Напишете дума/думи за търсене

Ползите от приказкотерапията

Откакто свят светува историите и приказките изразяват с думи най-различни аспекти на човешката природа. Ето защо те продължават да бъдат толкова важни и днес. Те често се разглеждат като ценен инструмент и допълнителна терапия както за деца, така и за възрастни. Това е известно като приказкотерапия.

В приказната терапия разказите служат като инструменти за лечение на определени трудности или разстройства. В случая с децата това е забавен и дидактичен начин за тях да се свържат с вътрешния си свят и елементите, които са част от тяхното колективно несъзнавано.

Произходът на приказкотерапията
Терминът терапия с приказки е измислен преди около 20 години от психолога Лоренцо Ернандес Паларес. Той вярва, че тяхната символична сила помага на малките да идентифицират елементи от вътрешния си свят. Освен това им помага да придобият инструменти за справяне с всякакви проблеми в ежедневието си.

Паларес твърди, че идеята е да се идентифицират "лечебни елементи от миналото, които са били предадени чрез приказки". Той говори за изцеление, но не в лечебен смисъл. Вместо това се отнася до прогрес или развитие.

Поддържаща терапия
Паларес разработи концепцията за терапия с приказки, за да запълни празнотата, оставена от други видове рационалистични терапии. „Това не означава, че човек трябва да е болен, за да започне тази терапия, но че историите отварят пътища на съзнанието. Тези пътища на съзнанието са взети от различно място от другите терапии, които обикновено са много вербални. Ние работим със символи, а те отиват директно към същността на човешкото същество“, обяснява Паларес. Според основателя на Иберо-американската асоциация по терапия с приказки "тези елементи са преплетени в историята и карат човека, след като ги слуша на емоционално ниво, да идентифицира карта на съзнанието." Състои се от предоставяне на инструменти за справяне с ежедневните предизвикателства, тъй като всички истории предлагат изход от безброй проблеми.

Приказкотерапията не е само терапевтичен ресурс, но има и превантивен ефект. Благоприятства вътрешното израстване на всеки човек. Основната й цел е да упражнява емоционалната интелигентност както на деца, така и на възрастни.

В случай на деца, терапията с истории има за цел да им помогне да се справят с проблеми като аутизъм, дислексия и синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. За Паларес приказките функционират като психологически карти и карти на съзнанието, с които детето интернализира изключително дълбоки символични аспекти на своето колективно несъзнавано. Идентифицирането на тези елементи може да бъде наистина полезно при лечението на различни разстройства.

Ползите от приказкотерапията
Сред предимствата на приказната терапия се открояват насърчаването на емоционална зрялост, добрите ценности и предотвратяването на определени разстройства. Ето още няколко от неговите предимства:

• Осигурява инструменти за проблемите на ежедневието.
• Насърчава въображението и креативността.
• Предотвратява много разстройства.
• Позволява на възрастните да поддържат здрави взаимоотношения със собственото си вътрешно дете.
• Насърчава добрите отношения в семейството.
• Въвежда децата в света на литературата.


Различни видове истории
Когато подхождате към терапия с истории, е полезно да правите разлика между различните видове истории:
• Еднозначни. Детски истории, които се фокусират върху отделни учения. Например басни или притчи на християнството.
• Многозначни. Фантастични приказки, които предлагат различен прочит от по-голямо разнообразие от ситуации, герои и конфликти. Прекрасните приказки, адаптирани от „Дисни”, са отлични примери за многозначни приказки.
• Емоционални. Истории, които предават и произвеждат емоции. Например съвременният разказ. Това са видовете книги, които повечето издателства пускат в печат. Виждат се във всяка книжарница, надлежно илюстрирани за деца.

Подобно на много психологически терапии, разказването на приказки не изисква детето или възрастният да изпитват някакви проблеми. Ползите от него обаче показват, че това е препоръчителна поддържаща терапия. Освен това е начин за насърчаване на развитието на нашия вътрешен свят и емоционална интелигентност.

В края на краищата приказките и историите вероятно са елементите, които най-добре ни определят като човешки същества. Всъщност те предлагат задълбочен символичен прочит на нашето колективно несъзнавано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X