Напишете дума/думи за търсене

Нещата, които ни пристрастяват, преди да се усетим

Знаете ли, че в ежедневието си всички сме заобиколени от всевъзможни поводи за пристрастяване? Колко пъти сте казвали: „Ох, пристрастена съм към този шоколад!“? Често го изговаряме механично, едва ли не на шега, а в действителност психически и физически ние наистина се намираме в капан.

Вижте кои са най-често срещаните поводи да изпаднете в зависимост освен алкохола и цигарите.

Смартфони

Неусетно те превзеха ежедневните ни навици. Вече се чувстваме като голи и боси, ако случайно излезем навън без телефона си. Не можем да седнем на маса и да забравим за телефона – той винаги е наблизо, дори в ситуации, в които не е редно да го ползваме. Правете си дигитален детокс. Иначе тази зависимост ще ви управлява.

Кофеин

Много хора с отварянето на очите посягат към кафеварката. Те, разбира се, може да се разбудят и без кафе, но кофеинът е пристрастяващ и за съжаление често започваме да предозираме с него. Като всичко той не е полезен в големи дози.

Шоколад и други сладкиши

Понякога изобщо не можете да им устоите, нали? Не е чудно – трябва да знаете, че храните с високо съдържание на въглехидрати, мазнини и захар могат да повлияят на мозъка ви точно както наркотиците. Това не значи, че не трябва да припарваме до шоколад и сладкиши. Просто е важно да следим да не прекаляваме с тях, защото тогава вече ще сме зависими.

Шопинг

Всички сме ходили на шопинг, без да имаме нужда от абсолютно нищо. Ако ви се случва често, онова, което наистина търсите, може би е малко допамин - химикала за добро настроение. Това може също да означава, че имате проблеми с импулсния контрол или проблеми с тревожността. Вместо да отидете в мола, разходете се в парка или посетете фитнеса – не ставайте заложник на една зависимост, която ще ви струва скъпо.

Пластични операции

Свидетели сме на много грозни последици от тази зависимост. Някои хора не могат да спрат да посещават клиниките за естетична хирургия. Това е така, защото много от тях имат "телесно дисморфично разстройство" и са обсебени от свои дефекти, които само те могат да видят. Този проблем е причинен от някои от същите мозъчни химикали, които играят роля в пристрастяването.

Спорт

Добрата тренировка може да ви помогне да преодолеете зависимостите, стига да не се пристрастите към самата тренировка. Упражненията помагат за много неща, но в същото време са източник на ендорфин, към който някои се пристрастяват.

Социални медии

Прекарвате ли толкова много време във Facebook и Instagram, че се чувствате като пристрастени? Нови проучвания показват, че вие може да сте сред 10% от потребителите на социални медии, за които престоят в социалните мрежи се е превърнал в болестно състояние. И тук важи съветът ни за избягване на страстта към смартфона ви – просто си налагайте да правите дигитален детокс и да стоите далеч от мониторите поне по няколко часа всеки ден.

Аз съм Мая и съм Facebook зависима

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X