Напишете дума/думи за търсене

Какво представляват черните петна по езика?

Черните петна по езика могат да се дължат на много разнообразни причини. Най-вероятните виновници са тютюнопушенето и лошата устна хигиена.
Разбираемо е да се тревожите, ако ги забележите в устата си.

От една страна, тяхното местоположение и външен вид варират. Тези петна могат да се появят на гърба и дори да изглеждат космати. Могат да бъдат забелязани и в други райони, на групи или поотделно. Те са временно явление през повечето време, така че продължителността им зависи от това защо са там.

При нормални условия езикът е розов и покрит с малки подутини, наречени папили. Въпреки това има някои случаи, в които папилите губят цвят, набъбват, като започват да придобиват вид на черни петна.

Черните петна по езика обикновено се дължат на лоша устна хигиена. Те обаче могат да бъдат и симптом на рак на устната кухина, проблеми с лекарства и тютюнопушене.


Черен космат език
В този случай езикът става тъмен и има космат вид. Това се случва, защото мъртвите кожни клетки не се ексфолират, както би трябвало. Така те се натрупват и водят до подуване на папилите, тъй като те са отговорни за улавянето на бактерии, остатъци от храна, следи от тютюн и т.н. Тези вещества замърсяват езика.

Това е леко и временно състояние на устната кухина. Много процеси могат да го причинят:
• Използването на антибиотици и дразнещи води за уста.
• Лоша хигиена на устната кухина.
• Прекомерно пиене на кафе или черен чай.
• Консумация на алкохол и цигари.

Хиперпигментация на езика
Това е доброкачествено заболяване, което също води до черни петна по езика. Сравнително често се среща сред африканските и азиатските етноси. Обикновено се случва на възраст между 20 и 30 години, въпреки че се проявява при някои деца. Обикновено засяга страничните повърхности на езика и неговия връх.

Причината за това състояние все още е неизвестна, въпреки че учените изследват възможността за генетичен фактор.

Гъбична инфекция
Тя е често срещана при хора с лоша устна хигиена. Въпреки това черните петна могат да се появят и след прием на определени антибиотици. Това е така, защото антибиотиците променят бактериите на езика, включително добрия им външен вид.

Наранявания и рани
Езикът също може да бъде насинен. Всеки удар или ухапване, което не разкъсва тъканта, може да образува малка синина на езика. Това понякога изглежда като малко черно петно върху езика.

Заради лекарства
Антибиотиците могат да отслабят микробиотата на езика. Така че е по-лесно да хванете гъбична инфекция.

Въпреки това някои лекарства също могат да причинят черни петна по езика. Този орган отново ще върне нормалната си визия веднага щом спрете да приемате конкретните медикаменти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X