Напишете дума/думи за търсене

Постромантично стресово разстройство - вашата връзка страда ли от него?

Когато процесът на влюбване приключи, много двойки изпадат в състояние на болка. Те мислят, че любовта им е свършила или че може би са избрали грешен партньор. В повечето случаи това не е така. Просто става дума за състояние, известно като постромантично стресово разстройство.
Това е доста критична ситуация, през която двойката преминава, когато романтичната фаза на връзката им приключи.

Първият човек, който говори за постромантично стресово разстройство, е психологът Джон Брадшоу в книгата си „Постромантично стресово разстройство: Какво да правим, когато меденият месец свърши?”. В нея той посочва как тези химически вълни, които идват с романтичната любов, могат по-късно да завършат с ненужни бури.

Психологът Робърт Стърнбърг говори за различните фази, през които преминава една влюбена двойка. В своята теория той изтъква, че идва момент, в който влюбването свършва и започва така наречената „спътническа любов“, която е по-спокойна и по-стабилна. По-късно този транзит е измислен като постромантичен стресов синдром от Брадшоу поради големите трудности, които обикновено причинява.

„Важното е да работим за възстановяване на загубената интимност, а това не започва със секс, а с ласки, прегръдки и като цяло обич.”
-Мигел Аюсо-


Актът на влюбване
Когато двама души се влюбят, настъпва истинска революция, както в техните хормони, така и в емоциите и мислите им. Изведнъж сякаш всичко има смисъл, като по този начин предизвиква чувство на удовлетворение и ентусиазъм.

Това е фантастична форма на лудост. Състояние, което поражда идеи без много разсъждения зад тях. Например хората вярват, че новият им партньор им подхожда идеално или че трябва само да се погледнат един друг в очите, за да се разберат. Също така е обичайно да се появява схващането, че любовта на живота им най-накрая се е появила и тази любов никога няма да свърши.

В тези моменти химията на мозъка се променя по забележителен начин и през цялото време се появява силно желание да бъдете с любимия човек. Искате да правите любов през цялото време. Да се грижите един за друг и да се суетите около любимия. В най-добрия случай това прекрасно състояние обикновено продължава между 12 и 18 месеца. Това, което следва, е един вид процес на „възстановяване“, когато те излязат от тази първоначална чудесна лудост.

След около година или година и половина мозъчната химия започва да се нормализира. Защото това, което някога е било изключително, започва да става „нормално“. Това е еволюционен и положителен процес, който се случва, тъй като човешкото същество не може да остане в това състояние завинаги, което в много отношения го прави безполезно за много други функции.

Освен това, ако една двойка продължи в този ритъм, тя няма да може да създаде емоционално пространство за присъствието на деца. Накратко, това е идването на нов етап във връзката, който може да предизвика дълбоко недоумение у някои хора и дори голямо разочарование. Това се нарича постромантично стресово разстройство.

Обичайно е двойките да преживеят този етап като нещо, което изведнъж вече не работи. Всъщност те са склонни да отъждествяват тези промени с влошаване на отношенията, когато всъщност това изобщо не е така. При някои това предизвиква страх или дори отчаяние. В крайна сметка, не толкова отдавна те са летели в облаците, а сега всичко е толкова обикновено...

Някои двойки решават да се разделят на този етап. Други продължават в отношенията си с известна примиреност. Не е задължително обаче да е така. Това чувство на разочарование няма нищо общо с партньора, нито със самите тях, но това е процес, който е напълно естествен.

Как да се справите с него?
Най-важното е да сте наясно, че това разочарование не е отрицателно, а напълно нормално. Нещата няма да се върнат както са били преди, но това не означава, че са били обезценени. Просто е време да започнем нов етап, в който партньорът вече не е чаровен принц или омагьосана принцеса, а друго човешко същество, с което споделянето на живот може да се окаже страхотна идея.

Ако мислите, че страдате от постромантично стресово разстройство, ето няколко съвета.

• Приемете намаляването на страстта.
• Не атакувайте партньора си, че не е изпълнил вашите фантазии.
• Избягвайте защитно поведение.
• Не се дистанцирайте от половинката си.
• Култивирайте диалог и изразявайте себе си напълно.
• Научете се да обсъждате различията си.
• Избягвайте безразличието.
• Не пренебрегвайте секса, дори ако вече не е толкова страстен.
• Погрижете се за чувствата си на интимност и подхранвайте съучастничеството.

Постромантичното стресово разстройство има тенденция да засяга по-интензивно хора, които са изключително зависими или несигурни. Това е така, защото преминаването към следващата фаза в една връзка изисква зрялост и реализъм. Тези, които успеят, ще намерят нова гледна точка за любовта. Такава, която е по-спокойна, по-дълбока и по-възнаграждаваща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X