Напишете дума/думи за търсене

4 техники за по-добър сън

Лягате си рано, но сънят все ви се изплъзва или качеството му е толкова влошено, че понякога ви се ще да не сте заспивали изобщо.
Специалистите препоръчват да отделите няколко минути преди лягане, за да се „настроите” себе си за сън с помощта на 4 техники.

1. Контролиране на дишането
Да се научим да дишаме правилно, е един от ключовете за постигане на състояние на спокойствие и съзнателно внимание.
Изследвано, проведено от д-р Мартин П. Паулус от Калифорнийския университет, установява, че възприемането на физическите усещания се променя при различни тревожни разстройства.

Затова извършването на няколко повторения с дълбоко или пълно вдишване преди лягане е начин за свързване с телесните стимули. Като идентифицирате как въздухът влиза и излиза от дробовете ви и забелязвате, че мускулите се отпускат, е възможно да насочите напрежението към по-бавна и по-спокойна реакция.

2. Съсредоточете се върху това, което ви помага да се чувствате добре
Опитвайки се да откриете онези малки удоволствия, които ви правят щастливи, е начин да изживеете настоящия момент пълноценно.

Всичко, което трябва да направите, е да приложите на практика някои прости идеи. От слушане на песен до гледане на видеоклип, припомняне на щастливо събитие.
С тази стратегия може да придобиете нова гледна точка върху емоциите в момента. И това ви дава възможност да приемете различни подходи и да видите всичко от определено разстояние, преди да заспите.


3. Сканиране на тялото
Това упражнение се нарича „почистване на тялото“, или сканиране на тялото, и за да го направите, трябва да седнете с изправен гръб. Но ако това е непосилно към момента за вас, може и да легнете.
Затворете очи, за да обърнете внимание на дишането си и да преминете през тялото си. Опитайте се да идентифицирате какво чувствате в различни области, за да постигнете по-голяма хармония.

4. Отделете момент всяка вечер
Завършването на деня с пространство без разсейване също е друг жизнеспособен метод, помагащ за добрия сън.
В този случай трябва да сте на тихо място и да запазите тишина, с изключен телевизор и без включен телефон.

Например, когато се храните вечер, опитайте се да насочите вниманието си към вкусовете, миризмите, докосването на храната или температурата на напитката. Почувствайте ги! Така ще се потопите в настоящето, наслаждавайки се на възможността да наблюдавате околната среда от друга позиция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X