Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да умрем от страх?

Идеята за умиране от страх е ендемична в нашия ежедневен език. „Бях изплашен до смърт“ или „Щях да умра от страх, когато се случи това“. Всички сме изричали поне веднъж тези фрази, но възможно ли е обаче това да не е просто метафоричен израз, а биологична реалност?

Може ли човек да изпита толкова силен страх, че да причини смъртта му?
Може ли да приключим земния си път в резултат на преживяване на нещо, което е силно емоционално?

Учените подхождат към този въпрос като към хипотеза. В крайна сметка всички ние умираме по физически причини: сърдечна недостатъчност, мозъчна недостатъчност или и двете. По правило съдебният лекар установява причината за смъртта, като се позовава на органичния дефицит, причинил смъртта. Дори ако починалият е претърпял емоционален шок, това няма да бъде посочено като причина за смъртта.

Някои експерти смятат, че е невъзможно да умреш от страх, ако в уравнението няма фактор за уязвимост. С две думи, ако не е имало предишна органична аномалия. От друга страна, има учени, които смятат, че екстремните състояния на емоционален стрес, тревожност или това, което обикновено наричаме страх, могат да причинят смърт.

„Любовта прогонва страха, но страхът прогонва любовта. И не само любовта. Страхът прогонва интелигентността, прогонва доброто, прогонва всяка мисъл за красота и истина. В крайна сметка страхът прогонва дори човечността на човека.”
Олдъс Хъксли

Да бъдеш уплашен до смърт
От теоретична гледна точка е напълно правдоподобно, но не е лесно да се определи дали страхът е пряка причина за смъртта. Въпреки този факт д-р Марк Гилинов от клиниката в Кливланд (САЩ) се заема със задачата да проведе изследване по темата.

Той изследва участниците, които страдат от сърдечни проблеми, и ги сравнява с други, които са напълно здрави. Гилинов обясни, че когато индивидът се сблъска със заплашителен стимул, тялото генерира реакция на борба или бягство: тревожност. Този физически и емоционален стрес причинява медицинско състояние на сърцето, известно като стресова кардиомиопатия.

Разстройството води до това, че сърцето не е в състояние да изпомпва кръвта ефективно към останалата част от тялото. Следователно, засегнатият индивид изпитва сърцебиене, умора и недостиг на въздух, наред с други симптоми.

По този начин има повишена вероятност сърдечната му функция да намалее или да се провали. Понякога това води до спиране на изпомпването на кръв от сърцето и може да причини внезапна смърт. Изследванията обаче показват, че въпреки че е възможно, това е изключително рядко.

Да, възможно е да умреш от страх
Най-общо казано, кардиолозите са съгласни, че може да се изплашим до смърт. Дори има доказателства в подкрепа на това. По време на земетресение в Лос Анджелис внезапните смъртни случаи от сърдечна недостатъчност се увеличили пет пъти. Всичките починали усетили внезапно стягане в гърдите си и моментално паднали мъртви по време на силно стресиращото събитие.

Очевидно е, че хората с предишни сърдечни заболявания са по-склонни да умрат от страх. Това е така, защото те реагират неадекватно на ситуации на силен физически и емоционален стрес. Но това може да се случи и при хора, които нямат никакво медицинско състояние.

Друго интересно доказателство идва от физиолога Уолтър Брадфорд от Харвардския университет. В статията си „Вуду смърт“ той говори за смъртта на индивид поради страх, причинен от действието на така наречения „знахар“. Това бил случай на смърт от страх.

Тялото и страхът
Умирането от страх или наистина силно емоционално състояние не би трябвало да е изненадващо. Това е така, защото продължаваме да поддържаме идеята, че тялото и умът са две отделни реалности. В действителност обаче те образуват едно цяло по всяко време.

Страхът предизвиква реакция в мозъка и той реагира, като произвежда по-голямо количество адреналин. Това подготвя тялото за битка или бягство. Ако страхът е изключително силен и вследствие на това се произвеждат по-големи количества невротрансмитер, сърцето може да бъде засегнато.

Адреналинът предизвиква отваряне на калциевите канали в клетките. Когато получат повече обем от това вещество, те променят своя електрически потенциал. Това води до свиване на сърдечния мускул. Ако състоянието продължи, възниква камерно мъждене, което може да бъде придружено от спадане на налягането. Ако не бъде оказана медицинска помощ, настъпва смърт.

Следователно, да, възможно е да умрем от страх.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X