Напишете дума/думи за търсене

Отровата, наречена червило

Така любимият на всички жени продукт, който придава изкусителен вид на устните, се оказва пълен с вредни съставки. Най-опасното е, че ние несъзнателно ги поглъщаме, докато облизваме устни, ядем или пием.

Една от най-опасните съставки са фталатите. Според най-новите изследвания те може да окажат вредно въздействие върху структурата на ДНК, да доведат до безплодие, както и да увредят плода при бременност.

Вредни са и парабените, които се изписват и като E214, E216, E218. Те са консерванти и имат антибактериално действие, но крият рискове за здравето. Смята се, че провокират хормонален дисбаланс, алергии и проблеми с метаболизма. Според най-новите теории са канцерогенни.

Наситеният цвят понякога се постига с опасни съставки като например тартразин – Е102, за който се смята, че може да предизвика парене, изпръхване на устните, дори пристъпи на астма и уртикария.

Рисков е и Е104 – хинолиново жълто. Използва се в по-бледи нюанси червила. Причинява кожни проблеми и е забранен за употреба в Австралия, САЩ и Норвегия.

Друг опасен оцветител е т.нар. червено 2G – Е128. То е забранено за употреба в храните от 2007 г. заради изследвания, доказващи, че действа неблагоприятно върху нервната система. Смята се, че може да доведе до гадене и повръщане, дори до кислороден глад и да предизвика смърт. Днес обаче Е128 продължава да се използва в някои червила.

Риск от алергични реакции има и Е120 – кармин. Използва се в червени и розови червила, но се препоръчва да се избягва, защото всъщност се получава от насекоми и има рисково действие върху организма.

Някои от багрилата, използвани дори в скъпите червила, всъщност са деривати от въглищен катран. Те крият риск от алергии, обриви, астма, мигрени, диария, повръщане.

Използвана добавка в червилата е и бензоената киселина (Е210). Тя може да причини астматичен пристъп, неврологични разстройства и безсъние. В някои марки дори се съдържат канцерогенни вещества като олово и парафин.

Специалисти подчертават обаче, че дори да избирате скъпи червила, това съвсем не означава, че съдържат по-малко вредни вещества. Напротив, колкото по-трайно е едно червило и с по-наситен цвят, толкова повече оцветители и консерванти съдържа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X