Напишете дума/думи за търсене

Джаки ли пренася върху Онасис проклятието на клана Кенеди?

Една от най-известните първи дами на света и САЩ - Жаклин Кенеди, е известна с не особено щастливия си личен живот. Умирайки от тежка болест, Жаклин оставя мемоари, които са публикувани и преведени на много езици. От тях могат да се научат много интересни неща за проклятието на клана Кенеди, как Жаклин се е отнасяла с други първи дами, включително със съпругата на Хрушчов, и защо двата й брака са били нещастни.

Бившата първа дама споменава в мемоарите си, че нейният тъст Джоузеф Кенеди-старши е възнамерявал да направи и тримата си синове президенти. Това е почти немислимо, тъй като семейство Кенеди са католици, а САЩ е страна, известна с религиозните си предразсъдъци. И все пак всички синове на Джоузеф Кенеди от ранна възраст са приучавани да мислят за политиката, да се интересуват от нея, да се чувстват като риба във вода в тази сфера.

Нещата обаче не се получават така, както се надява Джоузеф. Той

надживява четири

от децата си

Големият му син, който трябва първи да се кандидатира за президент, също Джоузеф, загива във войната - самолетът му се взривява. Джон Кенеди е убит, когато става президент, Робърт загива по време на изборната надпревара. Дъщерята Кейтлин умира в самолетна катастрофа заедно с годеника си граф Фицуилям.

Затова мнозина започват да подозират, че кланът Кенеди е прокълнат. Разбира се, въпросът многократно е поставян и пред Жаклин Кенеди и в книгата си красавицата отговаря: "Тегне ли наистина проклятие над фамилията Кенеди?

Самата тя е проклятие за

своите членове,

защото те престават да живеят собствения си живот и се превръщат в послушни изпълнители на волята на клана. И не само синовете, дъщерите или внуците на Джоузеф и Роуз, но и всички жени, които са влезли в клана, снахите на Кенеди. Може би съм единствената, която успя някак да се освободи и да изживее живота си. И наистина се надявам проклятието над клана да не докосне моите деца.”

Семейство Кенеди не се съобразява с интересите, желанията и проблемите на децата от фамилията. Джон иска да стане писател, а Робърт - да притежава адвокатска кантора, но

не позволяват на нито един от тях да следва мечтите си

Дъщерята Розмари е умствено изостанала и по нареждане на Джоузеф Кенеди й е направена лоботомия.

Хирургическата намеса обаче дава усложнения и състоянието на Розмари се влошава драстично. Тя остава в психиатрична клиника до края на живота си през 2005 г. Близките й дори не знаят къде е, тъй като баща й успява да скрие истината от всички. Опасява се, че състоянието на дъщеря му ще навреди на политическата кариера на синовете му.

Жените в клана Кенеди обикновено са третирани като вещи, които могат да бъдат полезни. Веднъж Жаклин чува как синовете на Джоузеф Кенеди я обсъждат, определяйки я като "полезна придобивка". Съпругът й многократно казва на непознати в нейно присъствие, че никога не е обичал никоя жена (включително нея) и че във Вашингтон няма красиви жени, като има предвид и нея.

Ако излязат някъде и Джон започне да говори с репортери, Жаклин просто тихо си тръгва, за да не чуе случайно подобен коментар. Тя прекара часове в очакване на съпруга си в колата. 

Когато Джон се качвал в автомобила, той дори се изненадвал, че я вижда там, тъй като вече бил забравил, че е с нея. За Джон Ф. Кенеди съпругата му била нещо като движещ се обект.

За други първи дами

В книгата си Жаклин Кенеди си спомня четирите първи дами, с които е имала възможност да общува: три бивши американски и една съветска - съпругата на Никита Хрушчов. Тя не харесва първите три, но си спомня с уважение за Нина Петровна.

Що се отнася до американските първи дами - Елинор Рузвелт, Мейми Айзенхауер и Пат Никсън, първите две, според Жаклин, използват открито шовинистична реторика срещу съпруга й. Но за срещата си с Нина Петровна Кухарчук, която нарича госпожа Хрушчова, Джаки се подготвя много внимателно.

