Напишете дума/думи за търсене

Защо серийните убийци и истинските криминални истории са толкова завладяващи?

Прекарвате ли часове в гледане на телевизионни предавания и документални филми за серийни убийци и други престъпления?

Серийните убийци са отговорни за по-малко от 1 процент от насилствените кончини в САЩ всяка година. Поне това показват данните на Федералното бюро за разследване. Освен това не повече от две дузини от отнемащите живот са активни във всеки един момент.
Въпреки това нашето очарование от серийните убийци и престъпленията, които те извършват, далеч надхвърля загрижеността ни за по-належащи опасности.

Серийните убийци изглеждат нормални - дори харизматични.
Престъпленията на серийните убийци често са чудовищни.

Често тези престъпници са в състояние да се слеят с всички останали и да останат незабелязани.

Но нерядко някои от тях могат да бъдат толкова харизматични, че тайно да искаме да сме точно като тях - преди да разберем, че са серийни убийци. Хората гравитират към тях и обикновено те са животът на купона.
Джефри Дамър, Джон Уейн Гейси, Айлийн Уорнос допринасят за нашето очарование поради отвратителните престъпления, извършени от тях, и начина, по който са били представени на обществеността.

Серийните убийци в повечето случаи имат семейства, приятели и домове, работа и изглеждат като нормални членове на общността.

Те имат способността да накарат другите да искат да ги опознаят, да искат да бъдат като тях или да бъдат харесвани от тях.

Такъв е Родни Алкала - изнасилвач и сериен убиец, който е осъден на смърт в Калифорния за пет убийства, извършени в този щат между 1977 и 1979 г. Алкала понякога е наричан „Убиецът на Играта за срещи“ заради появата му през 1978 г. в телевизионното шоу „Игра за запознанства“. Той прилича на съседското момче. Това само по себе си е плашещо, защото ако съседното момче е сериен убиец, това означава, че всеки може потенциално да бъде жертва.

Джефри Дамър бил смятан от местната полиция за толкова бедобиден, че върнали една от жертвите му в дома му, въпреки че мъжът е седнал полугол и с белезници на тротоара.
Полицията не задържа Дамер, докато не биват забелязани снимки на разчленени мъже в чекмедже в апартамента му, което той бил оставил отворено.

Джон Уейн Гейси е американски сериен убиец и сексуален престъпник, измислил „Клоуна убиец“, който напада и убива най-малко 33 млади мъже и момчета. Гейси редовно участва в детски болници и благотворителни събития като клоуна Пого" или клоуна Патчс - измислени от него персонажи. Той използва образа на клоун, за да спечели доверието на околните чрез смях и забавни лудории.


Тед Бънди, друг сериен убиец, който очарова обществеността, е характеризиран от мнозина като много добре изглеждащ, успешен и привлекателен за жените. Поради своя чар и добър външен вид, той успява да качи 36 жени в колата си доброволно, преди да ги убие.

Интересното е, че серийните убийци мъже са склонни да ловуват и убиват непознати, докато серийните убийци жени са по-склонни да убият някого, когото познават.

Общественото очарование от серийните убийци не е нещо ново.
Повечето хора обичат да се възмущават заедно, да откриват вълк в овча кожа и да наблюдават битка между доброто и злото. Питаме се защо не сме си позволили да видим злото лично, преди да извърши множество престъпления.

Обществеността често е стъписана от идеята, че серийните убийци изглеждат като обикновени хора. Много от тях са мили хора, които не привличат негативно внимание към себе си.

Може би заради това сме толкова привлечени от техните личности, защото искаме да знаем всичко за тях с надеждата да идентифицираме какво е създало чудовищата, които ще отнемат живота на други хора.
Научавайки за тях, тяхната история и детството им, често си мислим, че може да определим какво е довело до техните отклонения.
Искаме да разберем какво ги е направило такива, каквито са.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X