Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако скъсаме мускулно влакно?

Всяка травма преминава през остра и подостра фаза. До третия ден, когато болката е най-силна и обездвижването най-изразено, е периодът на острата фаза. Периодът на подострата фаза на травмата е с различна продължителност. Подобрението може да се усети след 3-4 дни, но понякога то е и след повече от две седмици. Оздравителните процедури са различни в двете фази на травмата. С някои от тях може да се справите и в домашна обстановка, но други се извършват под лекарски контрол в лечебно заведение, защото и малките контузии при неправилно третиране могат да преминат в хронични.

Най-разпространената лека травма е скъсване на мускулно влакно

Първо е усещането за силна болка, която ограничава движението на крайника.

Почти веднага след нея се появява подуване на меките тъкани. И двата симптома са предизвикани от отделянето на простагландин в нараненото място, който същевременно отключва и започването на оздравителния процес.

Мястото на травмата променя цвета си от вътрешния кръвоизлив, при което се образува синина. Тя може да се появи веднага, но при нараняване в дълбочина - и след няколко дни.
Какво може и какво не бива да правите след контузията
Най-често използваната лечебна мярка в острата фаза на травмата е студотерапията, с поставянето на лед върху травмата, която трябва да се приложи в първите 24 до 36 часа след инцидента. Защо студът помага при травми?

При охлаждане на нараненото място с около 10 градуса скоростта на предаване на нервните импулси се забавя, чувството за болка се притъпява и процедурата действа обезболяващо. В първите 2-3 минути болката малко ще се увеличи, но след това трайно ще намалее.

Понижението на температурата на мускулната тъкан и ставите повлиява благоприятно болезнените спазми.

При по-ниска температура периферните кръвоносни съдове се свиват, оросяването се ограничава и възпалението в наранените тъкани се забавя.

Използването на студ в острата фаза на травмите се прилага при определени правила:

Ледът не се слага директно върху кожната повърхност, за да не предизвика локално измръзване. Използват се специални контейнери или се завива в хавлиена кърпа, предварително поставен в полиетиленов плик.

Студотерапията е противопоказана при хора с проблеми в периферното кръвоснабдяване - с болест на Рейно, диабетна гангрена, кожни заболявания, студова алергия и перниони.

При непредпазливо дълго охлаждане е възможно да се получи парализа на повърхностни нерви, особено при хора с диабетна или друга полиневропатия.


Топлотерапията е с противоположен ефект

през острата фаза на травмата

Топлината активира освобождаването на медиаторите хистамин и простагландин, които могат да увеличат многократно силата на болката.

От друга страна, разширяването на кръвоносните съдове повишава доставянето на кислород и хранителни вещества и отделянето на отпадните продукти.

Топлотерапия не бива да се използва при повишена телесна температура и инфекциозна треска.

След 3-4 дни от началото на инцидента, в периода на подостра травма, топлината има благоприятно въздействие на увредените тъкани.

За приложение на топлотерапия у дома най-добрият вариант е горещ душ с масаж или горещи компреси със затоплени кърпи за 15-20 минути, при температура, която спокойно понасяте.

В специализирани лечебни отделения за нагряване на травмата се използват ултразвук, лампи с инфрачервена топлина и ефект, подобен на слънчевата светлина, парафинова баня.
Независимо от усещането на пострадалия, че травмата е овладяна и той е напълно здрав, тъканите се нуждаят от продължителен покой и достатъчно време за възстановяване на функциите им.

добре е да знаете
Възможно е през острата фаза, особено при продължителна студотерапия, да се увеличи отокът на наранения крайник. Перифернитят спазъм на съдовете улеснява излизането на лимфна течност в междуклетъчното пространство. За да се предотврати този нежелан ефект, който усилва възпалението и забавя оздравяването, е необходимо третираният крайник да се повдигне нависоко по време на процедурата.

полезно
Не прилагайте компресивни превръзки на контузеното място, за да ограничите подуването. Това ще намали притока на кръв, ще наруши храненето на тъканите и ще доведе до усложнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X