Напишете дума/думи за търсене

Популярни храни, които подуват корема като балон

Висцералните мазнини, известни още като коремни мазнини, се съхраняват около черния дроб, панкреаса и червата. За разлика от подкожните мазнини, те играят роля в хормоналния баланс и вървят с повишен риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза.

Предлагаме ви списък с храни, които увеличават вероятността да съхраняват коремните мазнини, когато се консумират по неуравновесен начин, и бонус секцията, която показва лесна техника, с която ще разберете дали страдате от коремни мазнини.

1. Фруктоза
Газираните напитки и повечето сладки лакомства, които купуваме от магазините, са пълни с рафинирани захари и/или фруктоза. В повечето купешки конфитюри има до 60% подсладители. Световната здравна организация препоръчва да се консумира не повече от 50 г захар на ден, което е еквивалент на по-малко от бутилка кока-кола.

2. Небалансирани храни с мазнини
Сигурно понякога се питате как хамбургер и пържени картофи могат да бъдат толкова лоши за вас, ако съдържат основно месо и хляб. Хотдогът е само кренвирш с хляб, нали? Но проблемът е в баланса. Типичният бургер и пържени картофи например са с високо съдържание на мазнини. Обикновено зеленчуците ви помагат да храносмилате благодарение на техните витамини и антиоксиданти. Ясно е, че бургерите и пържените картофи или хотдогът не съдържат достатъчно зеленчуци, за да балансират съдържанието на мазнини.

3. Трансмазнини
Те са сочени като един от основните виновници за активното създаване на мазнини. Бисквитките често съдържат високи дози царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, плюс трансмазнини. Други обичайни храни като фалшив кленов сироп, замразена пица, бутертесто, сметана за кафе или маргарин също са пълни с трансмазнини.

4. Рафинирани въглехидрати
Белият ориз е един от най-често срещаните източници на рафинирани въглехидрати, заедно с макароните и белия хляб. Рафинираните въглехидрати са свързани с увеличаване на висцералните мазнини. Преминаването към пълнозърнест ориз, макаронени изделия или черен хляб може да ви помогне да преработите по-добре въглехидратите, защото съдържат повече фибри.

5. Рафинирани захари
Шоколадовата гранола и дори обикновената гранола със сушени плодове често се смятат за здравословни. Но те са изключително богати на рафинирани захари и мазнини и не съдържат почти никакви фибри. Високият прием на захар е свързан с висцерални мазнини. Тъй като зърнените храни за закуска също принадлежат към групата на рафинираните въглехидрати, очаквайте същите резултати като белия ориз, ако се консумира ежедневно във високи количества. Добра алтернатива е овесената каша без захар, която има повече фибри и малко без добавена захар.


Бонус: Круша или ябълка?
Въпреки че хранителният режим има голямо влияние върху нашите тела, доста неща зависят и от генетиката. Трябва да вземете предвид няколко фактора, за да не съхранявате висцерални мазнини. Висококалоричната диета винаги води до по-голямо съхранение на мазнини. Ако не изгаряте достатъчно от тях, може да съхранявате мазнини под кожата си. Тази мазнина може да се прищипва и често води до това, което някои диетолози наричат ​​„тяло с форма на круша.“
От друга страна, някои висцерални мазнини могат да се видят и измерват, но не се прищипват, тъй като лежат около органите, до корема. Това води до тяло с форма на ябълка. Интересно е, че мъжете са по-склонни от жените в пременопауза да натрупват висцерални мазнини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X