Напишете дума/думи за търсене

Напрегната креативност – засегнати ли сте от нея?

Случвало ли ви се е да ви хрумват нови идеи трудно? Всички преминаваме през моменти, в които вдъхновението се опитва всячески да ни обърне гръб. Когато това се случи и работата или житейските обстоятелства изискват от нас иновации, се появява напрегнат и неспокоен вид творчество.

Творческата работа изисква голяма доза емоция. Справянето с натиска и разочарованието, произтичащи от принудата да правите иновации, може да доведе до творчество, което е напрегнато, болезнено и изисква внимание.

Да правите иновации, означава да напредвате. Без иновации би ни липсвал медицинският или технологичният напредък, на който се радваме. Поради тази причина иновациите са изследвани в голяма дълбочина от различни области на знанието. Те варират от инженерство, през антропология, до психология.

Докато творчеството се състои в мислене по различен начин и възникване на нови идеи, иновациите се случват, когато приложим тези идеи на практика. Следователно, иновациите и креативността не включват само генериране на нови идеи. Те се отнасят и до това как идеите могат да бъдат реализирани и дали са полезни или безполезни.

Парадоксът на креативността и иновациите
Винаги се е смятало, че креативността и иновацията са две добродетелни характеристики. Въпреки това изследванията, проведени от психолози, показват, че както творчеството, така и иновациите работят като парадокс. Следователно, и двете могат да дадат оптимални резултати, но също и нежелани. Причината за това може да се търси в процесите на емоционална регулация на творческите личности.

Творческият трус
Създаването на нещо ново е като път. Има толкова пътища, колкото и творчески хора. За да бъдете креативни, са необходими две съставки: когнитивна гъвкавост и постоянство. Когато се намерят заедно, креативността може да скочи до небето.

Професиите, свързани с творчеството, често са слабо дефинирани на работното място. Нерядко не се признава, че съставката, известна като когнитивна гъвкавост, е необходима през всички етапи на генериране, оценка, внедряване, прилагане и резултати. Това може да причини голямо психическо изтощение.

Напрегнатото творчество се появява в началните етапи. Когато работниците търсят нова идея, те могат да изпитат това, което се нарича творчески трус. Това разклащане предполага намаляване на положителния ефект в същото време, когато се изпитват неприятни емоции като страх или чувство на неудовлетвореност.

От друга страна, хората са по-креативни, когато емоционалното им състояние се промени. Например, когато преминат от отрицателна към положителна емоция. С тази емоционална промяна се раждат творчески идеи. Въпреки това цената на тези чувствени промени може да бъде висока, ако се случват твърде често. Това е ежедневно явление в професии, където творчеството е част от работата.

Емоционална регулация и креативност
Работниците трябва да определят кои от техните характеристики могат да противоречат на тези на техните колеги. По време на процеса на генериране на нови идеи могат да възникнат напрежения и разногласия, които да замъглят и възпрепятстват творчеството.

За да се справят с това, те трябва да могат да регулират собствените си емоции и дори тези на другите. Регулирането на усещанията предполага способността да ги откривате, оценявате и променяте. Целта е да се постигне творческата цел.

В работни места, които изискват креативност, преди да измислят нова идея, хората могат да преминат през цяло влакче от емоции. Разочарованието от изправянето пред проблем, за който изглежда, че няма решение, може да започне да управлява техните настроения. Напрегнатата креативност е процесът, в който се появяват нови идеи. Освен това озаптяването на емоциите играе основна роля за постигането на успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X