Напишете дума/думи за търсене

Ако изпитвате тези 7 физически болки, това може да е депресия

Повечето от нас са наясно с учебникарските симптоми на депресия, като раздразнителност, умора и чувство на тъга, от което просто не може да се отърсите. Но какво ще кажете за мускулни болки, проблеми с корема или събуждане преди зазоряване?
Ако изпитвате някоя от тези седем физически болки, те всъщност може да са признаци на депресия:

1. Болки
Очевидно, ако сте прекалили с тренировката във фитнеса, знаете защо мускулите ви болят. Но ако имате неприятна болка, която не може да обясните, депресията може да е причината. Болките в гърба и мускулите, както и пристъпите на хронична болка могат да бъдат подъл симптом.

„Болката се модулира от настроението и обратното“, казва д-р Падам Бхатия, психиатър и съосновател на Центъра за ум и здраве в Маями. „Някой, който е щастлив, може да не изпитва болка до такава степен, както човек с депресия.“

2. Загуба или наддаване на тегло
Депресията засяга хормоните, които регулират апетита, което означава, че може да видите числата на кантара да започнат да се движат нагоре или надолу. „Хормоните, които обикновено се нарушават от депресия, ни казват кога сме гладни и кога сме се нахранили“, споделя д-р Кийт Хъмфрис, психиатър в Stanford Health Care. „В резултат на това много хора с депресия ядат твърде много или твърде малко.“

Проблемите със съня, свързани с депресията, могат да усложнят проблема, тъй като липсата на сън може да повлияе на същите тези хормони на глада и ситостта.

3. Проблеми със заспиването
Въпреки че хората с депресия често изпитват умора и липса на енергия, може да им е трудно да си починат пълноценно през нощта. „Един от класическите симптоми на депресия включва „терминално безсъние“ – събуждане твърде рано и невъзможност да заспите отново“, заявява Бхатия. „Това може да бъде много разочароващо за пациентите, тъй като сънят понякога е единственото убежище от изтощителната депресия.“

И тъй като липсата на сън може да повлияе на настроението ви и способността ви да се концентрирате, които също са често срещани симптоми на депресия, това може да постави началото на порочен кръг.

4. Кожни проблеми
Ако сте склонни да избухвате, когато сте стресирани, вече знаете, че хормоните на стреса могат да опустошат кожата ви. Депресията е свързана с повишени нива на хормона на стреса кортизол, което може да обясни защо понякога влошава състояния като екзема, псориазис и акне.


5. Проблеми със стомаха
Гаденето, киселините, запекът и диарията са свързани с депресия и симптомите може да са дори по-лоши за някого, който също има тревожно разстройство. „Червата са изключително отзивчиви към нашите състояния на настроението“, казва Бхатия. „Има голямо припокриване между депресията и синдром на раздразнените черва.“

6. Кариеси
Депресията може дори да повлияе на оралното ви здраве. Едно австралийско проучване установи, че депресията е свързана с увеличаване на кариеса и загубата на зъби, вероятно защото това разстройство на настроението може да затрудни ежедневната ви рутина.
„Депресията често лишава хората от способността да се грижат за себе си – например да се хранят правилно, да се справят с хроничните заболявания и да се грижат за ежедневната хигиена, включително миене на зъбите и почистване с конец за зъби“, споделя Хъмфрис.

7. Мигрена
Подобно на хроничната болка, главоболието и мигрената са свързани с депресията като кокошка или яйце. „Не само че депресията може да доведе до главоболие, но тя често се наблюдава при пациенти с мигренозни главоболия“, посочва Бхатия.

Връзката е още по-силна за тези, които изпитват мигрена с аура (мигащите светлини или звезди, които някои хора виждат, когато имат мигрена).

Разбира се, понякога главоболието може да е признак на сериозно медицинско състояние, така че не го приписвайте автоматично на депресия, особено ако този симптом е нов за вас. Внезапни промени в зрението, изтръпване или схванат врат трябва незабавно да бъдат проверени от лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X