Напишете дума/думи за търсене

Гинка Станчева на 87 години

Гинка Станчева на кастинг за роля! На 87 години! 

“Ами такива са правилата, казва актрисата. - Едно време го наричаха прослушване. Защо да се дърпам сега и да се отказвам? Това беше такава интересна възможност!”

Екипът на филма “Рая на Данте” търсел възрастна дама, която да играе майката на главния герой. С много респект и уважение поканили и Гинка Станчева. Сложила си малко руж, едва забележимо червило, леки сенки и отишла на кастинга. Веднага била одобрена за ролята, но се оказало, че никакъв грим не нужен, научава после на снимките. Трябвало да играе съвсем с открито чисто лице. И с това се справила блестящо. Просто защото е блестяща актриса.

В лентата Гинка Станчева

играе учителката по

италиански Анна,

която страда от

деменция,

повече е на легло. Но има и светли дни, когато става, издокарва се, пак се чувства красива. За нея предано се грижи синът й Данте. Тя се е вкопчила в детето си, защото този мъж е единствената опора. А в неговата роля е Владимир Пенев! По стечение на театралните случайности Станчева за втори път играе негова майка. Първия път се случило в Младежкия театър в пиесата на Питър Шафър “Упражнения за пет пръста”. А Пенев пак е бил неин син!

“Владо е истинско съкровище. Великолепен. Чудесен! С него се играе с лекота. Ролята ми е малка, но интересна, а възможността да работя с този млад и ентусиазиран екип ме зарежда с енергия.

Гинка Станчева с почетната награда "Икар" за цялостен принос към театъра
Гинка Станчева с почетната награда "Икар" за цялостен принос към театъра
Много се сближихме с прекрасната Радина Боршош, която във филма има интересна задача. Тя провокира главния герой да разнищи миналото си, а историята стига чак до лагера в Белене. А аз, без грим, безпомощна старица, се старая, много се старая. За мен снимките бяха свързани с много емоция и хубави дни”, разказва с ентусиазъм Гинка Станчева.

Първият снимачен ден продължил цели 12 часа, но никой не бил уморен, най-малко г-жа Станчева.

С удоволствие

приела чаша

шампанско на

финала

Хвали режисьора и сценарист Димитър Радев, който с лекота и умение работи с актьорите.

Актрисата с младата си колежка Радина Боршош, с която играе във филма "Рая на Данте".
Актрисата с младата си колежка Радина Боршош, с която играе във филма "Рая на Данте".
“Да забравиш звезди от ранга на Мария Стефанова, Виолета Гиндева - бог да я прости, Гинка Станчева, да не ги поканиш пак на сцената... все едно да хвърляш злато на боклука”, казва директорът на Народния театър Мариус Донкин. На негово мнение е и шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Затова той даде рамо на инициативата на режисьора Никола Петков за спектакли на “звезди със сребро в косите”. Гинка Станчева е първа сред тях. Тя е пълна с енергия. Вече на сцената на “Сити Марк център”(бивше кино “Левски”) играят две постановки - “Пролетна измама” и “Женитба” на Гогол.

“Елате ни вижте,

трябва ни публика!

Актрисата пред своите любими снимки от любими роли
Актрисата пред своите любими снимки от любими роли

Още сме добри и спектаклите са изиграни наистина от сърце и душа. Това са нашите заслужени нови часове на сцената и ние се раздаваме напълно”, казва актрисата.

Наистина, какво повече да направим за актьорите със сребро в косите? Освен да си купим билети, да ги гледаме, да ги аплодираме и да им поднесем букет цветя.

Заслужават го! Заедно с нашия поклон.

17 години Гинка Станчева не е била пред камерата. А колко години преди това е била? Красива, обичана, търсена. Звезда!

Тя е наречена първият секссимвол

на българското кино. Има защо

Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 г. През 1956 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Красивата девойка учи заедно с Татяна Лолова, Никола Анастасов, Григор Вачков, Росица Данаилова, Хиндо Касимов, Ицко Финци. Започва да играе в Благоевградския театър, а след това в Младежкия театър в София, на който остава вярна 35 години. Кинопопулярност добива с филма “Земя”. Зрителите със сигурност помнят партньорството с Апостол Карамитев в “Хайдушка клетва”, “Любимец 13” - тя е възлюбената му Елена, и “Специалист по всичко”. В театъра е Жулиета, Изолда, Оливия (“Дванайсета нощ”), Мила (“В полите на Витоша”) и много други.

