Напишете дума/думи за търсене

Пет начина да покажем любов към себе си

Днес самотата е епидемия. Въпреки че живеете в голям град, претъпкан с хора, и въпреки че вашето присъствие и взаимодействие в социалните медии може да се увеличават, може да се чувствате сами. Това се дължи до голяма степен на факта, че сте емоционално откъснати от другите и сте потопени в индивидуална и конкурентна социална динамика. Това също е резултат от липсата на връзка със себе си. Затова в тази статия ще ви предложим няколко начина, чрез които може да покажете любов към себе си и да запълните тази празнота.

В действителност самочувствието е ключът към щастието. Въпреки че е широко обсъждана концепция, тя невинаги е добре разбрана. Освен това не трябва да се разглежда само на теоретично ниво. Самочувствието трябва да бъде придружено от факти, които наистина демонстрират и материализират признателността и вниманието, което твърдите, че изпитвате към себе си.

Както във всички други отношения, вие трябва да подхранвате връзката си със себе си ежедневно с различни жестове и действия. Но вместо това да посвещавате времето, усилията и енергията си на другите, а не на вас. Ето няколко идеи, които ще ви предпазят от това.

Как да покажете, че обичате себе си? Един добър начин да ги класифицирате е като следвате петте любовни езика, предложени от Гари Чапман. Според този автор има пет начина за изразяване на обич и всички изпитваме по-голямо предпочитание към един от тях.
Може да ги използвате за култивиране на връзката ви със себе си.

1. Физически контакт

Свържете се с тялото си и неговите нужди. Започнете да го слушате и обърнете внимание на това, което се опитва да ви каже. Почивайте, когато имате нужда, пийте достатъчно вода и спортувайте редовно.

Поглезете се с гореща вана или самомасаж с крем или масло.

Изберете удобни дрехи и приятен текстил в дома си.

Прегръщайте се винаги, когато имате нужда, за да си осигурите чувство на сигурност и комфорт. Това може да помогне за намаляване на вашата физиологична реакция на стрес по време на трудни времена и да ви накара да се почувствате по-добре.

2. Думи на утвърждение
Планирайте думи на утвърждение за себе си. Например всяка сутрин рецитирайте положителни утвърждения пред огледалото. Или напишете малки мотивационни бележки и ги поставете на видими места в дома си. Ако упорствате, това ще ви помогне да подобрите самооценката си.

По-важно е обаче да знаете как да посветите тези думи на себе си в ключови моменти. Поздравете се за постиженията си, насърчете се да положите усилия за проекта, за който не се чувствате особено мотивирани, или бъдете снизходителни и покажете самосъчувствие, когато направите грешка. Възприемете положителен вътрешен диалог, който ви насърчава и ви подкрепя по любящ начин.

3. Качествено време
Много от нас намират самотата за скучна и безинтересна. Дори тишината и липсата на компания са обезпокоителни за някои от нас. Докато за други тези моменти на усамотение могат да бъдат усложнени от ежедневните задължения и факта, че живеят с членове на семейството, особено с малки деца. Какъвто и да е случаят, винаги е възможно да намерите място, в което да прекарате малко време със себе си.

Но се опитайте да не прекарвате това време в пасивно гледане на телевизия или ровене в социалните ви медии. Трябва да е качествено време. Например може да практикувате някои от любимите си дейности като танци, разходка сред природата или посещение на любимото ви кафене.

Ще бъде още по-изгодно, ако се задълбочите в самопознанието и самонаблюдението. Практики като медитация, дълбоко дишане, водене на дневник или терапевтично писане са отлични възможности. Всички те ви позволяват да се свържете със себе си, както и с емоциите и мислите си, за да може да им отделите вниманието, което заслужават.


4. Дела трябват, не думи
Колко пъти давате всичко от себе си за другите, но не може да направите и най-малкото нещо за себе си? Може би се грижите за вашите деца, партньор и възрастни родители, може да изпълнявате всякакви поръчки и да планирате и организирате срещи, но когато трябва да направите нещо за вас, винаги го отлагате или полагате възможно най-малкото усилие.

Показването на любов към себе си чрез действия включва да правите всичко необходимо за себе си, за да се чувствате добре всеки ден. Това може да варира от почистване и подреждане на вашето собствено пространство до готвене на апетитни и привличащи вниманието ястия, организиране на дневния ви ред, окачване на картина на стената ви или придвижване напред с отдавна закъснял проект. Накратко, това означава, че спирате да отлагате и полагате допълнителни усилия за себе си, което ще направи ежедневието ви по-лесно и по-приятно.

5. Подаръци и глезене
И накрая, покажете си любов, като си подарите вещи и преживявания, които харесвате. Това не означава да прахосвате спестяванията си, а да обръщате внимание на дребните неща.

Например може да си купите онзи шоколад, който харесвате толкова много, или ризата, която видяхте на витрината на магазина до офиса си. Или може да се поглезите с един ден в спа център, клас по готварство или билет за кино за последната премиера. В крайна сметка често бързате да харчите за другите, но не и за себе си. Животът не трябва да е такъв.

Подаряването на моменти на релаксация и наслада влияе положително на вашето самочувствие.
Показването на любов към себе си всеки ден подобрява благосъстоянието ви.

Прилагането на тези прости действия ще ви помогне да се свържете със себе си. Ще се превърнете в най-голямата си подкрепа и в основния източник на любов и утвърждаване. Това ще намали всяко чувство на самота, ще увеличи удовлетворението ви от живота и дори ще ви позволи да имате по-качествени взаимоотношения. Това е така, защото вече няма да търсите други, които да запълнят тези празнини в живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X