Заедно със съпруга си тя преглежда кадрите от срещите на Хрушчови с Айзенхауер. Жаклин обръща внимание на това колко просто, елегантно и скъпо е облечена Нина Петровна и колко плавно и изящно се движи. Очевидно е, че

г-жа Хрушчова внимателно обмисля костюмите си за всяка ситуация

- не ползва скъпи бижута, когато се среща с жените на местни политици, но носи диаманти на официални вечери. Жаклин много се притеснява да не се изложи пред Нина Петровна.

По-късно тя пише, че се е справила успешно със задачата си и описва срещата с Хрушчови като труден изпит, който издържа с чест.

Вторият брак на Джаки с Аристотел Онасис също не е щастлив

След преживените години на унижение като първа дама и след известно време на траур, Жаклин се омъжва за един от най-богатите хора на планетата - Аристотел Онасис. Докато Джон Ф. Кенеди е жив, той се опитва да попречи на жена си да общува с милиардера. Но вторият брак на Джаки с Онасис е по-скоро по сметка. Милиардерът възнамерява да завладее Америка благодарение на Жаклин Кенеди, а самата тя прибягва до защитата на Аристотел Онасис, понеже се страхува за живота на децата си. Бонус за нея е възможността да харчи парите на втория си съпруг.

Когато Жаклин остава вдовица и решава да се омъжи за Онасис, който е бивш любовник на сестра й,

цяла Америка

я намразва

Поддържат я само сестра й и... бившата й свекърва Роуз Кенеди. Тя съветва Жаклин да се погрижи да изведе децата от САЩ: "Америка мрази Кенеди”. Може би, благодарение на втория брак, децата на Жаклин успяват да се измъкнат от "проклятието на Кенеди”.

Аристотел Онасис се оказва досущ като Кенеди по отношение на жените и дори по-зле. Скоро Жаклин разбира, че той бие любовниците си. Въпреки че никога не е докосвал самата нея, тя постоянно се страхува, че Онасис ще й посегне. Тя също вярва, че Онасис е бил жесток и към Мария Калас, "най-удивителната жена на Земята".

Той се жени за Жаклин, без да прекъсва романа си с Мария, която отнема от нежен и любящ съпруг и която поради прогресиращо заболяване, е зависима финансово.

Онасис се нахвърля на Мария с юмруци, но тя също отвръща

на удара. Жаклин също няма собствени доходи, но купува дрехи и обувки като луда. Тогава Онасис непрекъснато й устройва сцени, като я пита къде отиват всички купища дрехи, за които са отишли парите му. "Нашият брак се свежда до месечното представяне на фактурите…", споделя милиардерът пред приятел.

Всъщност Жаклин продава всичко, което е облякла един-два пъти, за да спести пари за себе си и децата, в случай че Онасис реши да я напусне или да се наложи да се спасява. Предполага се, че

така е печелела по около 700 000-800 000 долара на месец

Тя не вижда друг начин да получи пари, понеже не е в състояние да работи и е загубила квалификацията си като журналист.

При нужда от нежности Онасис се обръща към Мария Калас, която, въпреки предателството му, все още го обича, а той й обещава, че скоро ще се разведе.

Смъртта на сина му Александър, който загива при катастрофа с частния си самолет, съкрушава Онасис. Дъщеря му Кристина страда от депресия и линее. Тя многократно постъпва в клиника, за да се лекува, но на 37 години умира при неизяснени обстоятелства.

Магнатът усеща как изведнъж се сгромолясва.

Суеверен като повечето гърци, той започва да вярва,

че проклятието, което тегне над клана Кенеди, е застигнало и неговите близки. Иска по-скоро да се спаси от това, да избяга по-далече.

Решава да се разведе, но здравето му вече е разклатено. "Ако ви дам цялото си богатство, ще може ли да ме излекувате?", пита той лекаря си. Докторът безмълвно свежда очи.

Джаки се появява, после пак изчезва. На 15 март 1975 г. Аристотел Онасис угасва. Увит в червения шал, който Мария Калас му е подарила.

А Жаклин Кенеди Онасис остава загадка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X