Напишете дума/думи за търсене

Най-успешната теория на конспирацията

Противно на това, което мнозина може би си мислят, този тип измама е по-стара, отколкото изглежда. Всъщност може да се каже, че теориите на конспирацията съществуват от зората на времето. Просто днес те са по-видими.

Може да кажем, че всяка теория на конспирацията води началото си от трудността да се обясни определен критичен факт. Докато няма налични обяснения или те са налични, но са сложни и не са наистина разбрани от мнозинството, теорията на конспирацията запълва празнината. Това е история, която има определена логика, въпреки че няма доказателства, които да я подкрепят.

Понякога тези теории не са широко разпространени и постепенно се забравят. От друга страна, те придобиват голямо значение до степен, в която в крайна сметка определят хода на историята. Това се случва с най-успешната теория на конспирацията.

Какво е теория на конспирацията?
Въпреки че концепцията за теориите на конспирацията е добре известна, не всеки е наясно със значението на този израз. Обикновено това е вид разказ, който твърди, че тайна и заплашителна група извършва скрити действия за постигане на цел, която вреди на всички или на мнозинството от хора.

Основната характеристика на теорията на конспирацията е нейната простота. Всъщност структурата й е подобна на тази на детска история. В единия ъгъл има почти невидими злодеи с огромна сила, които извършват много скрити действия. В другия ъгъл са добрите жертви - невинни хора, от които „лошите“ искат да се възползват, благодарение на техните трикове.

Тези, които разпространяват теории на конспирацията, вярват, че правят услуга на тези жертви, като ги „информират“ какво наистина се случва. Въпреки това тези пратеници обикновено не забелязват, че фактът, че са в състояние да разпространяват тези идеи, доказва, че „злодеите“ всъщност не са толкова неизвестни, нито действията им са толкова скрити.

Най-успешната теория на конспирацията
Много историци смятат, че най-успешната теория на конспирацията е тази, инициирана от Филип IV от Франция, наричан Филип Хубавия. Този монарх става известен, защото слага край на известния орден на тамплиерите - католически военен орден, който води кръстоносните походи.

Благодарение на военната си мощ, тамплиерите притежават голямо богатство. Те заемат пари на френската монархия и Филип IV смята, че би било добра идея да избегне плащането на дълга и да довърши тамплиерите. Той започва изпълнението на този план, като убеждава папа Климент V да започне дело срещу тях.
Те били обвинени в ерес, содомия и други извращения, в поклонение на езически богове. Кралят използва шпионин от ниско ниво на име Ескию де Флойран, за да разпространява тези лъжи.
Той се заема да разпространи из цяла Франция поредица от клевети срещу тамплиерите, правейки ги да изглеждат опасни за обществото.

Поразителен край
Тази клеветническа кампания нямала друга цел, освен да компрометира легитимирането на тамплиерите. Филип нарежда арестуването им на 13 октомври 1307 г. Папата все още имал съмнения, но крал Филип продължил с плана. Всички тамплиери били заловени и измъчвани. Те били принудени да признаят за еретични практики, на които никога не се били отдавали.

След като тамплиерите били затворени, кралят успял да присвои богатствата им и частично да разреши икономическите трудности на короната. Въпреки че мнозина никога не повярвали на обвиненията, имаше и такива, които го направили. Всякакви тъмни легенди се разказвали за тези монаси-воини. Теорията на конспирацията вече била факт.

Говори се, че водачът на тамплиерите, Якобо де Молай, проклел своите палачи и пророкувал, че ще си платят за това, което са направили. Година по-късно крал Филип и Клементе V умират. Дали е съвпадение? Кой знае? Това, което знаем е, че денят, в който монасите били осъдени на смърт, е петък, 13-и. Именно оттам произлиза предпазливостта ни към тази дата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X