Напишете дума/думи за търсене

Намалете влажността в дома си с тези красиви растения

Влажността се отразява както на естетиката на вашия дом, така и на вашето здраве.

Но има красив начин да преодолеете този дискомфорт с помощта на растения, които премахват излишната влага от въздуха.
Вредна за вашето здраве и влияе върху качеството на въздуха в помещенията, влажността може да създаде видими гъбички, включително малки черни или оранжеви петна по текстила.

Кои са два от най-често срещаните здравословни проблеми, свързани с влажността в дома?

Влошава респираторните заболявания
Влагата е враг номер едно за хората с дихателни проблеми. Тя създава благоприятна среда за размножаване на гъбичките. Навлизайки в белите дробове, те могат дори да причинят астма и хронична кашлица при здрави хора.

Алергии
Според официалната информация влагата и мухълът са отключващи фактори за алергии и тези симптоми включват кихане, хрема и сърбящи очи.

Освен това някои хора са алергични към гъбичките, които причиняват влажност. Това означава, че тяхната имунна система е засегната, причинявайки симптоми като затруднено дишане, суха кожа, стягане в гърдите и дори алергичен пневмонит.

Но има светлина в тунела. Отглеждането на някои растения може да помогне за намаляване на влажността.

Разбира се, трябва редовно да проветрявате дома си и да отстраните всички възможни причини.

Аспидистра
Въпреки липсата на цветове, аспидистрата е много ефектна и красива. Отличава се с това, че е подходяща за домашни любимци и помага за намаляване на влажността в домовете. Не изисква особени грижи, така че е идеална за любители градинари. Може да отглеждате този вид флора на закрито и на открито, в зависимост от вашите предпочитания или нужди.

Бегонии
Бегониите са много впечатляващи, защото цъфтят по невероятен начин и изпълват всяка стая, където растат, с цвят и радост. В допълнение към това и красивите им цветя, те са идеални за намаляване на влажността в домовете.

Не изискват особени или специални грижи, но за да се поддържа здравето на растението, то има нужда от естествена светлина. Предпочита и добра вентилация, както и редовно поливане.


Спатифилум
Това растение помага за намаляване на влажността в домовете, тъй като е в състояние да елиминира гъбичките, които я причиняват.

Въпреки че не изисква особена поддръжка, за да бъдат усилията ви по-ефективни, трябва да го предпазите от пряка слънчева светлина. Също така е важно да го поливате редовно, като използвате вода без хлор. Само не забравяйте, че спатифилумът е токсичен за домашни любимци.

Бръшлян
За да намалите влажността в дома си, може да отглеждате бръшлян, но трябва да го държите далеч от домашни любимци, ако имате такива.

Бръшлянът е увивно растение, което в декоративно отношение изглежда красиво във всеки дом. Може да виси от саксии или да го отглеждате до стена. Той премахва влагата и пречиства въздуха.
За да върши добре работата си, се нуждае от непряка слънчева светлина и редовно поливане.

Аспарагус
Това растение прилича на папрат. Наистина е доста красиво и расте добре във влажни помещения, като помага за абсорбирането и елиминирането на влагата. За да бъде здраво, изисква добро излагане на светлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X