Напишете дума/думи за търсене

Разликите между самосъчувствието и самосъжалението

Какви са разликите между самосъчувствие и самосъжаление? И двете поведения са насочени към нас самите, а общото им ядро е страданието. Те може да изглеждат подобни, но това не е така.
Има големи разлики между двете, като се започне от техните цели.

Докато самосъчувствието е форма на грижа за себе си и е насочена към промяна и по-добро усещане, самосъжалението може да бъде наистина вредно. То включва манипулация и блокиране.

Самосъчувствието се определя като „чувство на състрадание към собствения начин на съществуване или действие“. Това означава, че когато преминеш през лош момент и си наранен или наранен, се опитваш да приемеш и разбереш тази болка. От друга страна, самосъжалението е „прекомерно самовглъбено нещастие от собствените проблеми“.

Самосъчувствието включва акт на любов към себе си, който предполага, че сте в състояние да се разпознаете, когато се чувствате уязвими и сте в състояние да се поддържате. Слушате се си и си позволявате да плачете и да почувствате собствената си болка.

От друга страна, самосъжалението е доста вредно. Това означава, че постоянно се оплаквате от лошия си късмет или колко лошо сте направили нещо. В екстремни случаи това е начин да се самокритикувате чрез негативния си вътрешен диалог.

Разликите между самосъчувствие и самосъжаление

1. Къде ви водят?
Като цяло самосъчувствието ви кара да извършвате положителни действия към себе си. Когато самосъстраданието е здравословно, може да се грижите за себе си в моменти на слабост.
Напротив, самосъжалението ви води до доста вредни нагласи и поведение чрез вътрешен дискурс на негативизъм.

Следователно, самосъжалението ви кара да съжалявате за грешките си. Това е доста пасивно отношение, което означава, че не изпитвате желание за действие или мотивация за промяна.

2. Пасивно срещу активно отношение
Друга разлика между самосъчувствието и самосъжалението е, че първото предполага активно отношение, докато самосъжалението е пасивно. Това е така, защото, когато сте самосъстрадателни, предприемате действия, които ви карат да се чувствате по-добре. Например да си позволите да плачете, да се разсейвате, да изразявате емоциите си, да ги записвате и т.н.

Тези поведения формират активно отношение, което ви води към промяна и подобрение. От друга страна, със самосъжалението оставате закотвени в негативни емоции. Вие не правите нищо - просто се оплаквайте, чувствайте се тъжни или се кахърите за конкретната ситуация.


3. Тяхното предназначение
Самосъстраданието е начин да осъзнаете от какво имате нужда в даден момент. В известен смисъл това е изкуството да се грижиш за себе си.

Чрез самосъчувствие вие се стремите да откриете нуждите си и да ги задоволите. Самосъжалението често е насочено към манипулиране на другите или продължаване на страданието (макар и неволно или несъзнателно).

4. Адаптивност
Самосъстраданието към себе си ви позволява да се адаптирате към ситуациите и емоциите, произтичащи от тях. От друга страна, самосъжалението, особено ако е продължително във времето, ви отдалечава от тази адаптация, защото може да ви донесе още повече болка.

5. Възможности
Самосъчувствието ви позволява да видите всяка ситуация от гледна точка на интроспекция. Следователно, може правилно да анализирате и управлявате своите чувства, мисли и действия.

Със самосъжалението вие не се изправяте пред негативната ситуация, а я използвате, за да изградите стена, която ви позволява да не предприемате никакви действия, но въпреки това не изпитвате угризения. Поставяте фокуса на отговорността другаде и не обработвате чувствата си.


6. Степен на психологическо страдание
Самосъжалението генерира много повече страдание, отколкото самосъстраданието, тъй като второто се основава на действие, грижа за себе си и оптимизъм. Разбира се, не е освободено от страдание, но е възможно да се облекчи. Самосъжалението обаче означава, че сте заседнали в примка от негативни чувства и е трудно да избягате от тях.

7. Резултати
Със самосъчувствието вие достигате до по-солидно състояние на благополучие и изпитвате чувство на самоудовлетворение.

Със самосъжалението е възможно да преодолеете препятствието, но това ви оставя с усещането, че сте имали неприятно преживяване, върху което не сте имали контрол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X