Напишете дума/думи за търсене

Прости упражнения за облекчаване на подутите крака

Подуването на краката е не само следствие от стояща или седяща работа, както вярват много хора. Често зад отока на долните крайници стоят по-сериозни здравословни причини.

Подуването на краката е специфичен симптом, който причинява дискомфорт и естетически неудобства. Обувки могат да бъдат трудни за обуване, ботушите изведнъж не се закопчават, а самите крака придобиват нездравословен вид.

Ако подуването на краката се проявява често, това вече е причина да се установят причините за този симптом.

Отокът е преливане на течност в пространството между клетките в меките тъкани. Известно е, че кръвта в тялото се задържа в т. нар. съдово легло. Обменът непрекъснато се осъществява през тънката стена на капилярите, но течността може да се задържи в лумена на най-малките съдове поради създаденото ниво на така нареченото онкотично кръвно налягане. Най-просто казано, кръвта може да свързва водата чрез протеини. Течността се задържа в лумена на капиляра и тъй като стените му са адаптирани към това, течността не може свободно да проникне в екстраваскуларното легло. Тази регулирана система е проектирана за специфично хидростатично налягане. Но ако то се покачи, течният компонент на кръвта прониква навън от капиляра през капилярната стена в междуклетъчното пространство.

Какви са причините за образуването на подпухналост?

1. Намаляване на обема на протеина в кръвта. Това може да зависи от хранителни фактори, как протеините се усвояват от организма и сериозни загуби на протеин през бъбреците.

2. Повишена пропускливост на капилярите - причината може да бъде алергична или посттравматична реакция, възпаление.

3. Повишаването на хидростатичното налягане в лумена на капилярите, когато течността е „изцедена“. Най-честата причина за подпухналост. Обикновено се причинява от травма на опашната кост. Това нараняване води до пролапс на редица вътрешни органи и придвижвайки се малко надолу, те оказват натиск върху венозните и лимфните съдове, по които кръвта се движи в посока от краката.

Също така в резултат на изместването на опашната кост и сакрума, напрежението в мускулите и връзките на тазовото дъно се увеличава и те могат да изстискат венозните и лимфните съдове.

Отокът от кардиологичен характер се образува и на фона на повишаване на налягането в капилярите на краката, когато сърцето не осигурява необходимата скорост на движение на кръвта през тялото и в резултат на това изпитва задръстване в долните крайници.

Как да се предпазим от подуване на краката?

Ако прекарвате достатъчно време прави или седите много, подуването ще се прояви. Всъщност в този случай кръвта застоява в краката. Но това не се случва при всички, които прекарват дълго време в изправено или седнало положение. Затова трябва да търсите причината за отока по-дълбоко.

Ако сериозните заболявания не са посочени сред причините за подуване на краката, тогава следните препоръки могат да помогнат за намаляване на отока.

- Намалете приема на алкохол
- Използвайте всеки момент, за да стимулирате изтичането на кръв от краката: може да легнете с повдигнати крака над нивото на бедрата
- Масаж
- Охлаждащи вани за крака или просто изливане на много студена вода върху тях
- Преразгледайте хранителния си режим (премахнете мазните и солени храни).

Упражнения за облекчаване на подуване на краката

Ако трябва да стоите дълго време, от време на време заставайте на пръсти: кръвта от краката ви се движи пасивно. И когато принудим мускулната помпа да работи, по този начин изпомпваме венозните съдове. Това е полезно.

Представете си, че все едно издърпвате чорап върху крака си

Хванете стъпалото с ръце здраво и се преструвайте, че „дърпате чорапа“: на стъпалото, на глезенната става и след това на подбедрицата, коляното, бедрото, чак до слабинната гънка. Основното изискване е да не губите контакт с кожата нито за миг.

Упражнение, наречено "вакуум"

Легнете по гръб, ръце отстрани на тялото, сгънете крака в коленете. Издишайте въздуха и изтеглете в стомаха си възможно най-много. Задръжте тази позиция по-дълго, повторете няколко пъти. За да усложните задачата, препоръчително е да правите упражнението седнало, като бавно увеличавате момента на мускулно напрежение.
Оптималната профилактика на подуване на краката означава, че трябва да наблюдавате тялото си и неговото състояние. Опитайте се да не падате на опашната кост и да контролирате правилното положение на вътрешните органи.


Грейпфрутът се справя с подутите крака

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X