Напишете дума/думи за търсене

Сапунените опери са толкова вредни, колкото и наркотиците, твърдят изследвания

Според невролога Ервин Хьолингер това, което се случва в мозъка ни, когато гледаме сапунени опери, може да бъде наистина опасно.

Може да ви изненада, че нещо толкова на пръв поглед безобидно като сапунена опера може да има способността да увреди толкова сложен орган като мозъка. Това обаче е опровергано от австрийския професор и невролог от университета в Залцбург.

Сапунените опери са сериали от мелодраматичния жанр. Те се произвеждат в големи количества и обикновено имат огромна публика и се използват като средства за културно проникване.
Тези програми се характеризират с преувеличаване на емоциите и драматизиране на ситуациите. Те са склонни да се движат между романтичното, елегантното и опасното. Обикновено въвеждат определени ситуации в сюжета, за да инжектират напрежение, така че зрителят да остане пристрастен. Защо обаче увреждат мозъка?

Сапунените опери и науката
Ервин Хьолингер твърди, че сапунените опери могат да бъдат толкова вредни, колкото и пристрастяването към наркотиците. Той предполага, че те могат да причинят "генерализирана апатия, раздразнителност, разстройства на личността и дори деменция" .

Мелодраматичните сапунени опери имат сюжети, отразяващи измисления живот на група хора. Тяхната цел не е да критикуват обществото или да информират публиката. Те просто се стремят да забавляват. Този вид мотивация означава, че в много случаи те се занимават с дълбоки въпроси по изключително повърхностен или опростен начин.

Например те не са склонни да изобразяват герои с някаква дълбочина, а вместо това избират стереотипи. В крайна сметка обществото лесно се идентифицира с тези фигури. За този факт са отговорни огледалните неврони. Те генерират пристрастие, чрез което мозъкът започва да мисли, че същите правила и механизми работят в измисления телевизионен свят, както и в реалността.

Понякога може да развием толкова силна връзка с някого от персонажите, че се чувстваме така, сякаш това, което се случва с него, се случва с нас или с някого от нашите близки. В резултат на това в крайна сметка „мразим“ „лошия“, страдаме заедно с „добрия“ и съответно искаме наказание и награда за него. Толкова много, че дори може да се окаже, че говорим за тези герои като за семейство.


Сапунени опери и мозъка
Както стана ясно по-горе, този ефект на идентификация с героите от сапунени опери се ръководи от огледални неврони. Това може да генерира отчуждаващ ефект и нашето възприятие за реалността се изкривява до известна степен. Едновременно с това нашите емоции и ценности се инкубират и препотвърждават в поредица от екстремни ситуации.

Идентификацията ни кара да изпитваме гняв от предателството, претърпяно от героите. Приканва ни да се присъединим към тяхното желание за отмъщение, заедно с техните притеснения, депресия, безпокойство и т.н. Изправени пред тези сапунени опери, мозъците ни произвеждат кортизол или адреналин. Това е вид забавление, което поради факта, че си играе с нашите емоции, ни изкарва от равновесие.

Храна за мозъка
Нашите мозъци се хранят с това, което достига до тях. Това може да е стимулация от сетивата или глюкоза от приема на храна. Следователно, ако хранителното вещество е сапунена опера, резултатът е същият като този, произведен в тяло, захранвано от небалансирана диета.

Тест, извършен от Националния център за оценка на висшето образование в Испания, показа, че младите хора, които често гледат мелодраматични сапунени опери, получават средно 12 точки по-малко на приемните изпити в сравнение с тези, които гледат други видове програми.

Често в преследване на забавление сапунените опери показват изкривена версия на живота. Те се разглеждат като форма на модерна история за възрастни. Историята за добрите и лошите момчета, когато добрите момчета обикновено печелят или поне лошите не печелят. Сюжетите използват универсални теми, като любов, страх, чест, справедливост или отмъщение.

Докато историята се развива, имаме време да изпитаме емоции в унисон с персонажите. Всъщност някои от нас дори се чувстват наистина разстроени, когато една сапунена опера свърши. Склонни сме да почувстваме, че животът ни е загубил определен смисъл без любимите ни телевезионни герои.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X