Напишете дума/думи за търсене

Придирчиво хранене при децата: какво трябва да знаем

Децата с придирчиви хранителни навици са тези, които са прекалено избирателни по отношение на храната, която консумират. Това може да бъде проблем, тъй като те отхвърлят включването на нови продукти в хранителния си режим, което може да застраши разнообразието на диетата им. В средносрочен план този навик може да доведе до дефицит на хранителни вещества, който обуславя тяхното здравословно състояние.
Придирчивото хранене е свързано с периоди на лош апетит и сензорни смущения. Това обикновено е преходен проблем.

Придирчивите хлапета ядат по-малко количество храна от средностатистическите си връстници. Това може да генерира енергиен дефицит, който обуславя развитието. Важно е да се вземе предвид, че нуждите от протеини през детството са увеличени. Ако те не бъдат изпълнени, растежът на детето може да бъде изложен на риск.


Във всеки случай, когато предлагате нови храни на децата, винаги трябва да сте малко настоятелни. Необходими са им средно около 8 вкуса на дадена храна, за да я приемат като редовна част от диетата си. Затова и вие не се обезсърчавайте, а се опитайте да предложите новата храна, приготвена по различен начин, за да привлечете вниманието им.

Растеж на придирчивите деца
Едно от опасенията на педиатрите по отношение на децата с придирчиви хранителни навици е, че растежът не е оптимален, тъй като те ядат по-малко количество и разнообразие от храни, отколкото другите малчугани. В това отношение е изключително важно да се постигнат минимални изисквания за калории. Ако те са изпълнени, те ще се развиват нормално, без твърде много промени.

Това хранително разстройство обикновено се подобрява с времето. Смята се, че започва на 12-месечна възраст и рядко надхвърля две години. Следователно, търпението и настойчивостта ще бъдат от съществено значение, когато се опитвате да предложите хранителен режим, който е възможно най-разнообразен и достатъчно енергиен.

Няма проучвания, които да показват дали има връзка между това хранително разстройство и повишената честота на наднормено тегло или затлъстяване. Ключът е да се опитате да приложите диета с преобладаване на пресни храни, като същевременно насърчавате добри навици в начина на живот, като физическа активност, за да стимулирате разхода на енергия.

Съвети за управление на придирчивите хранителни навици
• За предпочитане е да не препълвате чиниите им, като предлагате малки количества и им давате възможност да повторят, ако е необходимо.
• Винаги е важно да предлагате нови храни няколко пъти, за да спечелите приемане.
• Избягвайте междинни закуски и сокове, тъй като те могат да потиснат апетита.
• Променете начина на приготвяне на ястията, за да направите менютата вкусни.

От съществено значение е да се оптимизира диетата на придирчивите хора.

Важно е да се консултирате с педиатър или със специалист по детско хранене, за да оптимизирате диетата и оптималното развитие и растеж. В противен случай правилното функциониране на тялото може да бъде застрашено в средносрочен план.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X