Напишете дума/думи за търсене

Как жилищните проблеми влияят на здравето?

Жилищните проблеми оказват значително влияние върху здравето ни, въпреки че това често остава незабелязано. Характеристиките на нашите домове са фактори, които или насърчават качеството на живот, или допринасят за заболяването на тези, които живеят в тях.

Около два милиарда души в света нямат тоалетна в домовете си. В развиващите се страни две от три семейства се нуждаят от по-качествен дом. В същото време над 14 милиона души остават без дом всяка година.
Решаването на жилищните проблеми е от основно значение за добро качество на живот. Въпреки че това невинаги е възможно поради липса на ресурси, могат да се положат усилия за подобряване на жилищните условия.

Жилищни проблеми и тяхното влияние върху здравето

Проблеми в основата
Много домове по света нямат бетонен под. Има значителен брой жилища с мръсни подове.
Това улеснява присъствието и заселването на паразити и вредители в дома. Това е много вредно, ако има деца или хора с отслабена имунна система.

Лошо изолирани стени
Когато стените са лошо изградени или направени от неподходящи материали, те имат подобен ефект като мръсните подове: фрашкани са с паразити.

Те също така имат по-висок риск от срутване и не осигуряват адекватна топлоизолация за живеещите там.

Лоши покриви
Друг от най-често срещаните жилищни проблеми са разрушените или неадекватни покриви. Ако не са добре конструирани, те насърчават влагата. Това от своя страна води до мухъл и плесен.


Осветление и вентилация

Наличието на прозорци е много важно, тъй като те внасят светлина и вентилация в къщата.

И двата процеса действат като антисептици и са полезни за психичното ни здраве.

Енергия
Все още има много домове, в които се готви с дърва и дървени въглища. Това генерира дим, който е вреден за дихателната система.

От друга страна, особено в развитите страни, системите за отопление и вентилация често не са толкова ефективни, колкото се изисква. Това води до недостатъчен контрол на температурата в дома.

Недостатъчно пространство
Пренаселеността е все по-често срещан проблем в съвременния свят. Тя се определя като съотношението на наличното пространство към броя на хората в една къща.

Въпреки че не е универсална мярка, пренаселеността се получава, когато повече от трима души трябва да спят в една и съща стая. В някои домакинства пространството се споделя и с животни.

Вода и канализация

Това е решаващ фактор за доброто здраве.
Безопасната питейна вода и санитарните условия в дома са от решаващо значение за предотвратяването на болести.

Необезопасена среда
Подходящо жилище трябва да бъде достъпно. Това означава безопасно местоположение и функции, които улесняват мобилността на деца, възрастни хора и хора с увреждания.

Здравни проблеми, причинени от жилищно настаняване
Жилищните проблеми могат да имат пряко въздействие върху физическото и психическото здраве на човека. Последиците включват:

Увреждане на психичното здраве
Пренаселеността улеснява сексуалното и домашното насилие. Освен това повишава нивата на стрес и депресия и допринася за ниското самочувствие. Ако човек няма достатъчно жизнено пространство, той също често има проблеми с автономното развитие на личността си.

От друга страна, опасният квартал или среда е фактор, който прави хората по-уязвими към тревожност и безсъние.
Хората, които живеят в пренаселени места, са по-бедни на психичното здраве, отколкото тези, които живеят на места с по-малко хора.

Респираторни проблеми
Места, където структурата на жилищата или системите за регулиране на температурата са неадекватни, имат по-голям потенциал да станат място за размножаване на респираторни заболявания.

Лошото качество на въздуха, проблемите с вентилацията и всичко свързано с това увеличават риска от алергии.

Пренаселеността води до всяка респираторна инфекция, която се разпространява лесно до останалите обитатели на къщата, особено ако вентилацията е лоша и няма възможност за изолация.

Стомашно-чревни заболявания
Жилищните проблеми могат да доведат и до стомашно-чревни заболявания. Неадекватното жилище насърчава наличието на паразити.

Сърдечносъдови заболявания и домакински материали
Когато температурата в къщата не е правилно регулирана, може да настъпи силен студ или топлина. Това увеличава риска от сърдечносъдови проблеми, особено при възрастните хора.

Освен това някои къщи са направени с канцерогенни елементи като азбест или токсични елементи като олово.

Как да решим жилищните проблеми?

• Оптимизиране на хигиената: Това включва правилното управление на водата, тоалетната или банята и създаването на здравословни навици.
• Подобряване качеството на въздуха: Няма нищо по-добро от това да имате достатъчно прозорци, защитени с мрежи против комари, ако е необходимо.
• Влажност: Фиксирането на покриви и използването на подходящи материали за стените и подовете е от основно значение за намаляване на влажността. Кирпич, тухли, дърво и бамбук са подходящи материали.
• Климатик: Най-добрият залог е да изберете чиста енергия. Природният газ е добър вариант, ако нямате достъп до слънчева или други видове енергия.
• Достъпност: Необходимо е да се идентифицират рисковете за мобилност за деца и възрастни хора. След това приспособете къщата, така че да не се случват инциденти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X