Още е студентка, когато се снима в едночасовата тв новела “Празник”. Спомня си с респект за партньорството с голямата Олга Кирчева. Година по-късно Гинка Станчева за втори път застава пред камерата. Филмът е “Точка първа” и една от сцените се запечатва завинаги в съзнанието . Тя и Асен Кисимов трябва да се целуват, защото играят влюбени студенти. “Бяхме толкова “опитни”, че се наложи да направим 17 дубъла. Накрая режисьорът Боян Дановски се провикна:

Какви млади хора

сте, бе. Не знаете

да се целувате

След като се дипломира, получава предложение да постъпи в Бургаския театър, който по онова време се слави с авангардните си постановки. Тя обаче предпочита Благоевградския, където работи по разпределение съпругът й.

С радост участва в проекта на режисьора Никола Петков за представления на актьори със "сребро в косите".
С радост участва в проекта на режисьора Никола Петков за представления на актьори със "сребро в косите".

Гинка се снима във филма “Земя” по повестта на Елин Пелин. Режисиран от Захари Жандов, това е първият български филм, участвал в състезателната програма на международния фестивал в Кан. Когато съобщават на актрисата, че трябва да замине за премиерната прожекция там, тя отвръща: “Ааа, как ще отида, имам турне с “Ромео и Жулиета” в Родопите.”

Пътуването до Кан през 1957 г. е първото излизане на Гинка Станчева в чужбина. “Като си спомня с какво самочувствие тръгнах, мога да си го обясня единствено с лекомислието на младостта - признава тя. - Настаниха ме хотел “Мартинес”, един от най-хубавите на Лазурния бряг. В него бяха отседнали Федерико Фелини и съпругата му Джулиета Мазина. На масата в ресторанта всеки път бяха наредени много прибори и чаши с различна големина. Не знаех кое за какво се ползва, но не се притеснявах. Поглеждах леко встрани, виждах какво правят на съседните маси и го повтарях.”

В Кан

Гинка Станчева предизвиква

истински фурор,

когато се появява

с национална носия

след прожекцията на “Земя”. Публиката бурно я аплодира 15 минути.

А френският писател Андре Мороа, който е председател на журито, и казва: “Никога няма да забравя очите на вашата Цвета”.

Журналистите се учудват на носията на Гинка Станчева, на нейната естественост и достъпност, на леснината, с която раздава автографи.

В Кан българската актриса среща Брижит Бардо, Лиз Тейлър, Марина Влади. Запознава се с руския режисьор Григорий Чухрай, превърнал се в световна знаменитост. Той предлага да участва в негов филм.

“Аз излязох много несериозна - признава Гинка Станчева. - Помислих си: как ще оставя театъра и ще хукна да снимам в Съветския съюз. На младини човек прави много грешки, но късно ги осъзнава.”

На кинофестивала в Кан през 1956 г.

френски вестник

нарича Гинка

Станчева “ла ведет

булгар”

Българската звезда

Тя твърди, че е приела тази оценка съвсем равнодушно.

Със съпруга си - млади и влюбени
Със съпруга си - млади и влюбени
А на мен ми каза: “Какви звезди сме ние, българските актьори? Популярни - да, но чак звезди?! Виж, от липса на зрителска обич не мога да се оплача. Вярно е и че почти всички шофьори навремето държаха мои снимки в кабините си. Хората ме спираха за автографи. Запомнила съм една будка за вестници в тогавашната градска градина, където се продаваха и снимки на артисти. И хората казваха:

“Дайте ми един

Апостол и една

Гинка

за 6 стотинки”

През 1958 г. излизат два филма с нейно участие - “Хайдушка клетва” и “Любимец 13”. И в двата партньор й е Апостол Карамитев.

Първия ще запомни с безсънието и с голямото треперене. Докато снимат “Хайдушка клетва”, всяка вечер джип трошка я кара от Благоевград до София. Пътят тогава е почти като коларски, а в бричката няма парно, често гасне и шофьорът върти с манивела, докато пак запали. У дома Гинка има време колкото за една баня и едно кафе и рано сутринта е на снимки в кинопавилиона на ул. “Любен Каравелов”. След снимките потегля отново за Благоевград, пътят трае около 4-5 часа.

А треперенето започва още по време на пробните снимки. Тя, не много известната актриса от провинцията трябва да застане срещу актьора, по когото са запленени почти всички жени, а самата тя го обожава. Докато е студентка, няма негово представление, което да не е гледала.

Веднъж тя и съпругът и Пейчо Пейчев отиват в градската баня в Петрич и касиерката, жена на средна възраст, я познава: “Много ми харесва как играете, другарко Станчева, но нали вие с Апостол Карамитев сте по-така...”

“Недейте да си

мислите нищо,

другарко -

казва през смях Гинка. - Апостол има великолепно семейство, жена му е Маргарита Дупаринова и тя също е чудесна актриса. Аз съм омъжена, ето това е съпругът ми, който играе с мен в театъра, елате да ни гледате довечера в “Ромео и Жулиета”. Така и не можах да я убедя, че ние с Апостол нямаме “нещо по-така”.

