Напишете дума/думи за търсене

7 често срещани причини за сърбящи тестиси

Сърбежът на тестисите е неприятно усещане, с което се сблъскват много мъже.

Клиничният термин, използван за описване на усещането за сърбеж в определена част от тялото, е локализиран пруритус. Гениталиите са една от тези области, където симптомът причинява голям дискомфорт и безпокойство.
Имайки това предвид, нека разгледаме по-отблизо някои от възможните причини за сърбящи тестиси.

1. Проблеми с интимната хигиена и начина на живот
Eдна от основните причини за сърбеж на тестисите е хигиената на тялото. Наличието на пот и секрети в гениталната област предизвиква процеси, които позволяват развитието на микроорганизми. По този начин се появява лоша миризма и дразнене.

Но и интензивната и повтаряща се интимна хигиена причинява сухота и сърбеж. Затова най-добрият вариант е навременната правилна хигиена.

Бельо
От друга страна, тъй като обикновено е покрита, гениталната област е зона, податлива на влага и топлина. Ако в допълнение към тази уязвимост се изберат синтетични влакна и тясно бельо, ситуацията се утежнява.

Тези видове материали не позволяват изпотяване и водят до натрупване на пот, тъй като тя не може да бъде елиминирана чрез изпаряване. Освен това локалната температура се повишава с тези тъкани. Поради тази причина препоръката е да избирате свободно бельо от естествени влакна, като памук.

Интимното бръснене
Друг често срещан фактор за сърбеж в тестисите е гениталното бръснене. Самобръсначките създават микронаранявания, които предизвикват възпалителни процеси в раздразнената зона, особено ако са използвани дълго или се прилагат сухи или без предварителна хигиена.

Последващото освобождаване на определени провъзпалителни вещества е отговорно за причиняването на зачервяване и сърбеж в обръснатата област. По същия начин възпалителният процес действа и върху космените фоликули, генерирайки фоликулит.

Това състояние може да стане суперинфектирано с бактерии от нормалната флора на кожата, което влошава ситуацията. Поради тази причина се препоръчва нежеланото окосмяване да се подстригва, вместо да се бръсне. Ако все пак се бръснете, важно е да използвате самобръсначки в добро състояние и да измиете добре зоната, преди да извършите процедурата.

2. Могат ли паразитите да причинят сърбеж на тестисите?
Терминът ектопаразитоза се отнася до заразяване на кожата и нейните анекси от различни организми. При хората двата най-чести вида паразити, които могат да причинят сърбеж на тестисите, са педикулозата и крастата.

В този раздел ще се съсредоточим само върху въшките, засягащи гениталната област, тъй като те могат да се появят и на други места. Педикулозата и крастата са заразни образувания и често се свързват с лоши хигиенни условия.

Срамни въшки

Срамните въшки са малки насекоми, които нахлуват в гениталната област на хората, въпреки че понякога могат да бъдат намерени в други области с твърди косми. Инвазията се причинява от Pthirus pubis и интимният контакт е истинската форма на зараза, така че полово предаваните инфекции също трябва да бъдат изключени.
Ухапването на насекомото е причина за сърбеж, оставяйки малки петна по кожата.

Краста
В случай на краста, акар, наречен Sarcoptes scabiei, прониква в кожата, създавайки малки тунели по пътя си. Те могат да се видят на повърхността на кожата като малки, тънки, извити възвишения, известни като акаринови бразди. Лезиите са много сърбящи и е обичайно пациентът да съобщава, че сърбежът е по-лош през нощта.

Въпреки че често покриват различни части на тялото, крастата понякога може да се представи като възли, разположени в областта на гениталиите. Акарите се разпространяват много лесно, както чрез директен физически контакт, така и чрез повърхности, където се намират, тъй като те са способни да отприщят епидемии в уязвими общности.
Ето защо, в допълнение към лечението, трябва да се засилят хигиенните мерки, ако крастата е причина за сърбежа.

3. Дерматит
Състояние на кожата, което също е свързано със сърбеж, е дерматит или екзема. При този тип възпалително състояние на кожата се появяват лезии, които са склонни да станат хронични и да предизвикат силен сърбеж.

Атопичният дерматит обикновено се появява в детска възраст като последица от промяна на кожната бариерна функция. Областите на засягане зависят от възрастта на детето, но е доста необичайно да засяга гениталната област.

Въпреки това при наличие на удебелени, люспести и сърбящи плаки по скротума и основата на пениса при атопичен пациент е необходимо да се подозира тази причина. Това важи особено, когато други състояния, като гъбички и алергични процеси, вече са изключени.

Контактният дерматит, от друга страна, може да предизвика сърбеж в тестисите в присъствието на дразнещ агент. Сред най-често срещаните са дезодоранти, парфюми, спермициди и презервативи.

Предишна сенсибилизация със задействащия агент ще доведе до незабавна реакция или след няколко часа. Но в случай на първи контакт може да няма лезии или да се появят само след няколко дни. Елиминирането на причинителя е достатъчно за предотвратяване на бъдещи епизоди.

4. Микоза
Гъбичните инфекции също могат да причинят сърбеж на тестисите. Кандидозното интертриго се проявява като зачервени, кръгли плаки, които причиняват сърбеж и парене на гениталиите.
Причинителят е гъбичка, която е част от нормалната флора, наречена Candida albicans. По подобен начин себорейният дерматит е свързан с инфекция от дрожди от рода Malassezia. При това състояние се наблюдават жълтеникави плаки по скротума и пениса.

Tinea cruris е клинично състояние, при което се появяват силно сърбящи плаки в ингвиналните гънки, перианалната област и перинеума. Лезиите имат повдигнати, еритематозни граници, докато центърът на лезиите може да е по-светъл. Горещата и влажна среда благоприятстват развитието на микози, така че затлъстяването и обилното изпотяване са предразполагащи фактори.

5. Сърбеж на тестисите поради полово предавани болести
Някои инфекции, предавани по полов път, са свързани със сърбеж, въпреки че това обикновено не е изолирана проява. В случай на херпес, сърбежът предшества появата на типичните везикули, които, когато се спукат, придобиват жълтеникава коричка.
Местоположението на тези лезии при мъжете обикновено е върху главичката и препуциума. По-рядко се локализират по скротума и бедрата.

В случай на човешки папиломен вирус (HPV), инфекцията обикновено протича безсимптомно. В зависимост от местоположението им, лезиите могат да бъдат придружени от лек сърбеж.

Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) от друга страна има различни кожни прояви, които обикновено остават незабелязани, тъй като са неспецифични. Сред тях често откриваме сърбеж.
Поддържането на безопасен секс е единствената ефективна мярка за намаляване на риска от предаване на полови инфекции.

6. Като проява на други заболявания
Сърбежът в тази област на тялото може да бъде и проява на други здравословни проблеми, които изискват специализиран преглед, особено ако симптомът се поддържа във времето. Сред основните заболявания, които могат да причинят сърбеж на тестисите, са:

• Захарен диабет
• Екстрамамарна болест на Пейджет
• Псориазис

При хората с псориазис не е изключен сърбеж в областта на тестисите като проява на основното им заболяване.

7. Синдром на червения скротум
И накрая, има и състояние, при което се появяват зачервяване, сърбеж и парене в скротума, вторично след употребата на локални кортикостероиди в гениталната област. Обикновено мъжът съобщава за силно безпокойство поради проявите, като често се страхува от инфекциозен или злокачествен произход. В този случай трябва да се изключат други процеси, стероидът да се елиминира и състоянието да се наблюдава внимателно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X