Напишете дума/думи за търсене

Може ли да бъдем щастливи след травматично детство?

Не всеки е имал щастливо детство. За съжаление, някои хора са имали трудни преживявания в този етап от съществуването си и понякога оставят дълбок белег, който може да повлияе на различни области в живота им.
Това не е предположение, а потвърден факт. Много е трудно да бъдеш щастлив, след като си преживял травматично детство, но не е невъзможно.

Това е така, защото през първите няколко години от живота ви хората са особено податливи на емоции. И положителните, и отрицателните преживявания оставят постоянен емоционален отпечатък в живота.

"Истинската родина на човека е детството."
Райнер Мария Рилке

Децата са силно уязвими. Те зависят от възрастните и основната среда около тях. Те не могат да разчитат на своите физически или психологически ресурси, за да разберат или обработят живота си. За тях е лесно да преувеличават или изопачават ситуации и бързо могат да се почувстват тъжни или победени от обстоятелствата.

Последиците от травматично детство
Различните форми на насилие или малтретиране оставят впечатления, които имат огромни последици върху детето. Това е нещо, което хората не могат да отрекат. Но това не означава, че е невъзможно да бъдеш щастлив, след като си преживял травматично детство. По-скоро означава, че ситуацията ще бъде трудна за преодоляване.

Детската травма ще донесе на порасналия индивид трудно намиране на спокойствие. В зряла възраст тези хора се борят със самолюбието и самочувствието. Понякога това означава, че на тези индивиди им е невъзможно да обичат или да бъдат обичани в замяна. Също така е възможно това да е борба за изразяване на емоции като цяло или дори да осъзнавате емоционалната болка на съзнателно ниво.

Също така е често срещано усещане за дискомфорт, разочарование или тъга. На този фон е трудно да се създаде и поддържа положително отношение. След всичко, през което вече си преминал, трябва да се бориш срещу всичко това, за да намериш щастието.


Как може да си щастлив след травматично детство?
Възможно е тези белези от миналото ви никога да не зараснат напълно. Хубавото е, че въпреки тези травматични отзвуци от детството е възможно да бъдеш щастлив. Трябва да работите върху това, което кара много хора да се чувстват неудобно. Преодоляването на болезненото минало прави хората по-развити, разумни и конструктивни.

Има няколко неща, които може да направите, за да постигнете щастие, след като сте преживели травматично детство:
• Научете за ефектите от травмата. Помага много да се информирате. Чрез реномирани ресурси разберете за природата и последствията от травмата в детството. Цялата тази информация ще ви внесе яснота и ще ви помогне да разберете какво чувствате.
• Бъдете в безопасност и се пазете. Много често се случва хората, които са имали трудно детство, да омаловажават значението на грижата за себе си и самозащитата. Не позволявайте това да се случи. Грижете се за себе си, както физически, така и психически и социално. Отнасяйте се към себе си като към човек, който има нужда от защита.
• Култивирайте здрави приятелства. Носенето на травматично събитие със себе си през цялото време често води до затруднения в установяването на отношения с други хора. Борете се с този инстинкт. Култивирайте приятелства и им дайте важно място в живота си. Не се изолирайте.
• Дистанцирайте се от токсичните хора. Не е нужно да толерирате индивиди, които ви карат да се чувствате зле или ви карат да се съмнявате в собствената си стойност. Тръгнете си веднага щом някой такъв се появи в живота ви.
• Разпознайте и преосмислете миналото си. Избягването да мислите за случилото се с вас в миналото не ви помага да продължите напред. Това е точно обратното. Най-доброто нещо, което може да направите, е да прегледате всичко, което се е случило, като същевременно се опитвате да поддържате приемащо и разбиращо отношение.

Преодолявайки миналото си
В тези случаи на травма в детството се препоръчва да потърсите професионална помощ. Без значение колко силен или умен мислите, че сте, няма нищо по-ефективно от терапията. Подкрепата от професионалист улеснява пътя към вътрешната хармония.

Да имаш трудно детство, ти дава различна гледна точка към живота. Тази перспектива може да бъде положителна или отрицателна. Всичко зависи от начина, по който се справяте с това.

Не е лесно да намериш необходимата мотивация, за да се опиташ да излекуваш белезите от едно болезнено минало. Независимо от това, напълно си заслужава, защото може да ви помогне да израснете като личност и да постигнете благополучие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X