“Не можах да изтръгна някакво по-интимно признание от актрисата. “Е, не отричам, че понякога наистина това във филма се случва и в живота на актьорите, но при нас с Апостол нямаше нищо. Абсолютно нищо! Много се обичахме двамата, където се срещнехме, Апостол се хвърляше да ме целува. Но всичко се свеждаше до едно огромно приятелство и творческа обич...”, каза Гинка Станчева пред колегата Пенчо Ковачев, който е биограф на българското кино.

Емблематичната целувка от филма "Любимец 13"
Емблематичната целувка от филма "Любимец 13"
Благодарение на поредицата филми, които излязоха на касети заедно с "24 часа" събрахме отново заедно Гинка Станчева и Георги Калоянчев! Да си спомнят за лентата "Специалист по всичко"...

Но пък откровено си признава, че дълго време е силно ревнувана от съпруга си. Тя е изключително красива, а той българо-италианец, с гените на две темпераментни нации. Ревнува я и от Апостол, и от всички мъже, с които тя играе на сцената и във филмите. “Но като видя и почувства какъв човек съм, разбра, че няма смисъл да се измъчва”, уточнява актрисата.

Гинка Станчева трябвало да играе главната роля във филма на Володя Анчев “Бъди щастлива, Ани”. Но заминава със съпруга Пейчо, чиято майка е италианка, за Милано. Договарят се с режисьора той да изпрати телеграма за началото на снимките. Телеграма обаче не идва. И така Невена Коканова изиграва главната роля във филма. После Янчев твърдял, че е пратил телеграма, но... “Любопитен факт е, че много хора и до днес мислят, че аз съм била в главната роля”, смее се Гинка Станчева.

Филмовата кариера на Гинка Станчева върви добре, често я снимат, освен това е и водещата актриса в Младежкия театър. Така е до 1971 г., когато изиграва малка роля в “Гневно пътуване”. И после киното сякаш я забравя. Никой не я кани до 1985 г., когато Евгений Михайлов я снима в “Смъртта може да почака”.

Трудно преживява

пенсионирането си

на 55 години “Изведнъж телефонът спря да звъни”, казва тя. Няколко месеца по-късно гостува в тв предаване и споделя болката си. Това провокира бизнесмена Димитър Барбуков да основе частна театрална трупа. “В нея играх 10 години - спомня си Гинка Станчева. - Партнирах си с великолепни актьори - Таня Масалитинова, Георги Георгиев-Гец, Георги Черкелов, Славка Славова, Мария Стефанова. Гастролирахме из страната с голям успех. Публиката ни аплодираше толкова дълго, че не можехме да си тръгнем. После театъра го закриха, а повечето от колегите си отидоха от този свят. Продължих в “Искри и сезони” - Искра Радева ръководи този свой театър с невероятна отдаденост.

Години пауза

В редакцията на "24 часа" - спомени, спомени с Георги Калоянчев за филма "Специалист по всичко"
В редакцията на "24 часа" - спомени, спомени с Георги Калоянчев за филма "Специалист по всичко"

Гинка Станчева и до днес съжалява за пропуснатите шансове, но признава, че не е от актрисите, които ходят при някого, за да се молят за роли във филмите им.

Обяснява си “забравата” с факта, че в тия години българските режисьори развиват манията всеки да стане откривател на актьор или актриса и с филма си да ги направи звезди или поне известни. Както е станало с нея във филма на Захари Жандов “Земя”. Тя самата стана героиня на филм, който направи за нея известната кинокритичка Олга Маркова. На премиерата на "Призвание актриса" Гинка Станчева пак мина по червения килим в народна носия. И пак получи заслужени овации!

Не се моли, но се явява на кастинг. И печели! Убедена е - пенсиониран артист няма!

“Баба” Гинка години наред помага на дъщеря си - с дипломатически пост в Италия, да гледа внучето Андрей, който отдавна е по-висок от нея. Вече е почти на 18 години.

Обаче... половината бохеми из Ботуша отдавна готвят нейния прочут боб. Покойният съпруг Пейчо Пейчев дълги години играе в копродукции с колеги от Рим. И като всеки бохем ненадейно “изсипва” гости в последния момент. А Гинка им готви. Вкусно. Дори боб. Готова е и да играе, и да готви.

Защото каквото и да прави, го прави с любов. Любовта е основната "подправка" за нея - и за роля, и в кухнята. Актриса винаги!

Пак на сцената, макар и със сребро в косите. Просто това е Гинка.

Гледайте я и нея, и другите актьори, които са вградени в основите на българския театър и кино. Нека не са само сенки.

Когато снимаха за нея филма "Призвание актриса", Станчева отново повтори триумфа си в Кан - яви се в народна носия.
Когато снимаха за нея филма "Призвание актриса", Станчева отново повтори триумфа си в Кан - яви се в народна носия.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X