г. , установи, че хората, които са по-доволни от първото си име,
показват по-голяма психологическа адаптация.

Взаимоотношения и междуличностно пренебрегване
Както стана ясно по-горе, вашето име оказва важно влияние върху начина, по който другите ви възприемат и третират. То дава улики за вашия културен произход. Следователно, ако около него има някакви расистки предразсъдъци, това може да затвори определени врати за вас.


Освен това има и други ефекти. Имената имат върху взаимодействията с хората в сайтовете за запознанства. Тези с непривлекателни имена (защото се смятаха за старомодни или отрицателни) получават по-малко посещения в профилите си.
Това междуличностно пренебрегване и отхвърляне, до които може да доведе едно име, също е обект на проучване, което измерва вероятността за получаване на помощ. Изследването установява, че непознатите индивиди са по-склонни да помагат на тези с положително квалифицирани имена.

Ако се чудите каква връзка има това с формирането на личността, трябва само да помислите как се влияе на даден индивид, когато порасне, чувствайки се отхвърлен, изолиран или подценен от връстниците си по систематичен начин. Това несъмнено се отразява на неговия имидж, колко ценен се чувства, социалните му умения, приветливостта и отношението към живота.

Характер и житейски опит
Имената влияят на вероятността за участие в престъпно поведение. Наличието на непопулярно име, което се счита за отрицателно или свързано с неморалност и малко човешка топлина, увеличава риска индивидът да извърши насилствени престъпления и престъпления срещу собствеността.
Това вероятно може да се свърже с факта, че на несъзнателно ниво всяко име има определени конотации.

Избор на кариера и професия
Имената могат да определят бъдещата работа. Хората с уникални и оригинални имена е по-вероятно да се посветят на също толкова необичайни професии. Освен това те проявяват различно мислене. Това ги кара да приемат различни и иновативни бизнес стратегии.

Изглежда, че от детството тези хора създават усещане за себе си като за уникални и различни личности. Насърчава ги да действат по различни начини, включително на работното място.
Наличието на рядко или необичайно име е свързано с вероятността да приемете по-необичайна кариера.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X