Напишете дума/думи за търсене

Какво е сексуално потискане и какво го причинява?

Сексуалността е част от човешката природа, но някои хора изпитват неприятни чувства по отношение на тази част от своята идентичност. Когато това се случи, сексуалното потискане може да се задейства.

Някои социални и културни особености могат да обграждат сексуалността с митове, докато не се превърне в тема табу. След това сексуалното преживяване и изразяване се възприемат като неприемливи или нежелани и човекът решава да скрие тези естествени импулси.

Сексуалното потискане е ограничаване на сексуалното изразяване. Това означава, че сексуалните мисли, усещания и желания се прикриват, скриват или пренебрегват, защото се смятат за неподходящи и срамни.

Има много фактори, които могат да се комбинират, за да доведат до това явление.

• Традиционни роли на пола, които установяват културно, че жените трябва да бъдат скромни и че сексуалният импулс и желание са нещо изначално мъжко.
• Някои религиозни движения, които разглеждат сексуалността като грешна, срамна и наказуема област от живота.
• Възпитанието, получено от семейството. В някои домове сексът се смята за тема табу и непълнолетните имат достъп до ограничена информация.
• Предишният опит също играе определяща роля. Преживяването на обидни или незадоволителни сексуални връзки може да доведе до сексуално потискане.

Възможни последствия
Сексуалното потискане може да има сериозни последици в живота на човек, тъй като той отрича фундаментална част от себе си. Вината и срамът често съпътстват този проблем, което създава емоционален дискомфорт.

Страдащият може да се чувства доста неудобно от всякакви сексуални мисли или желания (въпреки че те са естествени) и е склонен да се самонаказва психически или се опитва да промени тази тенденция.

По същата причина може да възникнат ниско самочувствие, депресивни състояния и симптоми на тревожност. Освен това социалните взаимоотношения (особено с партньор) са силно засегнати, тъй като сексуалната сфера не е подходящо адресирана или не носи удоволствие.

Възможно е да изпитате симптоми като мускулно напрежение, безсъние и различни сексуални разстройства като диспаурения или аноргазмия. Неприятният фактор е, че засяга не само страдащия, но и неговите партньори.

В някои случаи тези потиснати импулси в крайна сметка се проявяват под формата на злоупотреба или сексуална агресия към други хора.

Може да има тенденция да се съдят и осъждат онези, които притежават по-свободна и по-приятна сексуалност.

Кога да потърсите помощ?
Търсенето на терапия, индивидуално или като двойка, е от съществено значение за справяне с проблемите на сексуалното потискане.

Невинаги е лесно да разпознаете и идентифицирате, че човек страда от сексуално потискане. Важно е да разграничите този термин от асексуалността - липсата на интерес към секса, или сексуалното неудовлетворение.

Тоест, ако човек свободно реши да не се обвързва с никого сексуално, докато не установи ангажирана връзка, това е добре. По същия начин правенето на по-малко секс от желаното или липсата на интерес да опитате определени сексуални практики не представляват потискане.

Добре е да потърсите помощ, когато вярванията, свързани със сексуалността, причиняват значителен дискомфорт или ограничават живота на човека. Например, когато се появят вина и срам, отхвърляне на собственото тяло или невъзможност да се насладите на сексуалността – самостоятелно или в компания.

Как може да се справите със сексуалното потискане?
За справяне със сексуалното потискане обикновено е необходима професионална подкрепа. Психолог, специализиран в секса и терапията на двойки, може да ви помогне да откриете факторите, които влияят на произхода и поддържането на потискането.

Чрез промяна на вярванията и работа върху самочувствието и връзката с тялото може да се постигне развитието на по-свободна и по-удовлетворяваща сексуалност.


Съвети и препоръки
Въпреки факта, че психологическата намеса е най-препоръчително, има определени стъпки, които може да предприемете, за да намалите въздействието на негативните последици от сексуалното потискане.
• Информирайте се за сексуалността. Най-добре е да потърсите насоки от професионалист, но може също да се обърнете към книги или статии, стига източникът да е надежден. Това ще ви помогне да откриете и премахнете табутата и ирационалните вярвания.
• Работете върху самочувствието си. Започнете да опознавате себе си, слушайте се и се ценете безусловно. Проучете вашите желания, нужди и ограничения, за да увеличите самочувствието си.
• Подобрете връзката с тялото си. Опознайте различните части на вашата анатомия, наблюдавайте се голи пред огледалото и започнете да гледате и да говорите на себе си с любов и уважение. Освободете голотата от нейните срамни конотации и се научете да я разпознавате като нещо естествено.
• Изследвайте своята сексуалност сами. Това ще ви помогне да се чувствате по-уверени в интимността с друг човек.

Реален проблем, който трябва да бъде открит навреме
Сексуалното потискане обикновено възниква много рано в живота. Ето защо е от съществено значение да има адекватно сексуално психообразование за непълнолетни, което да им показва, че сексуалността е част от човешката идентичност, че е нещо естествено и заслужава да се наслаждава на свобода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X