Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за смъртта

Все още не разбираме напълно смъртта, въпреки че до голяма степен знаем как работи. Има определени ритуали, вярвания и стотици любопитни факти, свързани с тази тема.

Смъртта е едно от най-енигматичните съществуващи явления, особено от философска гледна точка. Тя представлява „небитие“ и „нищо“ - две понятия, които са изключително трудни за асимилиране от хората. Поради тази причина наистина е обичайно да отричаме смъртта и да приемаме, че след това има живот.

Един любопитен факт за смъртта е, че тя има три вида. Първият е мозъчна смърт. Това се случва, когато мозъкът спре да работи, но други органи продължават да функционират. Втората е клинична смърт. Тя се определя, когато сърцето спре да бие. Третата е биологичната смърт. Това се случва, когато предходните два вида са завършени като процеси.

За науката всяка физическа и умствена дейност на индивида престава, когато настъпи биологична смърт. Много религии и други системи от вярвания обаче вярват, че смъртта като такава не съществува. Те смятат, че това е момент на преход към други форми на съществуване или живот.

Въпреки че може да е изненадващо, установяването дали човек е мъртъв или все още е жив не е толкова лесно.

Преди няколко века е имало място, наречено Болницата за мъртвите. Там труповете били оставени известно време, в случай че оживеят. Това се правело по-често, отколкото си мислим. Починалите хора са били смятани за напълно мъртви едва когато са започвали да се разлагат.
Това се наложило заради случаи на „възкресение“, които не част само от човешкото минало.

Има няколко скорошни случая на хора, които са били очевидно мъртви, но след това внезапно са се „събудили“. Една от най-известните е Пен Сюхуа, столетница от Китай.
Семейството й забелязва, че тя изведнъж става напълно скована. Тъй като жената била болна и поради възрастта й се очаквало всеки момент да умре, близките й я оставили да умре. Въпреки това, когато била в ковчега, тя се „събудила“ и била изненадана да види голям брой хора в къщата си.


Какво се случва с тялото в момента на смъртта?
Друг аспект, който буди любопитство, е какво се случва с тялото, когато някой умре. В допълнение към инактивирането на биологичните функции, три часа след смъртта, тялото им навлиза в процес на повишена ригидност (вцепененост, вдървеност, скованост.). Това изчезва в рамките на 36 часа.

Освен това в момента на смъртта започва процес, наречен автолиза. Състои се от самоунищожение на клетките на тялото. Докато напредва, тялото започва да отделя серия от газове. Това води до подуване на тялото. Отокът достига пик около четири дни след това.

След смъртта организмът буквално се поглъща. Тялото е пълно с микроорганизми, които като цяло са благоприятни, докато сме живи. Въпреки това, след като умрем, тези микроорганизми започват да разяждат тялото ни отвътре. Така се получава разграждането.

Още любопитни факти
Изчислено е, че около двама души умират всяка секунда. Това прави около 55 милиона души, които умират всяка година по света. Освен това световното население е толкова голямо и има толкова малко налична земя, че много градове дори нямат гробища.

Всъщност няма налична почва за погребване на мъртвите. Поради тази причина все повече семейства избират за своите покойници кремацията.

Накратко, всички умираме от една и съща причина: липса на кислород. Това е основната причина във всички случаи. Въпреки това, ако се придържаме към статистиката, основните причини са сърдечните проблеми, следвани от инсулти, хронична обструктивна белодробна болест, респираторни инфекции и рак.

И накрая, за хората е толкова трудно да приемат края на живота, че много научни проекти вече са в ход, за да се опитат да победят смъртта. Една такава компания е Calico, наричана още проектът за безсмъртие. Засега целта е да удължи продължителността на живота на хората между пет и десет години. Но в дългосрочен план учените искат напълно да спрат смъртта. Каква странна идея. На кого му е притрябвало да живее хилядолетия?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X