Напишете дума/думи за търсене

Гинка Станчева си отиде на 90. Заради шамар става "любовница" на Апостол Карамитев

Докато толкова мъже въздишат по красавицата Гинка Станчева, тя цяла нощ не може да мигне и се върти в леглото като болна от притеснение преди срещата си с един мъж, по когото припадат всички жени. Става дума за нейния идол Апостол Карамитев. Някога младата актриса се явява със свито сърце на пробите за първия им съвместен филм “Хайдушка клетва”. За щастие, големият артист доста я предразполага с топлота и сърдечност, за да овладее тя вълнението си от неговото собствено присъствие. В крайна сметка тепърва двамата ще бъдат екранна топдвойка и в “Любимец 13”, и в “Специалист по всичко”.

Голям ужас е за Гинка, когато, за да вземе ролята в “Любимец 13”, трябва да удари силна плесница на Карамитев. Събира кураж и го прави впечатляващо, така че да се впусне в поредното приключение със звездата по снимането на култовата лента. Именно след този филм слухът, че двамата са любовници, става изключително упорит. Под път и над път любопитни дами и господа подпитват Станчева дали все пак двамата с Апостол нямат “нещо по-така”, защото такава химия пред камерата “как току-така...?”.

Всеки път подобни въпроси разпалват гнева на нейния съпруг - актьора Пейчо Пеев, който бил доста ревнив. Все пак във вените му тече и италианска кръв, която кипи винаги когато стане дума за прелестите на жена му и апетитите на други мъже към нея. Пеев полудява, когато вижда портрет на жена си с пищна разголена гръд от спектакъла “Ричард II” на витрината на Младежкия театър, докато зяпачи точат лиги пред фотоса. Веднага нарежда да бъде свален.

Комплиментите към Гинка, с които са я засипвали през годините, са най-разнообразни и ласкави, включително, че се мери по хубост и сексапил със Скарлет О'Хара.

Въпреки всичко има само един господар на нейното сърце, който покорява тази територия още когато хубавицата е едва 12-годишна - именно Пеев. (Четете историята тук) Гинка обича мъжа си до сетния му час и след това продължава да чува неговото бастунче да тропа, след като той издъхва след борба с левкемията.

Съпругът на актрисата Пейчо Пеев бил много ревнив и цял живот страдал от обожанието към жена му, определена за първия секссимвол на родното кино
Съпругът на актрисата Пейчо Пеев бил много ревнив и цял живот страдал от обожанието към жена му, определена за първия секссимвол на родното кино
След загубата на обичания мъж Станчева се отдава на грижите за внука си Андрей, когато нейната дъщеря поема дипломатически пост в Италия. Така сякаш преоткрива майчинството, защото като млада актриса не успява да се грижи така интензивно за своето момиче някога, прекарвайки безкрайни часове в репетиции, снимки, пътувания, премиери и т.н. Момчето днес вече е голямо, а Станчева може само да се наслаждава на старините си.

Тази година както тя, така и нейната близка приятелка - другата наша обичана актриса Емилия Радева, празнуват 90-годишен юбилей.

Емилия Радева и Гинка Станчева в "Ребро Адамово", филм, станал хит през 50-те години
Емилия Радева и Гинка Станчева в "Ребро Адамово", филм, станал хит през 50-те години
Двете стават приятелки още като първокурснички в НАТФИЗ и през годините остават много близки. Гинка и Пенчо стават кумове на Емилия и нейния избраник Любомир Димитров.

Интересното е, че веднъж двете актриси влизат в съревнование за роля, а отново шамар решава нещата. Победителката е Емилия Радева, която се заявява отлично във филма “Ребро адамово”. Но Станчева също не губи.

Докато са тествани за персонажа на главната героиня Зюлкер, на пробите актьорът Никола Дадов удря такава плесница на Станчева, че тя пада на земята, докато Емилия понася мъжки плесника. Екипът решава, че острата радомирка Радева е по-подходяща, а софиянката Гинка е по-слаба и п ще й приляга втората централна роля на приятелката Хатидже. Двете актриси се забавляват много по време на снимките в Пловдив, от които пазят страхотни спомени.

Станчева се снима в цял куп любими филми като “Нощем с белите коне”, “Ивайло”, както и в първата българска сапунена опера “Семейство Калинкови” и още, и още до една по-дълга пауза след “Гневно пътуване” и преди “Смъртта може да почака”, та до “Рая на Данте” от 2021 г. В театъра е известна с това, че влиза под кожата на почти всички Шекспирови героини.

Когато е на върха на славата, й се налага да тръгва с час по-рано за представление в театъра, за да може да спре и да поприказва с всеки от почитателите си, които я обожават. Дори в Кан тя дълго раздава автографи и дава своя снимка на пиколото в асансьора на хотела. На другия ден той й признава, че я е закачил над леглото си. По онова време и мнозина шофьори имат фотоси на актрисата - неслучайно все пак е "обвинена" за първия секссимвол на родното кино.

Подобни досиета, свързани с живота на нашите и световни звезди, четете в сайта на "168 часа".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X