Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаем за пудрата - видове и история

Днес пудрите освен да маскират кожата, притежават свойствата да подмладяват, да лекуват акне, да хидратират, да защитават от UV лъчите. Различните текстури, форми и цветове могат да правят чудеса с грима. Какви варианти съществуват и как правилно да ги използвате?

Първата пудра се е появила в Египет. По това време особено се ценяла бледата кожа, която се асоциирала с перлите и девствената чистота. Египтянките се ръсели с прах не само за да подчертаят красотата си, но и за да изтъкнат високия си социален статут. Първите пудри определено са били еко – правели ги от пшеница, ориз, червена и жълта охра, боб, бяла глина.

В Древна Гърция използвали за тази цел минерали и варовик. През Средновековие използвали пудрата не само за красота, а и за да скрият възрастта си – дебелият слой пудра прикривал бръчките, възпаленията и пъпките. В състава на средновековната пудра влизали брашно, яйца, олово и арсен – според някои автори на нея се дължали честите случаи на лудост сред населението. В началото на 20 в. вече я произвеждали от по-безопасните талк и цинков оксид. Съвременната компактна пудра е изобретена през 1932 г.

Видове пудра

На прах – тя е с много фина структура, благодарение на което създава естествено покритие без ефект на маска. Прави кожата гладка и кадифена, матира, съхранява натуралното сияние. Обикновено се използва за завършек на грима. Как да я нанасяте: с голяма четка за пудра, която движите нагоре-надолу по цялото лице.

Компактна – може да бъда както с леко, така и с по-плътно покритие. Отличителните й черти са малкият размер, огледалото и тампончето за нанасяне. Трябва да се подбира в тон с цвета на кожата или един нюанс по-светла – иначе текстурата изглежда неестествена, създава неравномерно покритие и петна. Как да я нанасяте: за по-тънко покритие използвайте обикновена четка за пудра, а за плътен и матов ефект – пухче или гъба.

Крем-пудра - напълно може да замени фон дьо тена (по плътност на покритието и коригиращи свойства не му отстъпва), затова е назаменим помощник за експресен макиаж. Как да я нанасяте: с гъбичка от дунапрен от центъра към периферията на лицето, с леки масажни движения. Важно е да не прекалявате, за да не превърнете лицето си в маска.

Теракотена - идеална за кожа с тен, тъй като подчертава загара. Как да я нанасяте: Ако имате по-тъмна кожа, може да я нанесете на цялото лице. Любителките на аристократичната бледност може да я използват само за корекция на овала на лицето (на скулите)си или като сенки за очи.

Във вид на разноцветни перли - предназначението й е да освежи цвета на лицето, да му придаде гладкост и сияние. Когато се смесят, перлите прикриват дребните недостатъци на кожата. Как да я нанасяте: започнете с Т-зоната и продължете към останалите части на лицето с помощта на голяма четка от естествен косъм. Подходяща е и за дневен, и за вечерен грим.

Блестяща – може да бъде компактна или на прах. Придава сияние и се използва главно за вечерен макиаж. Как да я нанасяте: използвайте я като финален щрих. Нанесете с голяма четка или пухче в областта на челото, слепоочията, веждите, носа, скулите и деколтето.

Антисептична – съдържа в състава си компоненти (като салицилова киселинина), които изсушават възпаленията и възпрепятстват повторното им появяване. Идеална е за мазна и проблемна кожа, но е противопоказна за суха и нормална кожа. Как да я нанасяте: с еднократен памучен тампон и не постоянно, а само когато имате проблем.

Прозрачна – универсална, подходяща за всеки цвят на кожата. Съдържа слюда и кварц, които попиват излишната мазнина и отстраняват блясъка. Укрепва основата и завършва макиажа. Как да я нанасяте: с пухче или четка за пудра, на Т-зоната или на цялото лице.

Пудра-пигмент (зелена, лилава, жълта) – предназначена да замаскира несъвършенствата по лицето: кръвоносни съдове, пигментни петна, зачервявания, възпаления. Как да я нанасяте: само на участъците, които се нуждаят от корекция. След нея трябва да се нанесе обикновена компактна пудра, за да се изравни тонът.

Подмладяваща – съдържа компоненти (антиоксиданти, витамини, пептиди), които защитават кожата от вредното въздействие на околната среда, стимулират клетъчния метаболизъм, борят се с пигментацията и бръчките, изравняват тена. Как да я нанасяте: с тампон или четка, на цялото лице.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X