Напишете дума/думи за търсене

Какво казват за здравето изтръпналите ръце и крака

Вкочанеността на ръцете или краката може да бъде наистина притеснителна. Тя упражнява временно натиск върху съответните нерви и „парализира“ част от тялото, а състоянието е известно като парестезия. След като налягането се разсее, всичко отново става нормално в организма. Понякога обаче този проблем може да е признак за нещо сериозно здравословно.

Чести симптоми на парестезия:

- Усещане за иглички

- Скованост

- Топла и студена кожа

- Сърбеж или бодливо усещане

Причини за изтръпване:

1. Витамин дефицит

Това е една от най-честите причини за изтръпване в ръцете или краката. Дефицитът на витамини В, В1, В6, В12 или витамин Е може да предизвика този проблем. Освен това твърде голямо количество на витамин D и витамин В6 в организма може да предизвикат таково състояние.

2. Инфекции

Инфекции като херпес, херпес зостери HIV/СПИН обикновено може да предизвикат усещане за гореща или студена кожа и чувство за изтръпване от време на време.

3. Травма

Нервите може да бъдат компресирани при инцидент или от погрешен начин на спортуване, като прекалено тежко повдигане на тежести. Дискова херния и дислоцирани кости може да са други причини за това състояние.

4. Алкохол

Един от многото проблеми, които алкохолът може да предизвика, е увреждане на нервите - състояние, наречено алкохолна невропатия.

5. Лекарства и токсини

Токсините от околната среда като олово, арсен и живак може да повлияят на функционирането на нервите. Освен това химиотерапията и някои антибиотици и антивирусни препарати може да окажат негативно влияние върху организма.

6. Системни заболявания

Системни заболявания като увреждане на черния дроб, кръвни заболявания, хормонален дисбаланс и диабет може да причинят парестезия.

7. Ухапвания от животни и насекоми, включително лаймска болест.

8. Инсулт, диабет тип 2, хипофункция на щитовидната жлеза и др.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X