Напишете дума/думи за търсене

Как да премахнем мъха от пералнята

Пералнята е един от най-полезните домакински уреди. Позволява ни да перем дрехите си, без да полагаме много усилия. Всичко, което трябва да направим, е да ги разделим на цветни и бели, да налеем препарата за пране и да изберем програма.

Въпреки това, подобно на други уреди, тя изисква известна поддръжка.

Макар че много хора не го осъзнават, с всяко пране дрехите отделят малки парченца мъх, които се натрупват с времето в машината. Ако не внимавате, с течение на времето те ще полепнат по дрехите.

Ако това вече е започнало да се случва, най-доброто, което трябва да направите, е да започнете основно почистване на уреда възможно най-скоро. За тази процедура някои продукти като оцет, сода за хляб и белина са полезни. Имайте предвид обаче, че те не трябва да се комбинират.

Най-добре е да направите две отделни почиствания. Тоест първо единият препарат, после другият. Също така не пренебрегвайте области като филтъра и гумените ленти, които също могат да задържат остатъци от мъх.


Стъпка 1. Отстранете мъх от пералнята с белина и гореща вода
Правилното използване на белина улеснява почистването и дезинфекцията на голямо разнообразие от повърхности. Когато се използва адекватно, тя може да избели, да убие микробите и да насърчи отстраняването на определени остатъци.

Хлорната белина е полезен елемент за постигане на дълбоко почистване на пералнята. С него обаче трябва да се борави внимателно.

Какво трябва да направите?
За да премахнете мъха от вашата пералня, изсипете малко белина в контейнера за перилен препарат. След това изберете програма с по-високи градуси и стартирайте. Изчакайте да приключи и изпълнете следващата стъпка.

Стъпка 2. Отстранете мъх от пералнята с оцет и гореща вода
След като цикълът с белина приключи, изсипете чаша бял оцет в контейнера. Вместо това може да добавите и чаена лъжичка сода за хляб. Сега изберете отново програма с гореща вода. Когато пералнята свърши работата си, отворете вратата й и оставете да поседи така за известно време.

Знаете ли, че белият оцет е един от най-широко използваните природни елементи в почистването на дома? Съдържанието на оцетна киселина благоприятства разлагането на определени видове мръсотия, петна и бактерии.

Стъпка 3. Почистете филтъра
Следващата стъпка е да почистите филтъра. Първото нещо, което трябва да направите, е да го намерите, тъй като местоположението му варира в зависимост от модела или марката. Повечето обикновено се намират в долната или задната част на машината.

Какво трябва да направите?
Внимателно го отстранете. Обикновено има бутон или някакъв лост за премахване на филтъра. С помощта на четка с мек косъм може да премахнете натрупания мъх или мръсотия. Може също така да го измиете много внимателно със сапун и вода. Инсталирайте го обратно.

Повтаряйте процеса на всеки три месеца
Колко често трябва да почиствате пералнята може да варира според това колко често я използвате. Въпреки това е препоръчително да го правите поне на всеки три месеца, тъй като мръсотията и мъхът винаги се натрупват.

Пералните машини натрупват бактерии, които могат да причинят лоша миризма в дрехите и в самата машина. Те дори задържат гъбички и други микроорганизми, които могат да развалят дрехите.

Правилното почистване и поддръжка гарантира както правилното функциониране на пералнята, така и грижата за дрехите. Като допълнение си струва да почистите външната страна на машината с малко неутрален сапун и влажна кърпа, за да стане наистина блестяща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X