Напишете дума/думи за търсене

6-те най-добри слабителни билки

Запекът засяга хиляди хора. Преработените храни, рафинираното брашно и стресът се открояват като някои от основните причини.

Често голяма част от лечението на това състояние включва както промени в диетата, така и увеличаване на приема на фибри и пробиотици. Добавки или лекарства също може да са необходими, ако се изисква.

За да отидете до тоалетната веднъж или два пъти на ден, е необходимо да се храните здравословно, включително плодове, зеленчуци и бобови растения, и да избягвате преработени, пържени и панирани храни, както твърдят експерти по гастроентерология.

Също така е важно да пиете около два литра вода и да спортувате. Възможно е и да се възползвате от предимствата на някои слабителни растения или билки.

1. Живовляк
Листата на това растение имат добро количество слуз, което може да помогне на хората със запек, диспепсия и дразнене на стомашната лигавица, както е описано подробно в публикация в Electronic Physician Journal .

Слузта, съдържаща се в живовляка, е положително свързана с облекчаването на запека.

Съставки
• 1 с.л. листа от живовляк (10 г)
• 1 чаша вода (250 мл)

Поставете водата и живовляка в тенджера. Загрейте на слаб огън, докато заври. След това извадете и оставете да престои 5 минути. Накрая филтрирайте и изпийте веднага. Може да консумирате чай от живовляк два пъти на ден (в идеалния случай един от приемите преди лягане).

2. Коприва
В природната медицина е известно, че това растение е стимулант на храносмилателната система. Дори се предполага, че помага за регулиране на чревната микрофлора, което е ключово в борбата срещу запека.

Съставки
• 1 с.л. листа от коприва (10 г)
• 1 чаша вода (250 мл)

Сложете водата и листата от коприва в тенджера. След като заври, оставете отварата да се запари за 5 минути. Свалете от котлона и оставете да престои още 5 минути. Накрая филтрирайте и пийте. Може да консумирате до 3 чаши на ден (една на празен стомах, а другите две половин час след обяд и вечеря).

3. Женско биле
То помага за борба с киселините по естествен начин и допринася за елиминирането на отпадъците, натрупани в червата.
В него се съдържа вещество, наречено глициризин, което има слабително и противовъзпалително действие. Въпреки това, използването на този домашен лек за повече от две последователни седмици не се препоръчва, тъй като може да причини задържане на течности или да повиши кръвното налягане. Следователно, не се препоръчва за хора с диабет.

Съставки
• 1 с.л. листа от женско биле (10 г)
• 1 чаша вода (250 мл)

Загрейте водата с женското биле в тенджера за 10 минути. След това свалете от котлона, покрийте и оставете да престои 5 минути. Накрая прецедете и консумирайте. Може да пиете до 3 чаши на ден (на празен стомах и след основни хранения).

4. Слез
Слезът предотвратява запек, подпомага храносмилането, а също така успокоява стомашните болки и спазми.

Съставки
• 1 с.л. листа от слез (10 г)
• 1 чаша вода (250 мл)

Загрейте водата до кипене и я изсипете в чаша. След това добавете листата на слеза и покрийте. След 10 минути прецедете. Пийте, преди да изстине. Може да консумирате до три чаши на ден.

5. Върбинка
Екстрактите от върбинка са известни със своите спазмолитични ефекти. Въпреки че са полезни за лечение на диария, те могат да помогнат и в случай на запек и за балансиране на чревната дейност за оптимално елиминиране на отпадъците.

Съставки
• 2 с.л. листа от върбинка (20 г)
• 1 чаша вода (250 мл)

Кипнете водата и добавете листата от върбинка. След това свалете от котлона и оставете да престои 10 минути. Филтрирайте и изпийте една чаша на празен стомах и още една преди лягане.

6. Маслиново дърво
Листата на това дърво, които са толкова добре познати в Средиземноморието, имат способността да намаляват запека. Те помагат за намаляване на стомашния дискомфорт и са противовъзпалителни.

Съставки
• 2 с.л. маслинови листа (20 г)
• 2 чаши вода (500 мл)

Загрейте водата. Когато заври, добавете листенцата. След 5 минути изключете котлона и оставете да престои още 5 минути. Накрая прецедете и пийте по една чаша на гладно и още половин час след обяд.

Забележка
Тези слабителни билки може да послужат като домашно средство за лечение на запек, но имайте предвид, че те не са без странични ефекти и освен това научните доказателства за тяхната ефективност все още са ограничени.
Ето защо, когато има симптоми на запек, е важно да се консултирате с лекар, за да сте наясно и с други терапевтични възможности в зависимост от вашия случай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X