Напишете дума/думи за търсене

Как да различим лъжите от фантазиите при децата

Малките деца имат голямо въображение и поради тази причина на родителите понякога е трудно да различат лъжите от фантазиите.

На възраст между 3 и 5 години децата имат магическо мислене, при което вярват във фантастични същества, феи, елфи, Феята на зъбките и всякакви други въображаеми същества. За тях всяко от тях може да оживее и дори да говори.
Ето защо, когато общуваме с децата си, трябва да знаем как да различаваме техните фантазии от лъжите.

Преди да решите, че детето ви лъже, трябва да вземете предвид определени аспекти като неговата възраст, личност, зрялост и намерението зад това, което ви казва.

Как да различим лъжата от фантазията според възрастта на детето?
Много е важно да се съобразяваме с възрастта на децата, ако има желание за измама или просто се дължи на прекомерното им въображение.

До четиригодишна възраст
Тези деца са в ерата на магическото мислене. Тяхната фантазия е в разгара си и може да ни изненадат, като ни кажат, че са видели фея в стаята си. Да им кажете на този етап, че това не е възможно, не е полезно или необходимо, тъй като те все още не разбират правилата на истината.

От четири до седем години
На тази възраст те са между реалността и фантазията. Малко по-наясно са с лъжите си и, когато ги използват, го правят, за да угодят на родителите си или да скрият грешка. На този етап те също използват фантазията си, за да се предпазят от емоции или ситуации, с които не знаят как да се справят.

От 8 до 12 години
На тази възраст те вече са се научили да различават благородните лъжи и последствията, които могат да имат върху другите хора. Нечестността вече се използва с намерението да получат нещо, да бъдат смешни или да се измъкнат от ситуации, които ги компрометират. Следователно те избягват всякаква отговорност, която не желаят да поемат, или да си навличат неприятности.

Ключови аспекти за разграничаване на лъжите от фантазиите при децата

Личност
Личността на детето също е аспект, който трябва да се вземе предвид, за да разберете дали това, което казва, е лъжа или продукт на неговото въображение. Има деца, които имат много развито въображение и могат да фантазират и след 6-7-годишна възраст.

Зрялост
Всяко дете е различно и има различно ниво на зрялост поради определени фактори като генетични, културни, семейни или социални фактори. Възрастта обаче е ключова за разграничаването на лъжите от фантазиите, въпреки че понякога хронологичната възраст не съответства на умствената възраст на детето.

Намерение
Когато децата лъжат, те фалшифицират нещо, което действително се е случило, като го потвърждават или отричат с намерението да измамят. Те правят това, за да избегнат негативни последици от извършването на дадено действие или за да потърсят одобрение от другите. Когато са малки, намерението е просто да изследват, експериментират и да се забавляват.


Как да действаме?
Помнете, че лъжите също са възможност да възпитаваме децата си. Може да се възползваме от тези ситуации, за да изградим доверие, да насърчим искреността и да ги научим да различават лъжите от фантазиите. Те дори могат да бъдат използвани за внушаване на ценности и за да ги накарат да поемат отговорност.

• До 4-годишна възраст: Позволете им да изразят преживяванията си в рисунки или като разкажат своите истории, независимо колко фантастични изглеждат.
• От 4 до 7 години: Ако искаме нашите деца да ценят честността и искреността, важно е винаги да им казваме истината и да използваме език, който разбират. Нашата цел е да им помогнем да изразят какво им се случва и да изградим увереност, така че винаги да могат да кажат това, което мислят.
• От 8 до 12 години: Може да използваме филми, за да анализираме героите, които използват измама и лъжи, за да получат това, което искат. По този начин може да ги накараме да разберат, че това не е правилното нещо. Нашата цел е в нашето семейство да има достатъчно доверие, така че всички да казваме истината.
• Не лъжете децата: Много пъти ние лъжем с намерението да защитим децата си. Това обаче не им помага да развият своята искреност и честност. Освен това нарушава доверието им към възрастните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X