Напишете дума/думи за търсене

ChatGPT: най-добрият изкуствен интелект?

Всяка година има нови постижения в науката и технологиите. Изкуственият интелект (AI) е най-големият напредък досега. Това е вселена от програмиране, способна да автоматизира задачи и да решава предизвикателства във всички области.
Това означава, че нашите устройства ще бъдат доминирани от все по-сложни алгоритми, способни да направят живота ни по-лесен. През последните месеци друга сложна „играчка“ се появи на сцената, известна като ChatGPT.

Това е чатбот, специализиран в диалог и взаимодействие с хора. Той отговаря на сложни въпроси и е в състояние да изпълнява всичко - от писане на текстове до заявки за програмиране. Наистина качествата му са безкрайни и остави половината свят без думи.

ChatGPT е създаден от лабораторията за изкуствен интелект OpenAI. Специализира се в динамиката на диалога и разговорното взаимодействие. Стартира през ноември 2022 г. и досега има огромен успех.

Това е инструмент, който е обучен с милиони текстове. Това улеснява потребителите да водят разговор с него, който е едновременно реалистичен и полезен. Целта му е да ни предостави цялата информация, от която може да се нуждаем във всеки един момент. В допълнение, той е в състояние да обясни всички данни в детайли. Следователно, може да постави Google в доста неудобно положение.

Тази технология, основана от Илон Мъск, обещава да улесни живота ни. Може да решава математически проблеми, да програмира и разработва кодове, да пише текстове от всякакъв вид и да ни напътства във всяка област или дисциплина. Това е иновация със силно въздействие, която провокира както надежда, така и страх. Помислете само за броя на работните места, които може да замени.

Положителни страни
Изкуственият интелект на този нов технологичен ресурс е добре настроен и може да поддържа оптимални разговори. Отговорите, които предлага на нашите съмнения и въпроси, са точни, подробни и също уважителни.

Преди няколко години този тип чатботове научиха какво обработват в интернет, така че беше обичайно да се откриват расистки и обидни отговори. ChatGPT обаче може да отхвърли дори неетични запитвания. Нещо повече, то дори е в състояние да признае собствените си грешки. Следователно, той представлява усъвършенствано метапознание.

Друг забележителен аспект е, че той следи и анализира зададените въпроси. Така че, ако те са свързани един с друг, той знае как да синтезира и ускори отговорите, за да не се повтаря. Без съмнение, това е аналитична технология с отлични възможности за саморефлексия и метаанализ.

Може ли да му се вярва?
Тези, които са използвали тази нова технология, твърдят, че това е удивителна иновация, па макар и още в начален стадий. Разработчиците осъзнават, че въпреки че може дори да извършва метаразсъждение, има ограничения, които трябва да вземат предвид.

1. Когато не знае, си измисля
Когато този тип технологии се появят за първи път, те обикновено се подлагат на изпитание по всякакъв възможен начин. Анализаторите и разработчиците знаят как да тестват своите алгоритми. Едно нещо, което са забелязали с ChatGPT е, че когато не може да реши въпрос, става изобретателен.

Както казахме по-рано, той признава грешките си. Въпреки това, той също е програмиран да предлага отговори и когато това не е възможно и се блокира, той измисля отговори. Определено човешки навик.

2. Не може да предлага информация след 2021 г.
Този изкуствен интелект беше обучен през годините до 2021 г. Следователно, не може да предостави информация за събития или знаменитости след тази дата.

3. Представя алгоритмично отклонение
Оксфордският университет проведе проучване за разпространението на алгоритмичните отклонения в изкуствения интелект. Учените посочиха необходимостта те да бъдат коригирани по отношение на някои системни грешки. Те включват информация, предлагана от компютъра, която привилегирова социална група. Например белите хора или мъжкото население.

Например, ако бъде попитан кой спечели Световното първенство през 2018 г., ще се приеме, че се задава въпрос за футболни и мъжки отбори.

4. В момента Google е по-ефективен
Очевидно трябва да му дадем време, но към днешна дата матрицата на Google е по-надеждна и ефективна. Това все още е най-ефективната търсачка и най-използваната. ChatGPT обаче е на бял свят съвсем отскоро.


Бъдещето
Очевидно е, че сме в зората на едно велико пробуждащо се съзнание, това на изкуствения интелект. Тези технологии се обучават с години, като им се дава огромно количество информация. Затова в крайна сметка те се превръщат в огромни мозъци, насочени към даване на отговори, изпълнение на задачи и предоставяне на помощта, от която се нуждаем.

Въпреки че вече са част от живота ни, те скоро ще автоматизират множество работни места и ще започнат да вземат решения вместо нас. Поради тази причина все още има етични проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Също така си струва да се замислим дали е законно дадена технология да замени задачи и процеси, които досега са били изключителна област на хората.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X