Напишете дума/думи за търсене

Нели Рангелова: Важно е да не запълваш човека до теб със себе си

Тя е от артистите, които ни пренасят в едно по-добро духовно измерение с гласа си. Едно от знаковите имена на българската поп музика и човек с голямо сърце. Вече четвърта поредна година Нели Рангелова е активно ангажирана с каузата на Race for the Curе, най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на женското здраве в Европа. Mila.bg се срещна с нея за повече подробности по темата.

- Здравей, Нели! За четвърта поредна година подкрепяш Race for the Cure – най-голямото благотворително спортно събитие за женско здраве в Европа. Какъв е личният ти мотив да застанеш зад каузата?
- Популярността за мен преди всичко е отговорност и когато имам шанс да я използвам за популяризиране на нещо смислено и изключително важно като женското здраве, моментално се отзовавам. Тази година събраните средства от регистрации в Race for the Cure ще бъдат вложени в безплатни профилактични прегледи за рак на гърда в големите градове на страната. Хваната навреме, болестта е лечима.

Първата ми братовчедка Диана е медицински работник и разбра, че има рак случайно, когато й направиха скрининг профилактично. Беше адски шокирана, после успя да се събере, да обясни на детето си какво ще се случва с тялото й след операцията и какво предстои след химиотерапията. Оказа се, че кожата й не е съвместима с всякакви перуки. Наложи се да търсим дълго подходящата. Придружих я на първата среща с професора онколог и тогава след въпроса му дали имаме хора с рак в семейството, от отговора й разбрах, че баба ни е имала и е била оперирана. В тази диагноза има наследственост и е изключително важно хората с подобна здравословна история в рода да се преглеждат редовно.

- Ще те видим ли на стартовата линия на 25 септември?
- Да, аз се включвам традиционно в ходенето, което е 3 км. Ще взема участие, както винаги, и в концертната програма, съпътстваща Race for the Cure. С Невена Пейкова ще представим за пръв път на живо дуета си „Искам да съм като теб“. Това събитие не е състезание, то е празник на живота! Идват стотици хора с деца, с кучета, всичко е суперприятелско и наситено с добра енергия, спорт и много музика. Ще се радвам, ако и тази година се съберем толкова хора.


- Спомена новата си песен – как се случи колаборацията ти с Невена Пейкова?
- Знаеш, че обичам да експериментирам, и след като миналата година направих „Тангото на живота“ с Веско Ешкенази, реших, че искам дует с млад изпълнител. Невена се свърза с мен случайно, по повод общо участие. Така започнахме да комуникираме в социалните мрежи, харесахме се. Тя пише доста авторска музика и аз предложих да направим нещо заедно. Така започна работата по мелодията на „Искам да съм като теб“.

Текстът е мой и на Невена, той е като мъдър диалог между поколенията, между майката и дъщерята, между по-опитната жена и по-младата – всеки може да го интерпретира както иска. Любопитното е, че повечето ми приятели не разбират тази линия на утехата, и даже ме питаха „Абе, какъв е тоя тъжен текст, откъде тая мъка, да не сте се разделили с Георги?“ (б.а. Бочуков, съпругът й).

- Сподели нещо любопитно от снимачната площадка на видеото.
- Направихме го за един ден с екипа на Ники Скерлев. Любопитното е, че на Северната дъга на Околовръстното се наложи да задържим за малко преминаването на група мотористи, на чиито якета на срички беше изписано „Ще се омъжиш ли за мен?“. Явно момчетата бяха тръгнали да правят романтично предложение на някоя дама. Бяха много сладки, съжалявам, че не ги включихме в клипа.


- Изглеждаш умопомрачително добре. Как го постигаш?
- С усмивка към света и с любов към себе си. Виждам бръчиците по лицето си в огледалото. Знам, че и тялото ми няма нищо общо с това, което е било на 30 или 40 години. Но това е ходът на времето. Не може да го забавим, може само да обичаме себе си и да се стараем да правим неща, които ни радват. Спокойният човек е осъзнат, той не се състезава с никого, той е в мир със себе си. Внимавам какво хапвам, разбира се, не само от чиста женска суета, а и професията ни изисква като се качим на сцената да сме приятни за гледане и да не разочароваме съвсем публиката си (смее се). Имам късмет и с гена. Майка ми, бог да я прости, до 60-ата си година нямаше нито една бръчка.

- Синът ти Мартин имаше страхотни успехи в планинското колоездене. Сега се развива прогресивно в IT сектора. Влече ли го още този екстремен спорт?
- За мое огромно щастие – не (смее се)! Взе сам решението да се откаже, когато беше на върха. В добре развитите страни този спорт е индустрия, а тук е скъпо хоби за състезателя. Пази си двете колелета, с които сме били по състезания в Австрия, Италия, Канада, САЩ. Сега записа отново финанси, беше прекъснал за няколко години. Има собствен бизнес, разработва сайтове. В момента къщата ни е пълна, тук са трите дъщери на мъжа ми от първия му брак, внучето и Марти и сме като голяма и щастлива италианска фамилия.


- Каква е твоята формула за семейно щастие?
- О, ако я знаех, щях да напиша книга и да стане бестселър. С Георги сме заедно от почти 30 години, а аз не съм от хората, които ще си замълчат в името на семейния мир. Важно е да си честен. Важно е да приемеш човека такъв, какъвто е, а не да запълваш със себе си и да го моделираш както ти е удобно. Важно е да си давате свобода и въздух.

- Какво ти предстои в музиката?
- Догодина правя 45 години на сцена и обмислям както специален концерт, така и албум с неиздавани мои песни, записани в тандем с любими колеги.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X