Напишете дума/думи за търсене

7 признака, че имаме наистина опасна захарна зависимост

Хората го описват като затвор, който винаги държи умовете им заети и ги пленява в капана на чувството за вина и умора. Става дума за пристрастяването към захарта - проблем, който засяга все повече и повече хора всеки ден.

Повечето хора, когато чуят за други индивиди, че преяждат със сладки храни, може да си помислят, че решението е толкова просто като „да спрат да ядат захар“. Тук се крие проблемът: тези, които се борят със захарта, ще преминат през пристъпи на ограничаване на храненето само за да открият, че копнежът им за захар се връща с отмъщение.

Какви са предупредителните признаци, които определят дали хранителните навици представляват действително пристрастяване към захарта?

1. Винаги мислете за начини за включване на захар в ястия и закуски.
2. Липса на удовлетворение от ястия, които не са сладки
3. Постоянно се влияете да ядете специфични храни или специфични пакетирани продукти, които съдържат захар
4. Яденето само на една сладка храна води до загуба на контрол върху храненето, което често води до преяждане
5. Имате пристъпи от глад за захар, които продължават повече от един ден или се простират в няколко дни
6. Непрекъснато използване на сладки храни, за да се справите с чувството на депресия, самота или изолация
7. Не намирате удоволствие в обичайните дейности като общуване, упражнения, секс или забавление, когато те не включват захар


Университетът Йейл всъщност създаде инструмент за предварителна оценка, наречен Скала за пристрастяване към храната на Йейл, за да помогне да се определи колко пристрастяващо може да бъде поведението на човека към храната (или към захарта).

Пристрастяването към захарта е много реално и се е промъкнало в диетата и живота на много хора. Ако нещо от това ви звучи познато, може да откриете, че не е конкретно захарта под формата на торти, бонбони и бисквити, а дори това, че „не може да живеете“ без хляб, гевреци, зърнени храни или тестени изделия също е проблем.

Ако някога сте изричали тези думи, може да флиртувате със захарна зависимост. Основното нещо, което трябва да запомните е, че тези храни са едни и същи, тъй като нишестените храни като тези са също толкова пристрастяващи, ако не и повече, като чистата захар.

Какво трябва и какво не трябва да се прави при преодоляване на пристрастяването към захарта?

• Поддържайте постоянен дневен прием на всички приятни храни, които не съдържат захар (вашите лични любими комбинации от здравословно и вкусно).
• Не разчитайте на сладостта за удоволствие в ястията, освен просто за много рядко лакомство.

• Направете списък с нехранителни стратегии, за да подобрите настроението си, когато се чувствате потиснати, като разговори с приятели, медитация, водене на дневник, упражнения и т.н.
Не прибягвайте до каквато и да е храна в моменти на мрачност или отчаяние.

• Яжте естествено сладки храни, които са полезни и непреработени - сладки картофи, горски плодове, чушки, банани, моркови, фурми, цвекло, грах, тиква и ябълки.
Не дръжте суперсладки десерти у дома, за да проправите пътя към изкушенията.

• Потърсете допълнителна помощ от приятел или терапевт, когато е необходимо.
• Не се подлагайте на чувство за вина, приемайте, че просто трябва да сте по-мотивирани или че намирането на подкрепа за хранителните поведения е незряло.

Независимо дали смятате, че се справяте с пълноценно пристрастяване към захарта, елиминирането й от вашата диета и фокусирането върху растителна основа, пълноценните храни винаги ще са от полза за вашето тяло.

Страхотно начало е триседмично въздържание от захарта. Този период от време дава възможност на вашата система да промие непосредствените ефекти на захарта, да премахне апетита и да възстанови тялото ви по естествен път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X