Напишете дума/думи за търсене

3 разлики между мъжкото и женското сексуално желание

Когато стане дума за сексуалното желание, възникват редица стереотипни категории. Но какво го характеризира и какви са разликите между мъжкото и женското сексуално желание?
Сексуалното желание е човешки импулс за търсене на контакт и за сексуално взаимодействие. Включва няколко фактора: биологични, психологически, социални, културни и релационни. То може да бъде провокирана от:

• Външна стимулация. Например, когато партньорът ви се е облякъл по особено атрактивен начин.
• Вътрешна стимулация. Фактори, свързани с мислите на човека, или биологични фактори.

Когато говорим за мъжко и женско сексуално желание, имаме предвид разликите между половете. Полът според Панаиспанския речник може да бъде дефиниран по следния начин: „Социално изградени атрибути, роли, дейности, отговорности и нужди, свързани предимно с принадлежност към женския или мъжкия пол, в определени общества и общности, и в даден момент”.

Различията между половете стават видими в нашето ежедневие, както и формирането на сексуално желание. Мъжкото сексуално желание често съдържа по-малко „слоеве“ от женското.

Разлики според възрастта
Сексуалното желание при мъжете се появява в пубертета, понякога свързано с известните „мокри сънища“. То остава високо до около 50-годишна възраст. В този момент то започва да намалява, придружен в някои случаи от спад в либидото.

Женското сексуално желание често се събужда по-късно, отколкото при мъжете. В зависимост от опита периодът на полова зрялост е около 35-годишна възраст и може да намалее или да се увеличи с настъпването на менопаузата.
В много случаи сексуалното желание на човек е силно свързано с общото му здравословно състояние. С други думи, може да подобрим сексуалното си желание, като подобрим общото си здравословно състояние, включително и психическото си здраве.

Възбуда
Това е различно при всеки пол. Изследванията показват, че като цяло жените са по-възбудени от контекста, докато мъжете са по-развълнувани от съдържанието.
Жените са по-наясно с емоционалната връзка, докато мъжете не смятат за необходимо тази връзка да съществува. Освен това за много господа сексуалното желание и удовлетворение са начин за създаване на тази връзка, а не последица от нея.

Мъжете обаче са склонни да имат повече предпочитания. Поради това в някои отношения мъжете могат да имат по-ясни представи за това, което искат и не искат.

Психологически фактори
Психологическите фактори могат да бъдат повлияни от образованието, културата, обществото и дори религията. Всичко това влияе върху мислите на хората. Експертите изтъкват, че мъжете са в състояние да отделят секса от емоциите. Те може да изпитват сексуално желание в по-разнородни емоционални състояния.

Изследванията продължават

Засега изглежда, че сексуалната мотивация, възприеманите очаквания за половите роли и сексуалните нагласи биха обяснили защо имаме тази диференциация в мъжкото и женското сексуално желание.
Не може обаче да не споменем изключителните случаи. Например жени с високо сексуално желание. Изследванията върху сексуалното желание при дамите често наблягат на връзката и контекста.

Жените с високо сексуално желание имат по-голям брой сексуални импулси, участват в повече сексуална комуникация и имат по-чести и сложни мисли и фантазии. В допълнение към това те се смятат за сексуално авантюристични и с високо либидо.

Възможно е тази разлика да съществува между жените поради социални и културни аспекти, които ограничават изразяването на сексуалността на жената. Всъщност жените с високо сексуално желание често чувстват, че обществото гледа негативно на тях и се притесняват какво могат да мислят другите за характеристиките на тяхното желание.

Неосъществени женски оргазми заради мъжко незнание

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X