Напишете дума/думи за търсене

Как това, което гледаме по телевизията, ни влияе

Сериалът, който гледате, може да повлияе на вашето настроение, удовлетворение от живота и здраве. Разберете как съзнателно да изберете най-добрите опции за вас.
Днес аудиовизуалните медии са нашият основен източник на забавление. Прекарваме часове пред екрана, наслаждавайки се на любимите си предавания, изпадайки в полусънливо състояние, гледайки един епизод след друг. Но замисляли ли сте се как ви влияе това, което гледате по телевизията?

Ако погледнете текущите популярни сериали, ще забележите, че повечето от тях се въртят около сюжети, които чоплят доста мрачни, тъжни, сурови или ужасни теми.

Известно е, че трилърите имат определени компоненти, които ги правят привлекателен и пристрастяващ жанр. Но може ли гледането на такъв тип филми да ви повлияе негативно? А дали комедиите да подобрят чувството ви за хумор?

Комедийните сериали подобряват настроението ви
Без съмнение, вие вече знаете това. Комедийните предавания са в състояние да ви развеселят, да облекчат стреса и да ви свържат с положителни и приятни емоции. Докато ги гледате, проблемите ви сякаш се решават от само себе си. Освен това се чувствате по-окуражени да поправите несгодите и се чувствате по-спокойни и по-оптимистични.

Може дори да имате свои собствени „комфортни“ предавания. Те са от вида, който сте гледали многократно, защото ви карат да се чувствате добре. Вие сте привлечени от тяхната топлота и познатото чувство, което създават у вас. Всъщност, когато ги гледате, създавате нещо като балон около себе си, в който може да избягате от външния свят.

Интересното е, че полезните ефекти от тези весели и умилителни сериали не се ограничават само на психологическо ниво, но могат да повлияят и на физическо. Проучване, проведено през 2003 г., установява, че гледането на комедийно шоу може да промени нивата на кръвната захар, като потиска повишаването им след хранене. Освен това положителните емоции са способни да модулират невроендокринните фактори и имунната функция.

Това, което гледате по телевизията, влияе на негативните ви емоции
Но какво се случва с драмата, трилъра или хорър филмите и сериалите? Те причиняват емоции като страх, напрежение и тъга, усещания, които обикновено искате да избегнете.

Но когато гледате сериали от този тип, нивата на адреналин в тялото ви се повишават. Вашите нива на допамин също вървят нагоре, свързани с интензивни усещания за благополучие и удоволствие. Това е особено вярно за хора с тип личност, търсеща новост или сензация.

Вие също така изпитвате тези емоции в безопасна и контролирана среда. Наясно сте, че нищо лошо няма да ви се случи. Освен това имате контрол върху това кога да спрете да гледате, като по този начин може да елиминирате стимулацията и емоциите, които изпитвате.

От друга страна, този тип аудиовизуално съдържание може да ви помогне да преодолеете травми или неблагоприятни ситуации от миналото, като видите как другите се справят и преодоляват несгодите. Може дори да включва вид умствено обучение по отношение на вземането на решения и подходящия начин за реагиране в заплашителни ситуации.


Избирайте телевизионните си забавления внимателно
За съжаление, не всички новини са добри. Начинът, по който продуктите на кино и телевизионното изкуство ви влияят, невинаги е положителен. Например филмите на ужасите са склонни да причиняват безсъние, кошмари и други нарушения на съня при децата, което ги прави особено уязвима група. Въпреки това възрастните, които също страдат от тези разстройства, могат да бъдат отрицателно засегнати от този вид ленти.

Освен това предаванията с тъжно или драматично съдържание могат да влошат депресивните състояния. Това се случва по няколко причини. От една страна, депресираните хора се чувстват по-привлечени от този тип съдържание и им е трудно да се свържат с по-леки теми (които наистина могат да подобрят настроението им). От друга страна, гледането на тъжни сериали ги кара да пресъздават своето страдание, негативни познания и емоции, като по този начин увековечават дискомфорта си.

Освен това е открита връзка между депресията, изолацията и преяждането с филми. Тази тенденция, която вече е все по-често срещана, се отнася до факта, че предозирате със сериали, нещо, което сте склонни да правите, когато настроението ви е лошо.

Интересното е, че гледането на безгрижни програми или комедии също невинаги е положително, тъй като е вероятно да предизвикат пристрастяване. Всъщност чувството за благополучие, което те носят, и емоционалната връзка, която създават със своите сюжети и герои, могат да ви накарат да загубите интерес към собствените си взаимоотношения и реални преживявания.

В крайна сметка предпочитате да сте участник и наблюдател на чужд виртуален живот, вместо да живеете своя собствен в реалността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X