Напишете дума/думи за търсене

Пет потенциални психологически ефекта на пролетта

„Трябва да е от промяната на времето”. Това е фраза, която често използваме като патерица, за да обясним определени психологически ефекти, свързани с пролетта и другите сезони.

Рядко обаче сме наясно с реалните ефекти от промяната на времето и често сме склонни да ги подценяваме. С пролетта броят на слънчевите дневни часове се увеличава, както и температурата. Може да се долови и различен емоционален климат: хората правят планове за разходки на открито и парковете започват да се пълнят.

Хубавото време влияе на настроението ни, защото насърчава производството на хормоните на щастието: допамин, серотонин, окситоцин.
Но пролетта не е само цъфнали дървета и уханни зюмбюли. Тя носи и психологически ефекти.

Пролетните промени може да са малко трудни за справяне в началото. Известен като пролетна астения, този вид дискомфорт се дължи на адаптацията на организма към промените в светлинните условия.

Трябва обаче да се уточни, че това не е патологично състояние (хората често го бъркат с депресия). Нито пък изисква лекарства.

Най-честите психологически ефекти през пролетта

1. Умора: Това често се превръща в чувство на сънливост и цялостна липса на енергия.
2. Раздразнителност: Може би усещаме, че всяко събитие, макар и незначително, лесно може да предизвика лошо настроение.
3. Промени в настроението: Това се изразява чрез емоционални възходи и падения. Може да е влакче в увеселителен парк, когато се събуждате с енергия, но се чувствате съборени по средата на сутринта. Може да сте 100% мотивирани, но след това да се чувствате разочаровани, защото не ви се прави нищо. Апатията и тъгата също са често срещани емоции.
4. Затруднено концентриране: Разсеяността е неспособността да се изпълни дадена задача по продължителен начин.
5. Загуба на памет: Това е рядко срещано и често временно, но се отнася до забравяне на това, което сме искали да кажем, и някои висящи проблеми.

Други ефекти от пролетната астения
• Загуба на коса
• Промени в апетита
• Намаляване на сексуалното желание

Разбира се, смяната на сезона не засяга всички по един и същи начин. В същото време е важно да имате предвид, че психологическите и физическите ефекти на пролетта са преходни. По принцип те не продължават повече от две седмици. Ако забележите продължителност, препоръчително е да се консултирате със специалист.

Освен гореспоменатите ефекти, за много хора настъпването на пролетта означава отново среща с телата им. Това е тяло, което е било скрито-покрито през студените месеци, а по-високите температури предполага повече показ на фигурата.

С други думи, в допълнение към ефектите на пролетната астения, съществува социалният натиск да имате стройно тяло, което също причинява дискомфорт на много хора.


Препоръки за предотвратяване на негативните последици от пролетта

• Опитайте се да заспивате рано: Удължаването на деня е стимул да продължите с плановете си за отдих. Все пак нека се опитаме да направим умерен преход, позволявайки на тялото да свикне с новите условия. Препоръчително е да се опитате да спите поне 7 или 8 часа на нощ.
• Потърсете здравословна диета, особено в първите дни, когато започнете да усещате промените. Плодовете и зеленчуците винаги помагат. Също така е препоръчително да вечеряте нещо леко и поне 2 часа преди лягане. Избягвайте кофеина и мазните и индустриализирани храни.
• Правете неща, които харесвате: Обичате ли да четете, да карате колело или да рисувате? Правете планове, които ви мотивират.
• Възползвайте се от възможността да спортувате: По-високите температури са призив да отидете на разходка или да правите дейности на открито. Трябва обаче да вземете предвид един ключов фактор: умереността. Винаги започвайте с малко, като се опитвате да не изтощавате или претоварвате тялото си.

Спокойно по време на сезонни преходи
Пролетната астения, както и други ситуации на промяна, ни карат да мислим за важността на постепенността, на адаптацията и на това да си дадем време да се изправим пред нови състояния.

Изправени пред тези обстоятелства е важно да бъдем търпеливи и да не търсим незабавни резултати, а да уважаваме себе си и да приемаме емоциите си. Трябва да си позволим пространството и времето да преминем от едно състояние в друго.

Опитайте се да избягвате да правите прекомерни планове, хранения и излети. Може да приемете този момент като възможност да се запитате за начина, по който живеете, дали сте под твърде много стрес и дали наистина си почивате достатъчно. Когато условията на ежедневието ви са твърде взискателни, пролетната астения може да има по-забележимо въздействие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X